Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αϋπνία: 10 σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας

 

Ξέρετε ότι  η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να είστε γκρινιάρης/α και σκυθρωπό/ή; Μπορεί να μην γνωρίζετε αν μπορεί και πώς να επηρεάσει  τη σεξουαλική ζωή σας , τη μνήμη, την υγεία, την εμφάνιση , ακόμη και την ικανότητα να χάσετε βάρος . Εδώ είναι 10 έκπληξη  και σοβαρές  επιπτώσεις της διαταραχής ύπνου .

1.  Η υπνηλία προκαλεί ατυχήματα: Η στέρηση ύπνου ήταν ένας παράγοντας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία : το 1979 το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island, η τεράστια πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez, το 1986 πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ , και άλλα. Αλλά η απώλεια του ύπνου είναι επίσης ένα μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια κάθε μέρα στο δρόμο . Η υπνηλία μπορεί να επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης όσο και η οδήγηση υπό την επήρεια . Η Εθνική Υπηρεσία Διοίκησης  Οδικής Ασφάλειας εκτιμά ότι η κόπωση είναι αιτία σε 100.000 συντριβές αυτοκινήτων και 1.550 crash – που σχετίζονται με θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε άτομα  κάτω των 25 ετών . Οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου και η κακή ποιότητα του ύπνου , μπορούν να οδηγήσουν  σε ατυχήματα και τραυματισμούς στην εργασία . Σε μια μελέτη , οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα είχαν σημαντικά περισσότερα εργατικά ατυχήματα , ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα εργασίας

2.Επιβράδυνση Γνωστικών Λειτουργιών:  Ό ύπνος διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο σκέψης και μάθησης . Η έλλειψη ύπνου βλάπτει τις γνωστικές διαδικασίες  με πολλούς τρόπους . Πρώτον, μειώνει  την προσοχή, την εγρήγορση , την συγκέντρωση  του συλλογισμού και επίλυσης προβλημάτων . Αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία μάθησης . Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας , διάφοροι κύκλοι ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην αφομοίωση και ανάκληση πληροφοριών . Αν δεν κοιμάστε αρκετά , δεν θα είστε σε θέση να θυμηθείτε τι καινούριο μάθατε κατά τη διάρκεια της ημέρας .

3. Σοβαρά προβλήματα υγείας: Διαταραχές του ύπνου και χρόνια απώλεια ύπνου μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για :

Καρδιοπάθεια

Έμφραγμα

Καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή αρρυθμία

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Διαβήτης

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις , το 90 % των ατόμων με αϋπνία  – μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το πρόβλημα κάποιος να κοιμηθεί και να παραμείνει κοιμισμένος – έχουν επίσης και άλλες προϋπόθεσεις  για την υγεία .

4. Η έλλειψη ύπνου σκοτώνει τη σεξουαλική ορμή: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα τα αποία αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου  αναφέρουν χαμηλότερα λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ . Εξάντληση ενέργειας , υπνηλία , και αύξηση της έντασης  μπορρεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Για τους άνδρες με άπνοια στον ύπνο , ένα αναπνευστικό πρόβλημα που διακόπτει τον ύπνο , μπορεί να υπάρχει  και να είναι ένας άλλος παράγοντας στη σεξουαλική ύφεση . Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism το 2002 δείχνει ότι πολλοί άνδρες με άπνοια ύπνου έχουν επίσης  χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης . Στη μελέτη , σχεδόν στο ήμισυ των ανδρών που έπασχαν από σοβαρή άπνοια ύπνου διαπιστώθηκε, επίσης,  ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κατά τη διάρκεια της νύχτας .

5. Κατάθλιψη:  Με την πάροδο του  χρόνου , η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μια δημοσκόπηση  στην Αμερική  το 2005, οι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ .

Η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου , η αϋπνία, έχει την ισχυρότερη σύνδεση με κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2007 από 10.000 άτομα , τα άτομα με αϋπνία είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη , από εκείνους που δεν είχαν . Στην πραγματικότητα , η αϋπνία είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αϋπνία και κατάθλιψη τροφοδοτούν  η μία την  άλλη.  Η απώλεια ύπνου συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης , και η κατάθλιψη  δυσκολεύει το άτομο να κοιμηθεί ή να παραμείνει στη διάρκεια του ύπνου . Η θετική πλευρά είναι  πως  η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της, και το αντίστροφο .

6. Ρυτιδιασμένο  Πρόσωπο: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει θαμπή επιδερμίδα, χλωμό δέρμα και  πρησμένα μάτια μετά από μερικές νύχτες  που έχασαν τον ύπνο τους . Αλλά αποδεικνύεται ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή  της επιδερμίδας , λεπτές γραμμές και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια . Όταν δεν κοιμάστε αρκετά , το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη, ορμόνη του στρες . Σε υπερβολικές ποσότητες , η κορτιζόλη μπορεί να σπάσει το κολλαγόνο του δέρματος , η πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα ελαστικό και λείο . Η απώλεια ύπνου  προκαλεί επίσης το σώμα να απελευθερώσει πολύ λίγη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Όταν είμαστε νέοι , η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη προωθεί την ανάπτυξη . Καθώς μεγαλώνουμε , βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας ,να  πυκνώσει το δέρμα  και να ενισχύσει τα οστά .

7. Απώλεια Μνήμης: Θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας ; Προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερες ώρες .

8. Η απώλεια ύπνου μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε  βάρος:  Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της πείνας και της όρεξης, και, ενδεχομένως, με την παχυσαρκία . Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 , οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα είχαν σχεδόν 30 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως εννέα ώρες.

Δεν είναι μόνο η έλλειψη ύπνου που φαίνεται να τονώνει την όρεξη . Τονώνει επίσης τους πόθους για τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά , πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα . Οι τρέχουσες μελέτες εξετάζουν εάν ο επαρκής ύπνος θα πρέπει να είναι ένα τυπικό μέρος των προγραμμάτων απώλειας βάρους .

9. Κίνδυνος θανάτου:  Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν πώς η θνησιμότητα επηρεάζεται από τον ύπνο σεπάνω από 10.000 Βρετανούς δημοσίους  υπαλλήλους ιπάνω από δύο δεκαετίες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν το 2007 , έδειξαν  ότι όσοι είχαν μειώσει τον ύπνο τους από επτά σε πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα,  διπλασιαζόταν σχεδόν ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες . Συγκεκριμένα , η έλλειψη ύπνου διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο .

10 . Ανικανότητα στη Λήψη Αποφάσεων: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη δική μας ερμηνεία των γεγονότων . Αυτό βλάπτει την ικανότητά μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις , διότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις καταστάσεις και να ενεργούμε κατάλληλα . Οι  άνθρωποι που στερούνται  τον ύπνο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κακές  αποφάσεις, όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των αποφάσεων . Αλλά και  αν νομίζετε ότι είστε μια χαρά με λιγότερο ύπνο , είστε πιθανώς λάθος .

Πηγή:boro.grRelated posts

Αϋπνία: Δέκα τρόποι να κοιμάστε σαν μωρό

sierafm

Αυτές οι τρεις τροφές «κλέβουν» τον ύπνο σας

sierafm

Έξι κινήσεις που νικούν την αϋπνία

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy
Font Resize
Aντίθεση