• Latest
ΡΟΝΑΣ

Για την Μακεδονία και την Γλώσσας της Του κ. Ιωάννου Ρόνα

20 Σεπτεμβρίου 2018
Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα

Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα

3 Ιανουαρίου 2026
ναρκωτικα

36χρονος κατηγορείται ότι έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του

3 Ιανουαρίου 2026
Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο

Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο

3 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο voucher για εργαζόμενους & ανέργους μέχρι 1.500 ευρώ

3 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Τραυμάτισε τον αδελφό του με καραμπίνα ενώ την καθάριζε

3 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Διαρρήκτης έπεσε από ταράτσα σπιτιού που πήγε να ληστέψει – Συνελήφθη ο 40χρονος

3 Ιανουαρίου 2026
Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

3 Ιανουαρίου 2026
Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης: Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια

3 Ιανουαρίου 2026
Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

3 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου

3 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

3 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

3 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 4 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για την Μακεδονία και την Γλώσσας της Του κ. Ιωάννου Ρόνα

sierafm by sierafm
20 Σεπτεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
29
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

  Λόγω του επικειμένου Δημοψηφίσματος στα Σκόπια, για την έγκριση ή όχι από το λαό του, της πρόσφατης λεγόμενης συμφωνίας των Πρεσπών, για την επίσημη ονοματοδοσία του κρατιδίου σε «Βόρεια Μακεδονία», παρακάτω αναφερόμαστε  στο θέμα ελπίζοντας ότι οι ειδικοί και οι καλώς γνωρίζοντες, δεν θα μας παρεξηγήσουν που τολμούμε, ως απλοί πολίτες, να παρουσιάσουμε πάλι, στους φίλους και λοιπούς αναγνώστες, ένα μέρος περί της Μακεδονίας και της γλώσσας της, αν και δεν ανήκουμε στις τάξεις των ιστορικών και των γλωσσολόγων.

Πριν το 1400 π.Χ, μεταξύ Πίνδου και Βερμίου ζούσαν στα δάση και τα βουνά οι Μακεδνοί. Έτσι η καταγωγή των Μακεδόνων, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν Δωριείς.

Η Μακεδονία ήταν η κεντρική σημερινή Αλβανία, η μισή σημερινή FYROM, μέρος της σημερινής Βουλγαρίας, η Βορειο-ανατολική Ελλάδα. Αυτά ήταν τα όρια της. Όμως με τα χρόνια διαφοροποιήθηκαν από πολλούς κατακτητές και μη.

Διάφορα Διεθνή σύμφωνα περιόρισαν την Μακεδονία στα σημερινά της σύνορα.

Ομόφυλοι πληθυσμοί με τους Μακεδόνες, που προυπήρχαν εκεί ή συνυπήρχαν, ήταν οι : Βοτιαίοι (πέριξ της Πέλλας), οι Παίονες, οι Φρύγες, οι Δερριόπες, που όλοι τους κατοικούσαν βόρεια του Αξιού. Ακόμα οι Εορδαίοι (μεταξύ Αλμωπίας και Λυγκιστίδος).

Οι Λιγκιστές (κάτοικοι Άνω Μακεδονίας), ήτοι ανατολικά της Ιλλυρίας (Καστοριά – Φλώρινα).

Οι Πελαγόνες (μεταξύ Αξιού και Σκάρδου), απόγονοι του Πελαγόνα, γιού του Αξιού.

Οι Μαιδικοί ( μεταξύ των βουνών Τσιγκέλι και Κερκίνη).

Ιδρυτής της Μακεδονικής Δυναστείας, στη συνέχεια, ήταν ο Περδίκας που γεννήθηκε το 740 π.Χ  (περιοχή σημερινού Άργους Ορεστικού). Μακρινός αυτού απόγονος ήταν ο Αμύντας. (Γ. Νικολούδης).

Αυτοί είναι οι Μακεδόνες, εν ολίγοις. Τι σχέση όμως έχουν με τους Σλαύους της FYROM που εμφανίστηκαν στην περιοχή κοντά στο 600 μ.Χ, που η ιστορία και αυτό αναφέρει;

Επομένως ποια Μακεδονική γλώσσα οι Σκοπιανοί ομιλούν;

Επιγραφές, συγγράμματα, μνημεία, ευρήματα από ανασκαφές, ιστορικά ντοκουμέντα κ.λ.π, μη αμφισβητούμενα από τους ιστορικούς του κόσμου, που αυτά βρίσκονται και σήμερα και χθές στους νομούς της βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας δηλαδή και πέραν των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Δωριαίων, αυτή την γλώσσα φαίνεται ότι ομιλούσαν, κατά τις γραφές των. Την Ελληνική.

Το University of Mishigan, Linguist, που ασχολείται με την κατηγοροποίηση και ομαδοποίηση όλων των γλωσσών του κόσμου, προκύπτει ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης αν η αρχαία Μακεδονική γλώσσα ανήκε στην Ελληνική οικογένεια διαλέκτων, ούτε θέμα κατά πόσο η γλώσσα που μιλάνε στη FYROM είναι Βουλγαρική διάλεκτος ή όχι.   

Επειδή οι Σκοπιανοί λένε επίμονα ότι ομιλούν την Μακεδονική γλώσσα(! ), διερωτόμαστε οι κάτοικοι της Μακεδονίας, των νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Δράμας, Σερρών, Καβάλας, Κιλκίς, Πιερίας, Θες/κης, γνωρίζοντας πως ομιλούν εκείνοι, τότε εμείς ποιά γλώσσα ομιλούμε; Ασφαλώς την Ελληνική, χωρίς αμφισβήτηση, όπως και  οι παραπάνω αναφερθέντες ειδικοί μας λένε.

Πρίν από κάμποσα χρόνια , σε τηλεοπτική εκπομπή, η γνωστή Ακαδημαϊκός κ. Γλύκατζη- Αρβελέρ είπε ότι… είμαστε Έλληνες όχι επειδή έχουμε το ίδιο αίμα, παρά του ότι δεχθήκαμε πάμπολλες επιδρομές από διαφόρους, αλλά γιατί μιλούμε την ίδια γλώσσα, μένουμε σ αυτόν τον τόπο και συμμετέχουμε στα ήθη του. Η γλώσσα είναι αυτή που μας συνδέει με το  παρελθόν μας, γιατί είναι ζωτικό στοιχείο του προγραμματισμού, του μυαλού μας και της διαμόρφωσης της σκέψης μας. Κάπως έτσι τα είπε.

Επομένως και τους των Σκοπίων δεν θα πρέπει να τους συνδέει η Σλαύικη γλώσσα; Κατά δε τις θέσεις των παραπάνω ειδικών, την Βουλγαρική γλώσσα θα έπρεπε να καθιερώσουν ως επίσημη εντός του κρατιδίου, αλλά και επί των διεθνών σχέσεων των.

Μετά από αυτά καταλήγουμε στο ότι για το χάρισμα του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο κρατίδιο των Σκοπιανών κατοίκων, εκ μέρους των πολιτικών βέβαια, που οι περισσότεροι τους αυτό δεν το ήθελαν στην πραγματικότητα, αλλά συμπαρατάσσονται, υποκρύπτεται η διεθνής σκοπιμότητα των ισχυρών για λόγους που θα αντιληφθούμε εμείς οι απλοί στη συνέχεια και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα είναι αργά.

Πάντως, η επισφράγιση τυχούσας παραχώρησης του ονόματος από τους πολιτικούς,  αυτό μπορεί  να συμβεί  μετά από την συγκατάθεση του κυρίαρχου λαού, αν υπάρξει,  γιατί σ αυτόν ανήκει και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπως και τα άλλα διαμερίσματα της χώρας . Οι πολιτικοί απλά πρέπει να προστρέξουν  στο λαό  τους παραχωρώντας σ αυτόν την δημοκρατική  ευθύνη του και  να αποτινάξουν έτσι από πάνω τους τα όποια βαρίδια θα τους συνοδεύουν, όταν δεν θα  εφαρμόσουν το δημοκρατικό  πρέπον . Είναι και αυτό μια πολιτική στρατηγική  που όλοι τους την γνωρίζουν.

Του κ. Ιωάννου Ρόνα    Φορο-συμβούλου Αρθρογράφου

 

 

 

 

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας του μήνα Αυγούστου 2018

Next Post

Εξαγγελία υποψηφιότητας της κας Χιονίας Ανδρεάδου για τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού

Next Post
Χιονία Ανδρεάδου

Εξαγγελία υποψηφιότητας της κας Χιονίας Ανδρεάδου για τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα
  • 36χρονος κατηγορείται ότι έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του
  • Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο
  • ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο voucher για εργαζόμενους & ανέργους μέχρι 1.500 ευρώ
  • Τραυμάτισε τον αδελφό του με καραμπίνα ενώ την καθάριζε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr