Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΔΑ: «Βγαίνουν» οι διαγωνισμοί για να φτάσει το αέριο σε 18 πόλεις – Η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό στη δεύτερη φάση

 

46.000 συνδέσεις σε 7 Περιφέρειες στην επόμενη 5ετία

Του Θοδωρή Παναγούλη

Εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να προκηρυχθούν από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων και λοιπών υποδομών που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε 18 συνολικά πόλεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (6 πόλεις σε κάθε Περιφέρεια).

Πρόκειται, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Σταύρος Ραπτόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ, για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός ευρέως προγράμματος ανάπτυξης που θα «ξεδιπλωθεί» την επόμενη πενταετία 2019 – 2023, σε συνολικά 7 Περιφέρειες της χώρας (τις τρείς προαναφερθείσες και επιπλέον τη Δυτική Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο).

Πρώτη φάση

Όσον αφορά τις τρείς Περιφέρειες που ξεκινούν άμεσα, οι προκηρύξεις θα δημοσιευθούν παράλληλα και για τις τρεις Περιφέρειες, σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός για την προμήθεια των υλικών, ένας διαγωνισμός για το project management, και ένας για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους. Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ οι διαγωνισμοί θα γίνουν ανά τμήματα και περιορισμό στη δυνατότητα ανάληψης 1 αναδόχου ανά περιφέρεια για προμήθειες υλικών και 1 εργολάβου ανά 2 πόλεις το μέγιστο, προκειμένου να ανοίξει περισσότερο η αγορά και να μειωθεί το ρίσκο.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Έτσι, το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία.

Για τα συγκεκριμένα έργα έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ (50%), την ΕΤΕπ (35%) και ίδια κεφάλαια (15%), με τις πρώτες προκαταβολές να έχουν ήδη δοθεί στη ΔΕΔΑ.

Οι πόλεις στις οποίες θα φτάσει το φυσικό αέριο στην πρώτη φάση είναι 18, εκ των οποίων στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα θα πάει συμπιεσμένο αέριο CNG και στις υπόλοιπες κανονικό δίκτυο με αγωγό.

Αναλυτικά οι πόλεις της πρώτης φάσης είναι:

Στη Στερεά Ελλάδα: Καρπενήσι Άμφισσα Θήβα Λιβαδειά Λαμία Χαλκίδα

Στην Κεντρική Μακεδονία: Βέροια Αλεξάνδρεια Ημαθίας Γιαννιτσά Κατερίνη Σέρρες Κιλκίς

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Ορεστιάδα Καβάλα Κομοτηνή Αλεξανδρούπολη Δράμα Ξάνθη

Στις 3 περιφέρειες της πρώτης φάσης, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν με δωρεάν τέλη 30800 συνδέσεις και θα γίνουν εργασίες επέκτασης του δικτύου 1130 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 172 εκ. ευρώ.

Δεύτερη φάση

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση των έργων επέκτασης που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες 4 περιφέρειες, με στόχο τη δημιουργία 15 χιλιάδων νέων συνδέσεων με την επέκταση του δικτύου κατά 850 χλμ. και προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ.

Από τις περιφέρειες αυτές (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο), ήδη για τη Δ. Μακεδονία και τη Δ. Ελλάδα έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης κόστους οφέλους για την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

Στη Δυτική Μακεδονία οι πόλεις στις οποίες θα φτάσει το αέριο είναι η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά (με CNG).

Στη Δυτική Ελλάδα οι πόλεις που θα έχουν το «προνόμιο» του αερίου θα είναι η Πάτρα, ο Πύργος και το Αγρίνιο. Σε αυτές τις πόλεις επιλέχτηκε η μεταφορά LNG οδικώς, αφού πρώτα απεξαρτήθηκε η τροφοδοσία της Πάτρας από τον αρχικό σχεδιασμό για σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Πάτρας στο πλαίσιο του προγράμματος Poseidon Med II.

Όλο το άρθρο στο energypress.grRelated posts

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου»

sierafm

Βιώσιμες λύσεις για τη θέρμανση των λιγνιτικών περιοχών

sierafm

Φυσικό αέριο: Επεκτείνεται σε αυτές τις 36 πόλεις της χώρας και τις 6 περιοχές της Αθήνας

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy
Font Resize
Aντίθεση