• Latest
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάσεις 2018: Πώς θα κινηθούν ανά σχολή -Κάτω οι Ιατρικές, πάνω τα παιδαγωγικά

16 Ιουλίου 2018
Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

15 Σεπτεμβρίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Θερινό σινεμά « Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν»

15 Σεπτεμβρίου 2025
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Προοπτικές

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Προοπτικές

15 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων στο Farmer’s Meeting Helsinki

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων στο Farmer’s Meeting Helsinki

15 Σεπτεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: Ψηφίζουν μια καλύτερη καύση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

15 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Δήμος Κοζάνης: Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
Συγχαρητήρια Εθνική Ελλάδας! Η ΕΚΟ πανηγυρίζει μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία στο FIBA EuroBasket 2025

Συγχαρητήρια Εθνική Ελλάδας! Η ΕΚΟ πανηγυρίζει μαζί σας τη μεγάλη επιτυχία στο FIBA EuroBasket 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
43α Λασσάνεια: Έκθεση origami στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 με ελεύθερη είσοδο

43α Λασσάνεια: Έκθεση origami στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 με ελεύθερη είσοδο

15 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
αμεα, ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Π. Κουκουλόπουλος: «15+1 ερωτήματα στη Βουλή για τον Προσωπικό Βοηθό στους συμπολίτες μας με αναπηρίες»

15 Σεπτεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Καλλιόπη Βέττα – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την εξάπλωση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα

15 Σεπτεμβρίου 2025

Συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025

15 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Βάσεις 2018: Πώς θα κινηθούν ανά σχολή -Κάτω οι Ιατρικές, πάνω τα παιδαγωγικά

sierafm by sierafm
16 Ιουλίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πτώση των βάσεων για τους υποψηφίους στις Πανελλήνιες 2018, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Τα πρώτα δεδομένα

Οι θέσεις φέτος στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 4.000, σε σχολές όπως είναι οι νομικές, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, τα τμήματα ΦΠΨ, όχι όμως και τις Ιατρικές, όπου σε αντίθεση με τις άλλες σχολές θα υπάρξει μείωση των εισακτέων.

Να σημειωθεί ότι φέτος μόλις 917 υποψήφιοι πέτυχαν από 18.500 μόρια και πάνω στο πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, έναντι 1.386 πέρσι.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δύο ιδιαίτεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις είναι η κατάργηση του Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων του σε όλα τα υπόλοιπα πεδία και η παρουσία στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την παράλληλη «διαγραφή» των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, είναι ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εισαχθούν σε σχολές και τμήματα έχοντας λίγες χιλιάδες μόρια. Και αυτό, γιατί οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι περισσότεροι από πέρσι.

Η πρώτη εκτίμηση

Ετσι, σε μια πρώτη εκτίμηση, οι βάσεις στα ΤΕΙ αναμένεται να κάνουν βουτιά 1.000 μορίων.

Η εισαγωγή στα ΤΕΙ αναμένεται να ξεκινάι από τα 2.800 μόρια και στα ΑΕΙ από τα 6.850 μόρια.

Κάτω από το όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί τη φετινή χρονιά η βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αθηνών. Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Την ίδια ώρα στο επίσης δημοφιλές Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ η βάση θα κινηθεί κοντά στα 18.300 μόρια οριακά υψηλότερα από τη Νομική Αθηνών (18.250 μόρια).

Αντίθετα, η αλλαγή που έγινε στα Παιδαγωγικά αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις έως και 2.000 μόρια.

Εκτιμήσεις κίνησης βάσεων

  • Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές

Για τα περισσότερα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως των 200 έως 400 μορίων. Ειδικότερα για τις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, της τάξεως των 100 έως 200 μορίων.

«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στο μάθημα ”Αρχαία Ελληνικά” που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα “Λατινικά”. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη “Γλώσσα” και στην “Ιστορία” που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

«Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τελικά στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδο των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας) η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-200 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

  • Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο. Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα όπως στα «Μηχανικών Η/Υ».

Γενικά, εκτιμάται ότι η γενική κίνηση των βάσεων στο 2ο Πεδίο θα είναι πτωτική, της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.

  • Σπουδές Υγείας και Ζωής

Πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

«Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας («Βιολογία» και «Φυσική») είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στο 3ο πεδίο γενικά θα κινηθούν πτωτικά (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.

  • Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Και αυτό, διότι, όπως σημειώνει ο κ. Κάτσικας, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.

«Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις ΑΟΘ και ελάχιστα των Μαθηματικών μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», πρόσθεσε.

  • Παιδαγωγικά τμήματα

Τέλος, όπως έχει ήδη γραφεί πολλάκις, για τα Παιδαγωγικά τμήματα, που πλέον κατανέμονται σε όλα τα Πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Previous Post

Ρίγανη: Ποια είναι η φαρμακευτική της χρήση

Next Post

Γαλατινή: Κάηκε αποθήκη από φάρμα γουνοφόρων ζώων! Πολλές χιλιάδες ευρώ η ζημιά

Next Post
πυροσβεστικη

Γαλατινή: Κάηκε αποθήκη από φάρμα γουνοφόρων ζώων! Πολλές χιλιάδες ευρώ η ζημιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Θερινό σινεμά « Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν»
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Προοπτικές
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων στο Farmer’s Meeting Helsinki
  • Λαϊκή Συσπείρωση: Ψηφίζουν μια καλύτερη καύση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr