• Latest
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ

Γκουντιός Γιάννης: Ο ΑΗΣ Καρδιάς “φωτίζει” πλέον την ανεπάρκεια μας

14 Μαΐου 2021
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

12 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει

12 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

12 Ιουλίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

12 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκουντιός Γιάννης: Ο ΑΗΣ Καρδιάς “φωτίζει” πλέον την ανεπάρκεια μας

sierafm by sierafm
14 Μαΐου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ ΑΝΕΛ
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ «ΦΩΤΙΖΕΙ» ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Γεννήθηκε, μεγάλωσε, απέδωσε, γέρασε, και πέθανε. Ίσως αργότερα να ισοπεδωθεί και να θαφτεί ακριβώς στην ίδια τρύπα που σκάβοντάς την, του έδινε ζωή για να μας δίνει «το φως». Σε όλο αυτό το διάστημα, το οικονομικοκοινονικό μοντέλο του άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας (κυρίως) – Αμυνταίου – Φλώρινας άλλαξε. Οι δυτικομακεδόνες απέκτησαν τεράστια τεχνογνωσία και άλλαξε το βιοτικό επίπεδο όλων.

Στον αντίποδα όμως, το τέλος του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ανέδειξε σειρά αδυναμιών. Δεν καταρτίστηκε εγκαίρως μεσομακροπρόθεσμο πλάνο εθνικής ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας. Τόσος πλούτος, τόση γνώση και τόση εμπειρία δεν αποτυπώνονται στην σημερινή εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας. Απεναντίας εγκαθιδρύθηκε ο κοινωνικός αυτοματισμός και το «διαίρει και βασίλευε». Και αυτά δεν έγιναν τυχαία. Υπάρχουν ευθύνες και υπαίτιοι.

Το πολιτικοσυνδικαλιστικό κατεστημένο που αναπτύχθηκε παράλληλα, δυστυχώς ως παραφυάδα της ανάπτυξης και όχι ως υγιής κορμός της, απομυζούσε ό,τι καλύτερο και ελπιδοφόρο προέκυπτε. Η διαχείριση του πλούτου γινόταν με τέτοιο τρόπο, ώστε να πετυχαίνει τη νομή της εξουσίας και την περιοδική ανακατανομή των θέσεων εντός της επιχείρησης (ψυγείο), αλλά και εκτός αυτής (πολιτικές, παραπολιτικές και άλλες), ενώ ο παραγόμενος πλούτος καταγράφεται στην περιοχή και μεταφέρεται, πλην ψηγμάτων, στην πρωτεύουσα. Το πολιτικό δυναμικό της περιοχής για να επιζεί, έδρασε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η ανεπάρκεια και η ιδιοτέλειά του καλύφθηκε από την καλλιέργεια της ψευδούς προσδοκίας των «ΕΡΓΩΝ» που δεν θα τελείωναν ποτέ.  Ανήγαγαν ως αυτονόητη τη θέση στη ΔΕΗ, όσο αυτονόητη είναι η ενασχόληση των νησιωτών με την όντως ατελείωτη θάλασσα. Το αποτέλεσμα αυτής της επιτηδευμένα στρεβλής και συνεπώς άρρωστης κατάστασης βιώνουμε σήμερα.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των υπαιτίων για το κλείσιμο του ΑΗΣ πιστοποιεί ότι δεν συνετίστηκαν ούτε τώρα. Με συγκινητικές ανακοινώσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις αποποιούνται των ευθυνών τους. Εκτίθενται όμως γιατί το σημερινό γεγονός δεν ήρθε απροειδοποίητα.  Ήταν προδιαγεγραμμένο επακριβώς. Αφού αδράνησαν και αδιαφόρησαν, σερβίρουν νέες φρούδες ελπίδες. Ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα τα επωμισθούν οι επόμενοι από αυτούς. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι θα είναι συνταξιούχοι. Οι προηγούμενοι πολιτικοί αναπαύονται στην «υστεροφημία» των κούφιων λόγων τους και όχι των ανύπαρκτων έργων τους. Δεν προνόησαν. Δεν έδρασαν. Δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα. Υποσχέθηκαν ακαθόριστη αειφορία. Οι εν ενεργεία πολιτικοί επικαλούνται την ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, την εξέλιξη της τεχνολογίας, τις παγκόσμιες τάσεις και ότι άλλο ευφάνταστο υιοθετήσουν. Αποκρύπτουν όμως τις προσταγές της Γερμανίας.

Τα νέα ευφάνταστα μεν, ουτοπικά δε, αφηγήματα στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (με εγκληματική καθυστέρηση) το αποδεικνύουν. Νέες υποσχέσεις, νέες προσδοκίες, νέα καθρεφτάκια. Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ είναι γνωστό σε όλους, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα περίπου 7,5GW και μόνο στη Δυτική Μακεδονία οι αιτήσεις για ΑΠΕ είναι πάνω από 13,5GW. Το Φυσικό Αέριο αποκλείεται των επιδοτήσεων και άλλα λεφτά δεν υπάρχουν εκτός από αυτά των γνωστών ιδιωτών φίλων των κυβερνόντων προς ίδιον όφελος. Έτσι μετά μισό αιώνα αντί για εθνική αυτάρκεια στο «φως», φρόντισαν για τη συσκότιση ευθυνών, πρωτοβουλιών, προοπτικής.

Ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ απέδωσε αυτά που είχε να αποδώσει και με το παραπάνω και ήρθε το προδιαγεγραμμένο τέλος. Το τέλος αυτό θα έπρεπε να είναι γιορτή υπό την αυτονόητη προϋπόθεση η περιοχή να ήταν ήδη έτοιμη για το επόμενο βήμα. Σήμερα αντί για θλίψη – αν είμασταν σοβαροί – θα έπρεπε να είχαμε προοπτικής εγκαίνια.

Και συ λαέ βασανισμένε… ως πότε;

Γκουντιός Γιάννης

 

Tags: ΓΚΟΥΝΤΙΟΣ
Previous Post

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Next Post

Συνάντηση Γιώργου Αμανατίδη, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Τασούλα Κων/νου και τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik

Next Post

Συνάντηση Γιώργου Αμανατίδη, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Τασούλα Κων/νου και τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».
  • Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  • Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει
  • Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr