• Latest
σπυρι

Γιατί «ξεσπάει» η επιδερμίδα;

16 Δεκεμβρίου 2020
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

14 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2025: Χιλιάδες απόπειρες απάτης – Ακυρώθηκαν 3.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις

14 Νοεμβρίου 2025
εργατικο κεντρο

Τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί «ξεσπάει» η επιδερμίδα;

sierafm by sierafm
16 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
σπυρι
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σπυράκια, κοκκινίλες, κνησμός και άλλα συμπτώματα αλλάζουν την όψη μας κυριολεκτικά σε μία νύχτα. Τι συμβαίνει και η επιδερμίδα σας «ξεσπάει»;

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενοχλητικό από τα «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας είναι το να μην ξέρεις ποια είναι η αιτία τους. Είναι το στρες; Είναι ορμονικό; Η κακή διατροφή; Κάποιο καλλυντικό προϊόν;

Ή απλώς θέμα γονιδίων; 

Και όταν λέμε «ξεσπάσματα», εννοούμε κυρίως τα σπυράκια και τα συμπτώματα που τα συνοδεύουν, όπως κοκκινίλες, κνησμός, ξεφλούδισμα. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε τάξη αρχίζοντας να αποκλείουμε τους λόγους με την εις άτοπον απαγωγή. Αλλωστε μόνο όταν εντοπίσουμε τον ένοχο, θα μπορέσουμε να οργανώσουμε το σωστό σχέδιο αντιμετώπισης.

#1 Τα πινέλα και τα σφουγγαράκια  του μακιγιάζ  δεν είναι καθαρά

Πολλοί τα χρησιμοποιούν, λίγοι είναι εκείνοι που τα φροντίζουν. «Δεν θυμάμαι από πότε έχω να πλύνω τα πινέλα μου» διαπίστωσε τις προάλλες μια φίλη μου. Και δεν είναι η μόνη.

Αν επιθυμούμε μια καθαρή και ομοιόμορφη επιδερμίδα, τότε καλό είναι μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζουμε με νερό και σαπούνι τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ. Διαφορετικά, τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτά ενδέχεται να μεταφερθούν και στην επιδερμίδα προκαλώντας μόλυνση.

#2 Είναι θέμα γονιδίων

Μια βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 81% των περιπτώσεων ακμής συνδέεται περισσότερο με γενετικούς και λιγότερο με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν λοιπόν ανακαλύψουμε ότι κάποιος από τους γονείς μας ή τα αδέλφια μας είχε ιστορικό ακμής, τότε είναι ξεκάθαρος ο ένοχος. Τι κάνουμε: Επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο για να μας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

#3 Η προπόνηση

Ο ιδρώτας δεν προκαλεί σπυράκια. Αν όμως αναμειχθεί με σμήγμα και ρύπους, τότε μπλοκάρει τους πόρους και ενίοτε προκαλεί ακμή. Η τριβή επίσης εντείνει την κατάσταση, γι’ αυτό καλό είναι να φοράμε άνετα ρούχα από υφάσματα από φυσικές ίνες, που «αναπνέουν», και να αποφεύγουμε τα συνθετικά, όπως λίκρα και νάιλον. Μετά την προπόνηση κάνουμε ντους με ένα καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο εξυγιαίνει τους πόρους.

#4 Η περίοδος

Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος, γεγονός που προκαλεί εξάρσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν εμφανίζονται σποραδικά σπυράκια εκείνες τις μέρες, τότε πιθανότατα τα ανδρογόνα να είναι ο ένοχος.

#5 Οι προσωπικές παρεμβάσεις

Είναι δύσκολο να μην πειράξουμε το σπυράκι που έχει εμφανιστεί προκλητικά στο κέντρο του προσώπου μας. Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφύγουμε τον πειρασμό, γιατί ενδεχομένως να επιδεινώσουμε την κατάσταση, προκαλώντας μόλυνση ή ακόμα και σημάδι.

#6 Αλλεργία σε κάποιο απορρυπαντικό

Δύσκολα θα πήγαινε ο νους μας, αλλά συμβαίνει και αυτό. Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, οι τρεις στις τέσσερις γυναίκες έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, ενώ παράλληλα τα ποσοστά εκδήλωσης αλλεργιών αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Αν η επιδερμίδα στο σώμα μας έχει τάσεις ακμής και ταυτόχρονα παρουσιάζει κοκκινίλες και αίσθηση κνησμού, ο ένοχος μπορεί να κρύβεται… στο πλυντήριο, και συγκεκριμένα στα απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων. Τι κάνουμε: Αντικαθιστούμε τα προϊόντα αυτά με υποαλλεργικές συνθέσεις και παρατηρούμε τη συμπεριφορά της επιδερμίδας μας.

#7 Φταίει ο καιρός

Αναμφισβήτητα, οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την επιδερμίδα, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Για παράδειγμα, το έντονο κρύο και η ξηρή ατμόσφαιρα αφυδατώνουν το δέρμα και προκαλούν ξεφλούδισμα, κοκκινίλες ακόμα και κνησμό.

Αντίθετα, η ζέστη και η υγρασία προκαλούν υπερπαραγωγή σμήγματος που φράζει τους πόρους και ευνοεί την εμφάνιση ακμής και μαύρων στιγμάτων.

#8 Η έλλειψη ύπνου

Μήπως το πρωί όταν ξυπνάμε η ακμή φαίνεται επιδεινωμένη; Η αιτία είναι η έλλειψη ύπνου που αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που μεταξύ άλλων δεινών προκαλεί ακμή και συμβάλλει στη μείωση του κολλαγόνου.

#9 Το άγχος

Συμβαίνει συχνά: Πριν από ένα σημαντικό ραντεβού εμφανίζεται ένα μεγαλοπρεπές σπυράκι στο πρόσωπο. Σύμπτωση; Ατυχία; Τίποτε από τα δύο. Ο ένοχος είναι το άγχος που διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης.

Τι κάνουμε: Δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι θα αποκλείσουμε εντελώς το στρες από την καθημερινότητά μας, ωστόσο μπορούμε να βρούμε τρόπους για να το εκτονώνουμε, όπως γυμναστική, διαλογισμό, ακόμα και παιχνίδι με το κατοικίδιό μας.

#10 Οι φαρμακευτικές αγωγές

Αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να διαβάσουμε τις παρενέργειές της. Μήπως μεταξύ άλλων αναγράφεται και η ακμή; Αν ναι, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για το τι μπορούμε να κάνουμε.

#11 Η εγκυμοσύνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ορμονικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη αυξάνεται με αποτέλεσμα να διεγείρει την παραγωγή σμήγματος.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή.

Αντίθετα, στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, και χαμηλότερα επίπεδα θηλυκών ορμονών, δηλαδή προγεστερόνη και οιστρογόνα. Το φαινόμενο, εκτός από σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να προκαλέσει τριχοφυΐα και σοβαρή ακμή.

#12 Τα σεντόνια

Καλό είναι να αλλάζονται μία φορά την εβδομάδα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να αλλάζονται οι μαξιλαροθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες μπάνιου, που μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων.

#13 Το smartphone

Μήπως τα σπυράκια εμφανίζονται στα μάγουλα, εκεί όπου ακουμπάμε το κινητό; Τότε βρήκαμε τον ένοχο. Γι’ αυτό, καλό είναι μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζουμε την οθόνη του κινητού με αντισηπτικό μαντιλάκι. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ.

#14 Η διατροφή

Οι τροφές που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα της επιδερμίδας είναι εκείνες που περιέχουν πλούσιες ποσότητες λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, όπως για παράδειγμα ο σολομός, το αβοκάντο, το μπρόκολο και το πράσινο τσάι. Εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με τέτοιες τροφές τουλάχιστον για έναν μήνα και συγκρίνουμε τη διαφορά πριν και μετά.

#15 Λάθος καλλυντικά

Αρχικά, ψάχνουμε τη λίστα με τα συστατικά και επιλέγουμε συνθέσεις που έχουν την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνα». Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο νέο καλλυντικό και παρατηρήσουμε ότι εμφανίστηκε σπυράκι ή κοκκινίλα, σταματάμε τη χρήση του, προτού επιδεινωθεί το φαινόμενο.

Μέχρι να «ηρεμήσει» το δέρμα μας, αντικαθιστούμε το καθαριστικό μας με ένα άλλο ήπιας σύνθεσης και επιλέγουμε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες, χωρίς οινόπνευμα, τεχνητά αρώματα, parabens και χρωστικές.

Πηγή:vita.gr

Previous Post

Κακομαθημένο παιδί: Πώς… διορθώνεται

Next Post

Σαρωτικές αλλαγές στις Πανελλαδικές – Τελειώνει η λευκή κόλλα, με βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Next Post
εξετασεις, σχολειο

Σαρωτικές αλλαγές στις Πανελλαδικές – Τελειώνει η λευκή κόλλα, με βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”
  • Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025
  • 18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr