• Latest
ΓΡΙΠΗ

Γρίπη : Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις για να προφυλαχτούμε

29 Ιανουαρίου 2019
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑρρένΑ: Στήριξη της αριστείας και της νέας γενιάς στην Καστοριά

9 Μαρτίου 2026
Σύλλογος «Εδώ για Σένα»: Δωρεά ειδών προς το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου- Δήμου Βοΐου

Σύλλογος «Εδώ για Σένα»: Δωρεά ειδών προς το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου- Δήμου Βοΐου

9 Μαρτίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

9 Μαρτίου 2026
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Ενημερωτική Εκδήλωση: «Παιδικός Καρκίνος και ΑμεΑ» – Ενημέρωση, Στήριξη και Ελπίδα

9 Μαρτίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα : «Η οικονομική και θεσμική απαξίωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού υπονομεύει τους ελέγχους ενόψει της τουριστικής περιόδου»

9 Μαρτίου 2026
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Τον βρήκαν νεκρό μέσα σε αστικό λεωφορείο

9 Μαρτίου 2026
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2026: Αναρτώνται αύριο τα εκκαθαριστικά – Πότε η πρώτη πληρωμή

9 Μαρτίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

9 Μαρτίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Επίκαιρη Ερώτηση Κουκουλόπουλου σε Τσιάρα: Στερείται λογικής η παράταση των μέτρων κατά της ευλογιάς στην Π.Ε. Κοζάνης που είναι χωρίς κρούσμα εδώ και πέντε μήνες

9 Μαρτίου 2026
Άγιος Δημήτριος

Παραμονή Ιερού Λειψάνου εκ των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων μέχρι την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

8 Μαρτίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου (7-8/3) – βαθμολογία

8 Μαρτίου 2026
Κοζάνη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιθάκη» του Αλέξης Τσίπρα – Κριτική για απολιγνιτοποίηση, ενέργεια και διεθνείς εξελίξεις

Κοζάνη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιθάκη» του Αλέξης Τσίπρα – Κριτική για απολιγνιτοποίηση, ενέργεια και διεθνείς εξελίξεις

8 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γρίπη : Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις για να προφυλαχτούμε

sierafm by sierafm
29 Ιανουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΡΙΠΗ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Oι χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται παραδοσιακά από έξαρση των ιώσεων και του κοινού κρυολογήματος, με τον πρώτο μήνα του 2019 να ακολουθεί την πεπατημένη. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, ενώ σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας παραμένει το εμβόλιο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος και συνεργάτρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Ξανθή Δεδούκου και οι ειδικοί της Mayo Clinic δίνουν χρήσιμες συμβουλές με τις οποίες θα αποφύγουμε ημέρες ασθενείας ή θα μας βοηθήσουν για όσο το δυνατόν ηπιότερα συμπτώματα.

Σε τι φάση βρίσκεται το κύμα της εποχικής γρίπης;

Παραδοσιακά καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου, με τη δραστηριότητα της νόσου να κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. «Πέραν όμως από τη συνήθη πορεία, ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος – για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ποιος υπότυπος θα επικρατήσει και ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα αποδειχθούν πιο ευάλωτες. Ομως, για τον συγκεκριμένο ιό έχουμε την τύχη να υπάρχει το αντιγριπικό εμβόλιο» τονίζει η Ξανθή Δεδούκου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες προτρέπουν τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, έστω και καθυστερημένα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, με έξι ασθενείς να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιιικών;

«Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων να επισκεφθούν τον γιατρό τους» σημειώνει η Ξανθή Δεδούκου. Και αυτό διότι ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού είναι πιθανή η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις – δηλαδή, κατά τις πρώτες 48 ώρες.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης αλλά και το κοινό κρυολόγημα;

«Η εφαρμογή κοινών κανόνων υγιεινής – το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, να μην ακουμπάμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα που αποτελούν πύλη εισόδου μικροοργανισμών και η χρήση χαρτομάντιλου κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα, το οποίο έπειτα οφείλουμε να απορρίπτουμε» εξηγεί η ειδικός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιπλέον η αποφυγή των φιλιών, της χειραψίας και η τήρηση απόστασης ασφαλείας (περί τα 50 εκ.) από τους συνομιλητές είναι ακόμη μερικά σημαντικά μέτρα πρόληψης. Και καθώς οι ιώσεις μεταδίδονται με τα σταγονίδια, κατά τον ίδιο τρόπο μολύνονται και οι επιφάνειες. Συνεπώς και αυτές θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά (π.χ. πόμολα, ποντίκια υπολογιστών, τηλέφωνα).

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις;

Οποιος υποφέρει από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα πρέπει να παραμένει σπίτι του έως ότου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ενώ δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιβιώσεις. Η ενυδάτωση, ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και η ξεκούραση είναι τα «φάρμακα» που συνταγογραφούν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

Μάλιστα, οι επιστήμονες μιας εκ των πλέον διακεκριμένων ιατρικών σχολών των ΗΠΑ προτείνουν τις γαργάρες με αλατόνερο για την καταπολέμηση του πονόλαιμου. «Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα ζεστό νερό μπορεί να καταπραΰνει προσωρινά τον πόνο» σημειώνουν.

Γιατί η πλύση της ρινικής κοιλότητας είναι σημαντική;

«Η απομάκρυνση των εκκρίσεων είναι σημαντική για τα παιδιά ώστε να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Αντίστοιχες επιπλοκές, εξαιτίας της απόφραξης, μπορεί να υποστούν και οι ενήλικοι, όπως είναι για παράδειγμα η ιγμορίτιδα» εξηγεί η Ξανθή Δεδούκου.

Και προσθέτει: «Επιπλέον, λόγω της στάσης των εκκρίσεων, μπορεί να προκύψει βακτηριακή επιλοίμωξη». Παραδείγματος χάριν, ένας άνθρωπος μπορεί αρχικά να έχει προσβληθεί από ιογενές νόσημα, αλλά πάνω σε αυτό να «επιτεθεί» ένα βακτήριο (όπως είναι ο πνευμονιόκοκκος) και να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Πότε τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά;

Οι ιώσεις κάνουν κατά κανόνα έναν κύκλο 3-4 ημερών. «Η επανεμφάνιση του πυρετού, η έντονη καταβολή, οι ακατάσχετοι εμετοί στα παιδιά, η αναπνευστική δυσχέρεια και οι πόνοι στο στήθος είναι σημάδια που δείχνουν ότι ο ασθενής πρέπει άμεσα να εξεταστεί από γιατρό».

Πηγή:tanea.gr

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Φυτικές ίνες και δημητριακά «σύμμαχος» της υγείας

Next Post

ΑΣΕΠ: Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για τις προσλήψεις

Next Post
ασεπ

ΑΣΕΠ: Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για τις προσλήψεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑρρένΑ: Στήριξη της αριστείας και της νέας γενιάς στην Καστοριά
  • Σύλλογος «Εδώ για Σένα»: Δωρεά ειδών προς το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου- Δήμου Βοΐου
  • Γέφυρα Ζωής: Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Ενημερωτική Εκδήλωση: «Παιδικός Καρκίνος και ΑμεΑ» – Ενημέρωση, Στήριξη και Ελπίδα
  • Καλλιόπη Βέττα : «Η οικονομική και θεσμική απαξίωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού υπονομεύει τους ελέγχους ενόψει της τουριστικής περιόδου»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr