Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Siatista
LATEST NEWS HEALTH-NUTRITION

Βρέθηκε το μυστικό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση είναι η φάση στη ζωή μιας γυναίκας όπου σταματά η έμμηνος ρύση. Και παρότι είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, οι ορμονικές αλλαγές κάνουν σε πολλές γυναίκες πολύ ενοχλητικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Αυτά δεν είναι απαραίτητα τα ίδια σε όλες τις γυναίκες και άλλες βιώνουν πολύ χαλαρά τη φάση αυτή ενώ άλλες ταλαιπωρούνται λίγο περισσότερο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι ξαφνικές εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, τα νεύρα, το άγχος και η αύξηση βάρους.

Μεγαλώνουμε και θα περνάμε περισσότερα χρόνια στην εμμηνόπαυση!
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κάπου ανάμεσα στα 45 and 55 τους χρόνια, ενώ η διαδικασία από την αρχή των αλλαγών μέχρι την τελική διακοπή της περιόδου μπορεί να κρατήσει έως και μια δεκαετία – με τα 7,5 χρόνια να είναι ο μέσος όρος. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα American Congress of Obstetricians and Gynecologists, about 6.000 γυναίκες στις ΗΠΑ μπαίνουν κάθε μέρα στην εμμηνόπαυση και εκτιμάται πως έως το 2020, ο αριθμός των γυναικών που θα είναι πάνω από 55 ετών θα φτάνει τα 46 millions! In addition, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σημαίνει πως πολλές γυναίκες θα περάσουν έως και το μισό της ζωής τους στο μετα-εμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Νέα έρευνα: Ενσυνειδητότητα και εμμηνόπαυση
Μήπως ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι ένα κρυφό χαρτί στα χέρια των γυναικών για να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Η ενσυνειδητότητα δηλώνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να εστιάζει στην παρούσα στιγμή. Unfortunately, το μυαλό μας πολύ συχνά περιπλανιέται στο παρελθόν ή το μέλλον, μία κατάσταση που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες. Η ενσυνειδητότητα είναι αυτή που μας επιτρέπει να παρατηρούμε τις σκέψεις μας χωρίς κριτική, έτσι αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας και ό,τι μας συμβαίνει.

Ενσυνειδητότητα και εμμηνόπαυση
Μελέτη της Κλινικής Mayo που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση Climacteric: The Journal of the International Menopause Society, (διάβασε εδώ τη μελέτη στα αγγλικά) ανακάλυψε πως η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει την ένταση και τον αριθμό των αρνητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης σε γυναίκες. «Στη μελέτη αυτή, βρήκαμε πως μεσήλικες γυναίκες με υψηλότερο βαθμό ενσυνειδητότητας βίωναν λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα» εξήγησε ο Dr. Richa Sood, γενικός παθολόγος της Κλινικής Mayo με ειδίκευση στη γυναικεία υγεία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες με υψηλότερες βαθμολογίες ενσυνειδητότητας είχαν λιγότερα συμπτώματα – η επίδραση της ενσυνειδητότητας όμως δεν ήταν η ίδια σε όλα τα συμπτώματα. Οι ερευνητές δεν συσχέτισαν θετική επίδρασή της στις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση, for example.

Σύμφωνα με τον Dr. Sood ο λόγος που η ενσυνειδητότητα δεν είχε επίδραση στα συγκεκριμένα αυτά συμπτώματα είναι πως σχετίζονται περισσότερο με την προσωπικότητα κάθε γυναίκας. Η ενσυνειδητότητα είχε ωστόσο θετική επίδραση στην εκτίμηση των συμπτωμάτων όπως η ευερεθιστότητα, η κάταθλιψη και το άγχος σε μεσήλικες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. «Ο στόχος κατά τη διάρκεια των στιγμών επίγνωσης δεν είναι να αδειάσει το μυαλό αλλά να γίνει η γυναίκα παρατηρητής της σκέψης της, ενώ παράλληλα δεν θα είναι επικριτική με τον εαυτό της. Το δεύτερο βήμα είναι να μπορέσει η γυναίκα να κάνει μια παύση. Να πάρει μια βαθιά ανάσα και να παρατηρήσει το χώρο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Η ηρεμία που επέρχεται ως αποτέλεσμα αυτών συμβάλει στη μείωση του στρες», εξηγεί ο Dr. Sood.

Source:dikaiologitika.grRelated posts

Οι αθώες συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα

sierafm

Είναι εφικτή μια υγιής εμμηνόπαυση; Μάθετε εδώ.

sierafm

5 σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης

sierafm

Leave a comment

*

code

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses cookies to enhance your experience. Suppose you are okay with that, but you can opt out if you wish. Acceptance More

Privacy & Cookies Policy
Font Resize
Opposition