• Latest
Λαϊκή Συσπείρωση

Δήλωση του Θανάση Χαστά για την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.

11 Φεβρουαρίου 2019
Καστοριά: Πυρκαγιά σε επιχείρηση γουνοδερμάτων κοντά στην Πορειά

Καστοριά: Πυρκαγιά σε επιχείρηση γουνοδερμάτων κοντά στην Πορειά

6 Ιουλίου 2025
Φωτιά σε οικόπεδο  μέσα  στην πόλη της Κοζάνης

Φωτιά σε οικόπεδο μέσα στην πόλη της Κοζάνης

6 Ιουλίου 2025
οδηγιες καυσωνα

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για Υψηλές Θερμοκρασίες

6 Ιουλίου 2025
Η Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία για την επίσκεψη του Πατριάρχη

Η Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία για την επίσκεψη του Πατριάρχη

6 Ιουλίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιδρύματος “Κώστας και Ελένη Παπανικολάου”

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιδρύματος “Κώστας και Ελένη Παπανικολάου”

6 Ιουλίου 2025
Stranafest: Υπέροχοι Πορτοκάλογλου και Κότσιρας. Βίντεο

Stranafest: Υπέροχοι Πορτοκάλογλου και Κότσιρας. Βίντεο

6 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio: Ο εμβληματικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου έρχεται την Κυριακή 13/07

Fiesta Voio: Ο εμβληματικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου έρχεται την Κυριακή 13/07

6 Ιουλίου 2025

Τη Δευτέρα ο τελικός τουρνουά μπάσκετ

6 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Ολοσχερώς κάηκε κατοικία στον Άγιο Δημήτριο (video)

Κοζάνη: Ολοσχερώς κάηκε κατοικία στον Άγιο Δημήτριο (video)

6 Ιουλίου 2025
Στα «πιπεράδικα» του Καλονερίου – Το εμπόδιο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Στα «πιπεράδικα» του Καλονερίου – Το εμπόδιο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

6 Ιουλίου 2025
ΕΟΠΥΥ ΓΙΑΤΡΟΣ

Γιατρός εκτελούσε παραπεμπτικά του προγράμματος «Προλαμβάνω» εν αγνοία των δικαιούχων – Καταγγελία για τη «δράση» του

6 Ιουλίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Νέα αποζημίωση 100 ευρώ σε 80.000 εργαζόμενους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ποιοι θα την λάβουν και πότε θα γίνουν οι πληρωμές

6 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση του Θανάση Χαστά για την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.

sierafm by sierafm
11 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Λαϊκή Συσπείρωση
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σας  κάνουμε γνωστή  τη δήλωση του Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και Υποψήφιο Περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία:

«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκονται μακριά τόσο από τις ανάγκες των φοιτητών-σπουδαστών και των εργαζομένων στα ιδρύματα, όσο και από τις λαϊκές ανάγκες, συνολικά. Αποτελούν συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά» της κυβέρνησης των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κινούνται στις ίδιες «ράγες», στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση των σπουδών, καθώς γίνεται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία πληρώνει ακριβά ο λαός και τα παιδιά του, με χτύπημα στα δικαιώματά τους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι οι φοιτητές-σπουδαστές και οι οικογένειές τους είναι τεράστια. Το κριτήριο όμως, της όποιας αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι το συμφέρον της κοινωνίας και των φοιτητών και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ, μέσα στα ιδρύματα διαχρονικά πάλευα και παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

Το πραγματικό ερώτημα σήμερα δεν είναι αν θα εξασφαλιστεί ένα «ισχυρό, ανταγωνιστικό ίδρυμα» στη Δυτική Μακεδονία, όπως διατρανώνουν από κοινού το Υπουργείο και οι βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ ή διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι συγχωνεύσεις δίνουν απάντηση στις πραγματικές αγωνίες των φοιτητών-σπουδαστών και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Είναι ξεκάθαρο πως τα σχέδια της κυβέρνησης δε δίνουν απάντηση στο αν οι φοιτητές θα σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς, αν οι σπουδές τους θα είναι σύγχρονες και ολοκληρωμένες, ώστε να μάθουν πλήρως το αντικείμενό τους, αν θα βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, αν θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς που είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή, επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς πολλών φοιτητών και σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικών. Όχι μόνο δεν λύνονται τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται ως όχημα για να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «ανταγωνιστικά» Πανεπιστήμια που σημαίνουν υποβάθμιση των πτυχίων και περαιτέρω σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου.

Οι φοιτητές-σπουδαστές, οι οικογένειές τους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα για τις εξελίξεις, καθώς τα σχέδια των αναδιαρθρώσεων είναι δεμένα άμεσα με τα σχέδια για την «ανάπτυξη» που διατυμπανίζουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και διάφοροι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, δήμαρχοι κλπ. Άλλωστε στο περιβόητο “περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο”, στο οποίο παρέλασαν όλοι τους, παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για μια ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών πάνω στις πλάτες του λαού και των παιδιών του. Να απομονώσουν τις δυνάμεις που σχεδιάζουν τη ζωή και το μέλλον των φοιτητών με κριτήρια μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις των διάφορων εκλεγμένων, ιδιαίτερα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το παζάρι του αριθμού των τμημάτων σε κάθε πόλη, που αντιμετωπίζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ως «μαγαζιά» και τους φοιτητές ως «πελάτες», μακριά από κάθε συζήτηση για τους όρους σύγχρονης φοίτησης, την εξασφάλιση εργασίας με δικαιώματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την πάλη για: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κάθε αντικείμενο σπουδών. Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας! Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής».

Από το Γραφείο Τύπου της Ε.Π. Δυτ. Μακεδονίας

Κοζάνη 11/2/2019

Tags: Λαϊκή Συσπείρωση
Previous Post

Σε στάση αναμονής οι αγρότες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Πού έχουν στήσει τα μπλόκα τους

Next Post

Το Κουκουλίδειο ίδρυμα χρηματοδοτεί την ανακαίνιση των WC του 2ου δημοτικού Σιάτιστας

Next Post
2ο Δημοτικό

Το Κουκουλίδειο ίδρυμα χρηματοδοτεί την ανακαίνιση των WC του 2ου δημοτικού Σιάτιστας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Πυρκαγιά σε επιχείρηση γουνοδερμάτων κοντά στην Πορειά
  • Φωτιά σε οικόπεδο μέσα στην πόλη της Κοζάνης
  • Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για Υψηλές Θερμοκρασίες
  • Η Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία για την επίσκεψη του Πατριάρχη
  • Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιδρύματος “Κώστας και Ελένη Παπανικολάου”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr