• Latest
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Διατροφή για να μην ανεβαίνει το σάκχαρό σας

6 Απριλίου 2020
Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση Κοιμητηρίων σε Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση Κοιμητηρίων σε Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

19 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Τελευταία σέντρα και πάμε για γιορτές

19 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Με την πρωτοπόρο Καλαμαριά η Κοζάνη στη Γ’ Εθνική

19 Δεκεμβρίου 2025
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης διέθεσε παιχνίδια στην Κιβωτό

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης διέθεσε παιχνίδια στην Κιβωτό

19 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου ReWaste: Δημιουργία κυκλικών οικονομιών μέσω της επιβράβευσης της υπεύθυνης συμπεριφοράς

Δήμος Βοΐου: Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου ReWaste: Δημιουργία κυκλικών οικονομιών μέσω της επιβράβευσης της υπεύθυνης συμπεριφοράς

19 Δεκεμβρίου 2025
Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους

Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους

19 Δεκεμβρίου 2025
Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»

19 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας.  Φωτογραφίες

Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Αντιγόνου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου

18 Δεκεμβρίου 2025
Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

18 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

18 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

18 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή για να μην ανεβαίνει το σάκχαρό σας

sierafm by sierafm
6 Απριλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι χρυσοί κανόνες για να μην ανεβαίνει τα ζαχαρό σας.
Με τον όρο Σακχαρώδης Διαβήτης αναφερόμαστε σε ένα νόσημα, κατά το οποίο οι τιμές του σακχάρου του οργανισμού βρίσκονται υψηλότερα των φυσιολογικών ορίων.
Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδη διαβήτη: αυτός που εμφανίζεται σε ηλικίες συνήθως άνω των 40 και ονομάζεται τύπου 2 κι αυτός που λέμε νεανικός διαβήτης ή τύπου 1 και εμφανίζεται από την παιδική ηλικία. Εμείς θα μιλήσουμε για τη σωστή διατροφική αντιμετώπιση που αφορά τον διαβήτη τύπου 2, που είναι και ο πιο συχνός.

Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες

Αριθμός γευμάτων – Βασικός κανόνας μικρά και συχνά γεύματα
Ο καταμερισμός του φαγητού σας σε μικρά και τακτά γεύματα, είναι πολύ σημαντικός για τον έλεγχο των σακχάρου, καθώς αν ίσες θερμίδες καταμεριστούν σε 2 ή 3 μεγάλα γεύματα και όχι σε περισσότερα και πιο μικρά η ρύθμιση του σακχάρου είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, τα πολλά και μικρά γεύματα δεν προκαλούν απότομα σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρό μας και δίνουν στον οργανισμό τι δυνατότητα να το ρυθμίσει καλύτερα. 5 – 6 γεύματα την ημέρα θεωρούνται ιδανικά.

Οι υδατάνθρακες στα γεύματά μας
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γευμάτων σας, το σημαντικότερο συστατικό για τη δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη, είναι οι υδατάνθρακες. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι οι υδατάνθρακες που παίρνει μέσω της τροφής του. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, το παξιμάδι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, οι πατάτες, τα φρούτα και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα και γενικά όλα τα γλυκά.

Βάλτε στη ζωή σας το γλυκαιμικό δείκτη
Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Δεν μπορούμε δηλαδή να βάλουμε στην ίδια μοίρα τα όσπρια ή μια πράσινη σαλάτα, με κάποιο γλυκό ή τη σοκολάτα. Για να διευκολυνθούμε λοιπόν ως προς το τι υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε δημιουργήθηκε ο όρος γλυκαιμικός δείκτης. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν μακροχρόνια την ευεργετική δράση της επιλογής τροφών χαμηλών σε γλυκαιμικό δείκτη, η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών μπορεί, με τη βοήθεια και του αυτοελέγχου που εφαρμόζει το άτομο με διαβήτη, να συνεισφέρει θετικά στον έλεγχο του σακχάρου. Με άλλα λόγια όσο πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ένα τρόφιμο τόσο πιο καλό για το σάκχαρό μας και την υγεία μας.
Γενικότερα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, λαδερά) θα είναι καλό να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο γεύμα και να μην συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα σε μεγάλες ποσότητες.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

1ο συστατικό : Κρέας ή Κοτόπουλο ή Ψάρι ή Αυγό
2ο συστατικό : Λαχανικά ή λαδερά ή όσπρια
3ο συστατικό : Ψωμί ή ρύζι ή πατάτες ή πουρές ή μακαρόνια ή χυλοπίτες ή κριθαράκι

Προτιμήστε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη

Οι γλυκαντικές ουσίες, όπως λέει και το όνομά τους, είναι τα συστατικά εκείνα που προσδίδουν την πιο γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχουν οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.) οι οποίες αυξάνουν το σάκχαρό μας και θα πρέπει να ελέγχεται η κατανάλωσή μας και οι τεχνητές ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι τελευταίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη (500 – 600 φορές), συνήθως δεν απορροφούνται από τον οργανισμό μας και άρα δεν μας δίνουν θερμίδες ούτε επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Από τις πιο ασφαλείς είναι η σουκραλόζη και πρόσφατα και η στέβια.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας

Διαβήτης και υψηλή χοληστερίνη πολλές φορές πάνε μαζί. Για το λόγο αυτό μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κυρίως μέσα από κόκκινο κρέας – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι-, πλήρη γαλακτοκομικά, τυριά, γλυκά και λιπαρές ύλες όπως βούτυρο και μαγιονέζα). Αντί αυτών προτιμήστε ψάρια, πουλερικά, ημιάπαχα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Χάστε βάρος αν τα κιλά σας είναι πάνω από το φυσιολογικό

Το υψηλό σωματικό βάρος θεωρείται αιτία και όπως λέμε παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να κρατάτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος να χάσετε κάποια κιλά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Previous Post

Γιώργος Αμανατίδης: Η δικτύωση των δύο Νοσοκομείων και η συμπληρωματική τους δράση θα δημιουργήσει μια ισχυρή δομή υγείας για το παρόν και το μέλλον.

Next Post

Στήνεται το εργαστήριο για την επεξεργασία δειγμάτων κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία- Έφτασε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο το πρώτο μηχάνημα

Next Post

Στήνεται το εργαστήριο για την επεξεργασία δειγμάτων κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία- Έφτασε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο το πρώτο μηχάνημα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση Κοιμητηρίων σε Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Τελευταία σέντρα και πάμε για γιορτές
  • Με την πρωτοπόρο Καλαμαριά η Κοζάνη στη Γ’ Εθνική
  • Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης διέθεσε παιχνίδια στην Κιβωτό
  • Δήμος Βοΐου: Εναρκτήρια Συνάντηση του Έργου ReWaste: Δημιουργία κυκλικών οικονομιών μέσω της επιβράβευσης της υπεύθυνης συμπεριφοράς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  2. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  4. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr