Γιατί ένα ταξίδι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα

Γιατί ένα ταξίδι μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι σπάνια στον γενικό πληθυσμό Συστηματική ανάλυση της συχνότητας της στη Βόρεια Αμερική έχει δείξει ότι αφορά περίπου 1 εκατομμύριο άτομα.

Υπάρχει όμως και μια “ειδική” δυσκοιλιότητα, αυτή που προκύπτει κατά τη διάρκεια ή ύστερα από ένα ταξίδι στις διακοπές μας. Η δυσκοιλιότητα αυτή μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή περιβάλλοντος, σε αλλαγές των διατροφικών συνηθειών ή στο στρες.

«Κάθε φορά που φεύγετε από το μέρος στο οποίο ζείτε μόνιμα, διαταράσσεται η ισορροπία της εντερικής σας μικροχλωρίδας», λέει ο Brooke Alpert, πιστοποιημένος διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Μερικές φορές, αυτό ξεκινά πριν φτάσετε στον νέο προορισμό. Σε μερικούς ανθρώπους, η ίδια η πράξη του ταξιδιού από το σημείο Α στο σημείο Β μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η κίνηση διεγείρει το έντερο, κι έτσι το να κάθεστε σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα αυτοκίνητο για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να αλλάξει την κινητικότητα του εντέρου.

Οι χρονικές διαφορές που προκύπτουν ύστερα από ένα πολύωρο ταξίδι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια φυσιολογική ρουτίνα κένωσης του εντέρου αλλά όταν το jet lag ή μια νέα ζώνη ώρας αλλάξει αυτό το πρόγραμμα μπορεί να προκύψει δυσκοιλιότητα.

Επίσης το στρες του ταξιδιού μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κένωση του εντέρου. Οι ερευνητές αποκαλούν μερικές φορές το έντερο “δεύτερο εγκέφαλο” λόγω των πολλών νευρώνων που διαθέτει. Αυτά τα κύτταρα παίζουν ρόλο στην πέψη ενώ είναι λιγότερο κατανοητή η αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου και της ψυχικής διάθεσης. Οι ερευνητές γνωρίζουν, ωστόσο, ότι το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του “δεύτερου εγκεφάλου”. Η εμπειρία ενός ταξιδιού κατά τη διάρκεια των διακοπών, το γεγονός ότι πρέπει να πακετάρετε τα πράγματα χωρίς να ξεχάσετε κάτι, το αεροδρόμιο και η αλλαγή περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου.

Για πρώτη φορά η δυσκοιλιότητα των ταξιδιωτών μελετήθηκε πριν από 40 χρόνια και η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο ελβετικό περιοδικό Schweizerische Medizinische Wochenschrift. Οι ερευνητές τότε είχαν ζητήσει από 10.500 τουρίστες που επέστρεφαν στην Ελβετία μετά από διακοπές σε τροπικά μέρη να συμπληρώσουν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Το 14% ανέφερε δυσκοιλιότητα που σχετιζόταν με το αεροπορικό ταξίδι.

Πριν περίπου 10 χρόνια, μια αμερικανική μελέτη σε 68 άτομα που είχαν υπηρετήσει σε στρατιωτικές αποστολές εκτός ΗΠΑ βρήκε ότι το 9% των συμμετεχόντων είχαν δυσκοιλιότητα κατόπιν ταξιδιού.

Η πιο πλήρης έρευνα δημοσιεύθηκε το 2003 στο περιοδικό American Journal of Gastroenterology. Ισπανοί γαστρεντερολόγοι μελέτησαν 70 άτομα που ταξίδεψαν από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για σύντομη παραμονή. Όλοι κλήθηκαν να κρατήσουν διατροφικό ημερολόγιο για την κινητικότητα του εντέρου τους, ενώ έδωσαν και δείγματα κοπράνων για να μελετηθεί ο χρόνος που χρειάζονταν να μετακινηθούν τα κόπρανα προς το παχύ έντερο. Σ’ αυτή τη μελέτη, σχεδόν το 40% των ατόμων είχαν παραπονεθεί για δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η δυσκοιλιότητα ήταν εντονότερη στην αρχή του ταξιδιού και ο βαθμός της συσχετιζόταν με τον βαθμό του τζετ-λαγκ. Παράγοντες που δεν σχετίζονταν άμεσα με τη μετακίνηση, όπως αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, επίσης φάνηκε να παίζουν ρόλο.

Πηγή:aftodioikisi.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
κοιλια

Άλλες ειδήσεις

Πρόσληψη συμβασιούχων Καθαριότητας στο Δημόσιο [Η διαδικασία – τα κριτήρια]

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και τα προσόντα προσωπικού ΥΕ με σχέση

Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην μνήμη του Παύλου Φύσσα

Την Τρίτη 6:00 μμ, Κεντρική Πλατεία Κοζάνης Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι

Εντατικοποίηση ελέγχων για το τσιγάρο – Αλλαγή προστίμων στους παραβάτες. Ενημέρωση του Πανελλήνιου Σωματείου

Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας , στις Εισαγγελικές και Ελεγκτικές υπηρεσίες, με  την εγκύκλιο της 31 Ιανουαρίου

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.