• Latest
Πατάτες

Αυτό το λάδι αντέχει στο τηγάνισμα και χάνει ελάχιστα αντιοξειδωτικά

6 Μαρτίου 2020
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Ο Δήμος Καστοριάς υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα

26 Νοεμβρίου 2025
Τέσσερις υπάλληλοι εντάσσονται μόνιμα στο προσωπικό του Δήμου Καστοριάς

Τέσσερις υπάλληλοι εντάσσονται μόνιμα στο προσωπικό του Δήμου Καστοριάς

26 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 34χρονος για ναρκωτικά τα οποία είχε κρυμμένα στα υποδήματα του

26 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Nα μην συγχωνευτεί το Γυμνάσιο του Τρανοβάλτου και να μπει τέλος στην εξελισσόμενη υποβάθμιση της Π.Ε. Κοζάνης»

26 Νοεμβρίου 2025
ΣΤΡΑΤΟΣ

Νεκρός στρατιώτης από έκρηξη χειροβομβίδας – Άλλος ένας παλεύει για τη ζωή του

26 Νοεμβρίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Κοινωνία . Μαζί ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία», της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς.

26 Νοεμβρίου 2025
ΑΡΣΙΣ

Η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί το πρόγραμμα HELIOS+ στη Δυτική Μακεδονία

26 Νοεμβρίου 2025
Τέσσερα χρόνια ΔΕΗ blue – «Οδηγεί» το μέλλον της ηλεκτροκίνησης συμβάλλοντας σημαντικά στην μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα

Χειμερινές φορτίσεις με επιβραβεύσεις και προνόμια από τη ΔΕΗ blue και τη Visa

26 Νοεμβρίου 2025
Παραιτήθηκε η Καλλιόπη Σεμερτζιδου απο τη θέση της Συντονίστριας της ΝΔ Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

«Δεν έχω Ferrari, ένα μοτοποδήλατο έχω μόνο», λέει η Σεμερτζίδου στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

26 Νοεμβρίου 2025
σχολειο

Δημοτικά σχολεία: Τέλος η βαριά σχολική τσάντα – Η μεγάλη αλλαγή

26 Νοεμβρίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Γιατί παχαίνουμε μετά τα 50 – Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας

26 Νοεμβρίου 2025
Ανήλικος «χτυπήθηκε» από ρεύμα – Προσπάθησε να κλέψει μετασχηματιστή

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ για το 2026: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και τι πρέπει να γνωρίζετε για τις νέες εισφορές

26 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το λάδι αντέχει στο τηγάνισμα και χάνει ελάχιστα αντιοξειδωτικά

sierafm by sierafm
6 Μαρτίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Πατάτες
2
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Έρευνα έδειξε ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί σχεδόν ακέραιη την αντιοξειδωτική του ιδιότητα κατά το μαγείρεμα.

Η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Ωστόσο, ελάχιστες μελέτες έχουν ασχοληθεί με το αν αποτελεί την ιδανική επιλογή για το μαγείρεμα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έδειξε ότι αυτός ο τύπος ελαιόλαδου διατηρεί ακέραιη την αντιοξειδωτική του ιδιότητα κατά το μαγείρεμα. Η χρήση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη μαγειρική, ένα βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουζίνας, φαίνεται μέσα από τα ευρήματα να δείχνει τον δρόμο για μελλοντικές συστάσεις ή κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διατροφή.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, εκπονήθηκε από ερευνητές της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας για την Παχυσαρκία και τη Διατροφή (CIBERobn) και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή και χαρακτηρίζεται από μια μοναδική σύνθεση λιπαρών οξέων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλα έλαια. Τα οφέλη για την υγεία σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις πολυφαινόλες. Μέχρι σήμερα η έρευνα είχε εστιάσει την προσοχή της στην επίδραση που έχει το μαγείρεμα στις πολυφαινόλες σε εργαστηριακό και βιομηχανικό επίπεδο.

Για τη μελέτη αυτή, ωστόσο, οι ερευνητές προσομοίωσαν τις συνθήκες μαγειρέματος με αυτές μιας καθημερινής οικιακής κουζίνας. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί πώς το σοτάρισμα επηρεάζει τις πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του χρόνου – επί μικρό και μεγάλο χρονικό διάστημα – και της θερμοκρασίας – στους 120ºC και 170ºC- στην διάλυση των αντιοξειδωτικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά το μαγείρεμα, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μειώθηκε κατά 40% στους 120ºC και κατά 75% στους 170ºC, σε σύγκριση με τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο ωμό ελαιόλαδο. Επιπλέον, ο χρόνος μαγειρέματος είχε επίδραση στις μεμονωμένες φαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη, αλλά όχι στο συνολικό περιεχόμενο φαινολών. Συνολικά, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών εξακολούθησαν να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση περί υγιεινής διατροφής, δηλαδή διατήρησαν την ιδιότητά τους να προστατεύουν τα σωματίδια της LDL (καλής) χοληστερόλης από την οξείδωση.

Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για την υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτοχημικά από λαχανικά, φρούτα και όσπρια, έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Η σύνδεση αυτή διαπιστώθηκε με τη μελέτη PREDIMED, μια πολυκεντρική κλινική μελέτη που διεξήχθη από το 2003 έως το 2011 και βασίστηκε σε στοιχεία περισσότερων από 7.000 ανθρώπων.

Ωστόσο, οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τη μεσογειακή διατροφή δύσκολα εφαρμόζονται σε μη Μεσογειακούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται, πιθανώς, στις διαφορετικές πρακτικές μαγειρέματος. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας που ανέδειξαν την επίδραση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο σοτάρισμα με θετικά αποτελέσματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η μεσογειακή γαστρονομία αποδεικνύεται επωφελής για την υγεία μας, όχι μόνο για το τις τροφές που περιλαμβάνει αλλά και για τους τρόπους μαγειρέματος.

Για τους ερευνητές, επόμενος στόχος είναι να αναλυθούν οι επιπτώσεις του μαγειρέματος με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε άλλα τρόφιμα, όπως τα όσπρια, το κρέας κλπ.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: 3η Πρόσκληση της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

Next Post

Γονείς, κλείστε το κινητό και «πιάστε» το παιδί

Next Post
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Γονείς, κλείστε το κινητό και «πιάστε» το παιδί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Καστοριάς υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα
  • Τέσσερις υπάλληλοι εντάσσονται μόνιμα στο προσωπικό του Δήμου Καστοριάς
  • Συνελήφθη 34χρονος για ναρκωτικά τα οποία είχε κρυμμένα στα υποδήματα του
  • Καλλιόπη Βέττα: «Nα μην συγχωνευτεί το Γυμνάσιο του Τρανοβάλτου και να μπει τέλος στην εξελισσόμενη υποβάθμιση της Π.Ε. Κοζάνης»
  • Νεκρός στρατιώτης από έκρηξη χειροβομβίδας – Άλλος ένας παλεύει για τη ζωή του

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr