• Latest
κορονοιος, γριπη

Γρίπη εν μέσω πανδημίας κορονοϊού: Διαφορετικά συμπτώματα και θεραπείες

7 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση

Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση

3 Ιουλίου 2025
Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!

Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!

3 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Πανγρεβενιώτικη Σύσκεψη για το Μέλλον των Γρεβενών

3 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Επιστολή

ΟΠΕΚΕΠΕ και Λογικές Συνεπαγωγές… Του Γιώργου Νούτσου*

3 Ιουλίου 2025
εξετασεις, σχολειο

Επανασυστάθηκε η «Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κοζάνης»,

3 Ιουλίου 2025
Το Fiesta Voio 10- 13 Ιουλίου!! Το πλήρες πρόγραμμα

Συνεχίζεται η Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για όλους τους δημότες του Δήμου Βοΐου

3 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

Ημιτελικά τουρνουά μπάσκετ Σιάτιστας 2025

3 Ιουλίου 2025
Σε πλήρη εξέλιξη το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις

3 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Βελβεντό: Σύλληψη 49χρονου για απάτη

3 Ιουλίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Ο Λάζαρος Μαλούτας για το έλλειμμα των 540.000 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Ενημερωτική Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Γρεβενών – Ενότητα ΙΙ

Ενημερωτική Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Γρεβενών – Ενότητα ΙΙ

3 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γρίπη εν μέσω πανδημίας κορονοϊού: Διαφορετικά συμπτώματα και θεραπείες

sierafm by sierafm
7 Σεπτεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και της νόσου του κορονοϊού.

Αρχικά, τον Φεβρουάριο, μια σημαντική μερίδα του κοινού, θεώρησε ότι και η λοίμωξη κορονοϊού είναι σαν μια γρίπη, αναφέρουν οι καθηγητές, ωστόσο οι επόμενοι 5 1/2 μήνες έδειξαν ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρα και λιγότερο προβλέψιμη νόσος από την εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η COVID-19 δεν φαίνεται να είναι εποχιακή νόσος, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπης εν μέσω μιας άλλης πανδημίας. Μέχρι τώρα, σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της COVID-19; θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης; Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της COVID-19 θα ελαττώσουν την επίπτωση της γρίπης;

Διάκριση γρίπης – κορονοϊού

Δύο, όμως, γεγονότα είναι ξεκάθαρα, τονίζουν οι καθηγητές. Απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Δεύτερον, μια «κακή» σεζόν γρίπης – λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο – σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για να ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν.

Ο εντοπισμός της αιτίας της λοίμωξης, βοηθά φυσικά στον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας. Αν και η υποστηρικτική θεραπεία για τη γρίπη και την COVID-19 είναι παρόμοιες, οι ειδικές θεραπείες διαφέρουν. Εάν ο ασθενής έχει γρίπη, χορηγείται στοχευμένη αντιιϊκή αγωγή κατά της γρίπης, αλλά η αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη σαν να έχουν COVID-19 είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής, υπογραμμίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Επίσης, ορισμένα άτομα με COVID-19 κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης χωρίς να μάθουν γρήγορα ποιο ιό έχουν, μπορεί να αποδώσουν κατά λάθος τα συμπτώματά τους στη γρίπη και να μην λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2, ο οποίος μεταδίδεται πιο εύκολα. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της νόσου, και δεδομένων των παρόμοιων συμπτωμάτων, θα χρειαστεί συστηματικός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 και τη γρίπη κατά τη διάρκεια της επερχόμενης περιόδου γρίπης.

Μπορούμε να περιορίσουμε τη γρίπη μαζί με τον κορονοϊό;

«Διαισθητικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και άλλες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της COVID-19 θα μειώσει, επίσης, τη μετάδοση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος», αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Αυτό φαίνεται να ισχύει π.χ. στην Ταϊβάν: συγκρίνοντας δεδομένα από το 2016 έως το 2020, διαπίστωσαν ελάττωση των περιπτώσεων σοβαρής γρίπης, πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και θανάτων από πνευμονία.

Η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα κορυφώνεται η εποχή της γρίπης μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το τι μπορεί να περιμένουμε στο βόρειο ημισφαίριο στην προσεχή σεζόν της γρίπης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές , παρατηρείται μια απίστευτα ήπια εποχή γρίπης σε όλο το νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα της COVID-19 όπως η Βραζιλία, όμως σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο. Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι στρατηγικές ελέγχου της COVID-19 περιορίζουν την εξάπλωση και των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι η COVID-19 έχει κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και έτσι τα άτομα με γρίπη μένουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται ή δεν αναζητούν περίθαλψη, αλλά χάνονται στο πλήθος των ασθενών με COVID-19.

Ο επικείμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε το ενδιαφέρον για τα εμβόλια γρίπης, τα οποία μπορεί να συγκρατήσουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για γρίπη, καθώς τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν την πανδημία. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη εδώ και πολύ καιρό δεν είναι ικανοποιητικά: τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων – ο πληθυσμός στόχος για το εμβόλιο της γρίπης σε πολλές χώρες – κυμαίνονται από 2% έως 72.8%, ανάλογα με τη χώρα.

‘Όμως, μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη ένα τυφλό σημείο σημειώνουν οι καθηγητές. «Εφόσον ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί λιγότερο, σημαίνει λιγότερες ενδείξεις σχετικά με το ποιες γενετικές παραλλαγές είναι πιο διαδεδομένες και πιθανότατα θα συμβάλουν στην επόμενη εποχή της γρίπης. Τα εργαστήρια που συλλέγουν και αναλύουν δείγματα γρίπης για να αποφασίσουν τη σύνθεση του εμβολίου του επόμενου έτους, λένε ότι έχουν λάβει λιγότερα δείγματα ασθενών από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, ανεπαρκή δεδομένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο για το νότιο ημισφαίριο το 2021».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Από σήμερα η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων κοινωνικού τουρισμού

Next Post

Σύλληψη 30χρονου σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ

Σύλληψη 30χρονου σε περιοχή της Κοζάνης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση
  • Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!
  • Πανγρεβενιώτικη Σύσκεψη για το Μέλλον των Γρεβενών
  • Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ και Λογικές Συνεπαγωγές… Του Γιώργου Νούτσου*

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr