• Latest
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Γιώργος Αμανατίδης: «Σύμβολο αλλαγής η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

22 Ιανουαρίου 2020
Αννίτσα: Εκεί όπου γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας με παγκόσμιο αντίκτυπο

Αννίτσα: Εκεί όπου γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας με παγκόσμιο αντίκτυπο

24 Αυγούστου 2026
Πένθος

Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα: Ψήφισμα για τον Αλέξανδρο Μπακαΐμη

24 Αυγούστου 2026
ΔΕΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑ

Διακοπές ρεύματος σε Εορδαία, Σισάνι και Νάματα

24 Αυγούστου 2026
Ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου  των δημοσίων συμβάσεων»

Δήμος Βοΐου: Νέος Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού , Νεολαίας και Υγείας ο Ναούμ Τσιαούσης

24 Αυγούστου 2026
Πώς το pace και οι κατοχές αλλάζουν την ανάγνωση ενός αγώνα μπάσκετ

Πώς το pace και οι κατοχές αλλάζουν την ανάγνωση ενός αγώνα μπάσκετ

24 Αυγούστου 2026
Ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου  των δημοσίων συμβάσεων»

Το ευχαριστήριο του Κώστα Δούβλου μετά την αποχώρηση του απο τη θέση του εντεταλμένου για τον Αθλητισμό

24 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Κριτσμάς – Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο

Δήμος Βοΐου: Κριτσμάς – Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο

24 Αυγούστου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί της Τετάρτης 26-08-2026

24 Αυγούστου 2026
Υπογράφηκε η σύμβαση για τη βελτίωση αγροτικών οδών στο αγρόκτημα Σερβίων

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη βελτίωση αγροτικών οδών στο αγρόκτημα Σερβίων

24 Αυγούστου 2026
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νέας Νικοπόλεως Κοζάνης — Το πρόγραμμα των ακολουθιών

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νέας Νικοπόλεως Κοζάνης — Το πρόγραμμα των ακολουθιών

24 Αυγούστου 2026
Εκδόθηκε η πρόσκληση 27εκ. €,  για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου  στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Εκδόθηκε η πρόσκληση 27εκ. €, για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

24 Αυγούστου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μνημόνιο Συνεργασίας της ΑΝΔΗΚΟ με το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας (JTIG)

Δήμος Κοζάνης: Μνημόνιο Συνεργασίας της ΑΝΔΗΚΟ με το Ινστιτούτο Δίκαιης Μετάβασης Ελλάδας (JTIG)

24 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιώργος Αμανατίδης: «Σύμβολο αλλαγής η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

sierafm by sierafm
22 Ιανουαρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
12
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Σύμβολο αλλαγής η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Η πρόταση και η μετέπειτα σημερινή ομόθυμη εκλογή της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας (εφεξής ΠτΔ) συμβολίζει την αλλαγή σε πολλά επίπεδα και επιβεβαιώνει τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή.

Πρώτον, το γεγονός ότι δεν επελέγη πολιτικό-κομματικό πρόσωπο για το ύπατο αξίωμα, αλλά μια καταξιωμένη δικαστικός, συνιστά επιβεβαίωση της αλλαγής πολιτικής νοοτροπίας που επιχειρεί να εμπνεύσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση,  κάτι που στην 6μηνη θητεία της επιτυχώς κατορθώνει. Ενώ στη «βεντάλια» των επιλογών του Πρωθυπουργού για τη θέση ΠτΔ υπήρχαν πολύπειρα και άξια πολιτικά στελέχη τόσο από το χώρο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς, εκείνος επέλεξε ένα πρόσωπο με περγαμηνές επαγγελματικές. Αποκωδικοποιώντας την επιλογή της κας Σακελλαροπούλου ο Πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι η στείρα αντιπαράθεση και η ακραία κομματική πόλωση –που οδήγησαν εν πολλοίς και στην απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος- ανήκουν στο παρελθόν και ότι σε μείζονα ζητήματα πρέπει να επιδιώκουμε τη συναίνεση εξαντλώντας κάθε περιθώριο σύγκλισης.

Μετά την προσφάτως ολοκληρωθείσα αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος περί εκλογής ΠτΔ, με το οποίο αποσυνδέθηκε η διαδικασία εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και αρκεί, πλέον, στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία σχετική πλειοψηφία, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει Πρόεδρο της δικής του αποκλειστικά επιλογής αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά πρότεινε πρόσωπο υπερκομματικό και ευρύτατης αποδοχής που μπορεί να επιτελέσει ρόλο ενοποιητικό. Και ενώ η συναινετική κουλτούρα, που χαρακτηρίζει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη παραμένει στην Ελλάδα διαρκές ζητούμενο, η παρούσα κυβέρνηση –πολύ πριν από την πρόταση της κας Σακελλαροπούλου- είχε δώσει θετικά δείγματα γραφής. Υπενθυμίζω το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων (288 ψήφοι) και την εκλογή του Προέδρου της Βουλής (283 ψήφοι).

Δεύτερον, η τοποθέτηση μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα συνιστά αλλαγή, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ισότητας των δύο φύλων. Όλοι παρασυρόμαστε στην παγίδα του «φυλετικού πολέμου». Το φύλο δεν θα βρισκόταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, εάν γυναίκες και άνδρες εναλλάσσονταν σε δημόσια αξιώματα. Όμως, μεταπολιτευτικά δεν υπήρξε καμία γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα και ήταν καιρός μία καταξιωμένη γυναίκα να εκλεγεί στον Προεδρικό θώκο. Όπως εύστοχα σημείωσαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η επιλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στέλνει μήνυμα πως, εν έτει 2020, το φύλο δεν αποτελεί εμπόδιο και συγκριτικό πλεονέκτημα για καμία θέση, ακόμα και εάν πρόκειται για τον πρώτο πολίτη της χώρας.

Τρίτον, η πρόταση της κας Σακελλαροπούλου συμβολίζει την εμπιστοσύνη σε μια κορυφαία δικαστική λειτουργό, την ώρα που τα τελευταία χρόνια ο θεσμός έχει τρωθεί πολλαπλώς και βάναυσα. Η κα Σακελλαροπούλου επέδειξε σπάνια ακεραιότητα, όταν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ως Αντιπρόεδρος τότε του Δικαστηρίου, ενώ δεν μετείχε στη σύνθεση, υπερασπίστηκε δημόσια την ανεξαρτησία του διαχωρίζοντας τη θέση της από τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να επηρεάσει την κρίση του. Μάλιστα, το γεγονός ότι παρά τη δημόσια διαφοροποίησή της η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να την προαγάγει στην Προεδρία του ΣτΕ επιβεβαιώνει την αξία της.

Τέταρτον, η ομόθυμη επιλογή της κας Σακελλαροπούλου είναι σημαντική όχι μόνο σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και ουσίας. Η άρτι εκλεγείσα ΠτΔ έχει συνδέσει τη διαδρομή της στο δικαστικό σώμα κυρίως με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (το «οικολογικό»), εισηγήθηκε την ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ ως εισηγήτρια απέρριψε τις αιτιάσεις κατά της Καναδικής επένδυσης στις Σκουριές. Επιπλέον όταν το ΣτΕ, το 2014, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών των νόμιμων μεταναστών, εκείνη διαφώνησε και τάχθηκε με τη μειοψηφία.

Όσοι θεωρούν τη θέση του ΠτΔ ως «συμβολική» και «διακοσμητική» πιθανότατα αγνοούν ότι δημοκρατία και πολιτική δεν υπάρχουν χωρίς συμβολισμούς.

Βέβαια μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 1986, αποψιλώθηκαν οι Προεδρικές υπερεξουσίες που προσιδίαζαν σε Ημι-προεδρικό πολίτευμα, ενδυναμώθηκε ο έτερος πόλος της εκτελεστικής εξουσίας και οδηγηθήκαμε σε ένα σύστημα πρωθυπουργοκεντρικό δίχως ισχυρά θεσμικά αντίβαρα.

Ωστόσο η αποστολή του ΠτΔ, παρότι αυστηρά οριοθετημένη από τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, παραμένει σημαντική για τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης θητείας του απελθόντος ΠτΔ, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η κα Σακελλαροπούλου καλείται να εκπροσωπήσει διεθνώς τη Χώρα μας σε μία περίοδο όξυνσης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρει να ενσαρκώσει την εθνική ενότητα και να λειτουργήσει συμβολικά ως φορέας εθνικής και πολιτικής ομοψυχίας.

Γιώργος Αμανατίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΔ

Previous Post

Παρουσίαση του βιβλίου «Το πνεύμα της ουτοπίας και η γενιά του ξεριζωμού», του κ. Θεόδωρου Κωνσταντινίδη

Next Post

ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.: Εξοντωτικοί έλεγχοι στις δήθεν λέσχες καπνιστών με βαριά πρόστιμα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Next Post
απαγορευεται καπνισμα

ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.: Εξοντωτικοί έλεγχοι στις δήθεν λέσχες καπνιστών με βαριά πρόστιμα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αννίτσα: Εκεί όπου γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας με παγκόσμιο αντίκτυπο
  • Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα: Ψήφισμα για τον Αλέξανδρο Μπακαΐμη
  • Διακοπές ρεύματος σε Εορδαία, Σισάνι και Νάματα
  • Δήμος Βοΐου: Νέος Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού , Νεολαίας και Υγείας ο Ναούμ Τσιαούσης
  • Πώς το pace και οι κατοχές αλλάζουν την ανάγνωση ενός αγώνα μπάσκετ

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr