Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βάσεις 2018: Ο βαθμός δυσκολίας φέρνει «κατηφόρα»

 

Συγκρατημένη πτώση στις βάσεις 2018 αναμένεται στις Ιατρικές Σχολές, οι οποίες δεν θα ακολουθήσουν την ξέφρενη κατιούσα άλλων τμημάτων που «βγάζουν» οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις στις πανελλήνιες

Χθες έπεσε η αυλαία των πανελληνίων, με τους υποψηφίους να εξετάζονται σε Βιολογία για την εισαγωγή τους στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου εντάσσονται οι σχολές και τα τμήματα των Επιστημών Υγείας. Το μάθημα της Βιολογίας έχει το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και όπως όλα δείχνουν δεν είναι αυτό που δυσκόλεψε τους υποψηφίους όσο το μάθημα της Χημείας που έχει μικρότερο συντελεστή βαρύτητας και αναμένονται ειδικά για τους μέτριους μαθητές χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που δείχνει μείωση στις βάσεις.

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο διατηρεί τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής κι όπως είναι φυσικό και τον υψηλότερο ανταγωνισμό. Οι υποψήφιοί του σημειώνουν πολύ καλές βαθμολογίες, καθώς δεν εξετάζονται στο μάθημα των Μαθηματικών, το οποίο φαίνεται ότι δυσκολεύει παραδοσιακά τους υποψηφίους.

Ο φετινός αριθμός εισακτέων που ήταν αυξημένος κατά 5% σε σχέση με πέρσι έδωσε τις πρώτες ενδείξεις για μείωση των βάσεων, με τη δυσκολία σε πολλά μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας (Αρχαία, Μαθηματικά, Χημεία) να επιβεβαιώνει τις πρώτες εκτιμήσεις. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Ιατρικές, στις οποίες δεν υπήρξε καμία αλλαγή στους εισακτέους, με τον αριθμό να παραμένει ο ίδιος με πέρσι. Μικρή αύξηση σημειώθηκε και στις άλλες σχολές και τα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, γεγονός που συγκρατεί τις βάσεις τους για κατακόρυφη πτώση.

Τα θέματα στη Βιολογία Προσανατολισμού όπως δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ήταν εύκολα ως προς τη διαχείριση και με διαβάθμιση στη δυσκολία. «Μόνο το γ’ θέμα, ειδικότερα το 2ο ζητούμενο και το πολλαπλής επιλογής ίσως δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, όμως το επίπεδο δυσκολίας ήταν το ίδιο με πέρσι», σημειώνει η Παρασκευή Αυγουλέα, καθηγήτρια Βιολογίας του φροντιστηρίου «Θεσμός».

Εκτός από τους υποψηφίους του Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, χθες εξετάζονταν και οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα εισαγωγής στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, με ποινή μορίων όμως. Ο υψηλός ανταγωνισμός του εν λόγω πεδίου αποτρέπει πολλούς υποψηφίους από αυτή τη δυνατότητα και συνήθως μόνο οι μαθητές που είναι στοχευμένοι για την εισαγωγή τους σε συγκεκριμένα τμήμα ακολουθούν αυτόν το δρόμο. Συνήθως οι επιλογές τους είναι τα παραϊατρικά, όπως η φυσικοθεραπεία και η εργοθεραπεία.

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, καθώς τα Αρχαία και η Ιστορία «μπέρδεψαν» τους υποψηφίους και τα Μαθηματικά τους δυσκόλεψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι που δυσκολεύτηκαν αλλά και οι βαθμολογητές, στους οποίους έφθασαν οδηγίες για τα μαθήματα των Αρχαίων και της Ιστορίας. Η εκτίμηση και για τα δύο μαθήματα από εκπαιδευτικούς ήταν ότι έκρυβαν δυσκολίες, ενώ ζητούσαν και εκτενείς αναφορές από την πλευρά των υποψηφίων, γεγονός που τους δυσκόλεψε στη διαχείριση του χρόνου τους.

Σε αντίθεση με τις Ιατρικές Σχολές, στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία όλα δείχνουν ότι οι βάσεις θα πάρουν την κατηφόρα. Αναμένονται λιγότεροι αριστούχοι, για τις πολυπόθητες σχολές της Νομικής και των Πολυτεχνείων, χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένα μαθήματα για μέτριους μαθητές, ενώ οι ήδη χαμηλές βάσεις στα οικονομικά φαίνεται ότι θα πέσουν περαιτέρω.

Σκούρα τα βρήκαν οι μαθητές σε Ιστορία και σε μικρότερη κλίμακα στα Αρχαία, με τα θέματα να κρίνονται πιο απαιτητικά σε σχέση με πέρσι.

Στα Μαθηματικά, θα ξεχωρίσουν οι αριστούχοι, η Φυσική δυσκόλεψε ελαφρώς, ενώ η Χημεία κρίθηκε ότι είχε αυξημένο επίπεδο δυσκολίας που θα ρίξει τη βαθμολογία και στους υποψηφίους που στόχευαν σε βαθμούς όπως το 15-16.

Οι πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειώσουν μικρή μείωση, σε αντίθεση με αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων που εξαιτίας μειωμένης ζήτησης λόγω κρίσης θα καταγράψουν χαμηλές βάσεις. Οι οικονομικές σχολές, όπως όλα δείχνουν, θα ρίξουν κι άλλο τις βάσεις τους, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με καλές επιδόσεις στις εξετάσεις των Μαθηματικών. Υπογραμμίζεται ότι πέρσι το 80% είχε γράψει κάτω από τη βάση και τα φετινά θέματα κρίνονται δυσκολότερα. Μικρότερη μείωση θα έχουν οι σχολές Πληροφορικής, καθώς αν και ο αριθμός εισακτέων τους αυξήθηκε γεωμετρικά φέτος, εισάγονται σε αυτές και οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, οι οποίοι καταγράφουν κάθε χρόνο πολύ καλύτερες επιδόσεις σε Μαθηματικά, απ’ ότι αυτοί του 4ου.

Μοναδικές εξαιρέσεις στην ολική πτώση βάσεων πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τα Παιδαγωγικά αλλά και το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τα τμήματα των δύο ΤΕΙ που καταργήθηκαν και μετεξελίχθηκαν στο νέο Πανεπιστήμιο ήταν ήδη δημοφιλή στους υποψηφίους και πλέον με την «πανεπιστημιοποίησή» τους αναμένεται να δοθεί μάχη για μία θέση στο νέο Ιδρυμα.

Από την άλλη, τα Παιδαγωγικά φέτος απελευθερώθηκαν από το υποχρεωτικό μάθημα των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, στα οποία οι επιδόσεις άγγιζαν ακόμα και το 90% κάτω από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις τους πολύ πιθανόν να ανέβουν, καθώς πλέον εκτός από τα δύο αυτά μαθήματα που αποτελούσαν «βαρίδι» για τις βάσεις τους είναι πλέον «ανοιχτά» από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Πηγή:dikaiologitika.grRelated posts

Πώς θα γίνουν οι εξ αποστάσεως εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

sierafm

Πανελλαδικές 2020: Ποια είναι τα μαθήματα «καρμανιόλα» -Τι δείχνουν οι στατιστικές [πίνακας]

sierafm

Πανελλήνιες: Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι – Ο νέος «χάρτης» και οι γκρίζες ζώνες

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy
Font Resize
Aντίθεση