• Latest
Γουνοφόρα ζώα μίγκ

Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τη σύλληψη και απομάκρυνση άγριων μικρών θηλαστικών, (μοιάζουν με μινκ), από τον αστικό ιστό της πόλης Κοζάνης

21 Ιουλίου 2021
Μια ξεχωριστή περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Μια ξεχωριστή περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στον Πεντάλοφο Κοζάνης

14 Σεπτεμβρίου 2026
πανσελινος

Η πανσέληνος Σεπτεμβρίου θα είναι το «φεγγάρι της συγκομιδής»: Πότε πέφτει και γιατί ονομάστηκε έτσι

14 Σεπτεμβρίου 2026
«Χριστοπούλεια 2026» – «Το όνομά μου είναι γυναίκα»

«Χριστοπούλεια 2026» – «Το όνομά μου είναι γυναίκα»

14 Σεπτεμβρίου 2026
34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική  Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, 23-27 Σεπτεμβρίου

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική  Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, 23-27 Σεπτεμβρίου

14 Σεπτεμβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

14 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

14 Σεπτεμβρίου 2026
Ολική καταστροφή στη Φλώρινα: Κάηκαν από τον παγετό τα ροζ χωράφια με ροδακινιές

Π. Κουκουλόπουλος: Οι αγρότες πληρώνουν το μάρμαρο της 12ετούς αδιαφορίας Μητσοτάκη – Τσίπρα για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

14 Σεπτεμβρίου 2026
διακοπή νερού

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στην Εράτυρα

14 Σεπτεμβρίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

14 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Ληστές μπούκαραν με λοστούς και τσεκούρι σε βενζινάδικο – Χτύπησαν τον υπάλληλο

14 Σεπτεμβρίου 2026
καιρός

Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και πτώση θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

14 Σεπτεμβρίου 2026
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ήταν ο βιολιστής του και έγινε ιερέας: Το συγκινητικό «αντίο» του παπά Στρατή στον Γιώργο Μαζωνάκη

14 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τη σύλληψη και απομάκρυνση άγριων μικρών θηλαστικών, (μοιάζουν με μινκ), από τον αστικό ιστό της πόλης Κοζάνης

sierafm by sierafm
21 Ιουλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Γουνοφόρα ζώα μίγκ
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε εφαρμογή τέθηκε συντονισμένο σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των περιστατικών εμφάνισης άγριων μικρών θηλαστικών που προσιδιάζουν με μινκ, εντός του αστικού ιστού της πόλης Κοζάνης.

Μετά την πληθώρα μαρτυριών κατοίκων της πόλης, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατήρησαν αυξημένο αριθμό μικρών άγριων θηλαστικών στους εξωτερικούς χώρους των οικιών τους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το Α.Π.Θ. και αξιοποιώντας την πολύτιμη δεξαμενή επιστημονικής γνώσης και εργαλείων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE ATIAS, προχώρησαν στην άμεση λήψη εξειδικευμένων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η άδεια χρήσης παγίδων για τη σύλληψη και απομάκρυνση θηλαστικών από κατοικημένη περιοχή, διεξάγεται επιστημονική έρευνα με τη χρήση παγίδων για την ζωντανή σύλληψη αυτών των θηλαστικών, την αναγνώριση των εν λόγω ειδών και τη διαχείριση τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για το χρονικό διάστημα από 16-07-2021 έως 30-09-2021.

Στόχος της έρευνας είναι η περισυλλογή ατόμων μικρών άγριων θηλαστικών που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε εγκαταλελειμμένη οικία στην πόλη της Κοζάνης, για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας και εν συνεχεία η απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που τα μικρά θηλαστικά είναι απελευθερωμένα γουνοφόρα εκτροφής, η περαιτέρω ειδική διαχείριση τους θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής.

Η υλοποίηση της δράσης όπως ορίζει η παραπάνω απόφαση του ΥΠΕΝ,  περιλαμβάνει κυρίως τη συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του έργου LIFE ATIAS και ειδικότερα του Δρ. Δημήτρη Μπακαλούδη καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας και Συντονιστής του έργου  LIFE ATIAS, προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης και του Δασαρχείου Κοζάνης, προσωπικού της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ) και προσωπικού από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης.

Η έναρξη της επιστημονικής έρευνας έγινε το Σάββατο  17-07-2021. Πριν τις εργασίες στο πεδίο δράσης της ερευνητικής ομάδας, προηγήθηκε η αναλυτική ενημέρωση του Δρ. Δημήτριου Μπακαλούδη για τα ακριβή σημεία εντοπισμού των μικρών θηλαστικών, από υπαλλήλους του Δασαρχείου Κοζάνης.

Ακολούθως και αφού τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας για το προσωπικό της ερευνητικής ομάδας και την εν γένει ασφάλεια των πολιτικών, ο κ. Μπακαλούδης με υπαλλήλους του Δασαρχείου Κοζάνης, προχώρησαν στη διερεύνηση των συνθηκών φωλεοποίησης των μικρών θηλαστικών και στη συνέχεια στην τοποθέτηση δώδεκα (12) παγίδων ζωντανής σύλληψης.

Η έρευνα συνεχίστηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες (Κυριακή 18-07-2021, Δευτέρα 19-07-201, Τρίτη 20-07-2021) και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 21-07-2021 με τη συμμετοχή τις δυο τελευταίες ημέρες του Δρ. Χαράλαμπου Θωμά επιστημονικού συνεργάτη του έργου LIFE ATIAS, χωρίς να υπάρξει καμία σύλληψη άγριου ζώου παρά μόνο οικόσιτων, τα οποία και απελευθερώθηκαν επί τόπου.

Κατά τις εκτιμήσεις του επιστημονικά υπεύθυνου, πιθανόν τα ζώα έχουν εγκαταλείψει τον οικιστικό ιστό της Κοζάνης καθώς τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχουν αναφορές κατοίκων για την εκ νέου παρουσία των ζώων.

Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες (Αύγουστο & Σεπτέμβριο) και εφόσον υπάρξουν νέες αναφορές για εμφάνιση των άγριων μικρών θηλαστικών, θα ενημερωθεί ο κ. Μπακαλούδης για τον περαιτέρω χειρισμό.

Στις επιχειρήσεις σύλληψης των άγριων θηλαστικών που πραγματοποιήθηκαν το παραπάνω χρονικό διάστημα, συμμετείχαν οι δυο ανωτέρω επιστημονικά υπεύθυνοι του προγράμματος LIFE ATIAS και προσωπικό του Δασαρχείου Κοζάνης, χωρίς τη συμμετοχή άλλων φορέων.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS (LIFE18NAT/GR/000430) που ξεκίνησε στις 02-09-2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30-09-2022, έχει ως αντικείμενο την «αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Επικεφαλής του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εταίροι : η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, η ΚΟΜΑΘ και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ο.Ε.

Tags: ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ
Previous Post

Λαϊκή Συσπείρωση: «Κλιματικά ουδέτερος», ταξικά με το κεφάλαιο ο Δήμος Κοζάνης

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Rapid tests για την covid19 τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, 10:00 – 13:00, στην κεντρική πλατεία

Next Post
Δωρεάν rapid test

Δήμος Κοζάνης: Rapid tests για την covid19 τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, 10:00 – 13:00, στην κεντρική πλατεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μια ξεχωριστή περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στον Πεντάλοφο Κοζάνης
  • Η πανσέληνος Σεπτεμβρίου θα είναι το «φεγγάρι της συγκομιδής»: Πότε πέφτει και γιατί ονομάστηκε έτσι
  • «Χριστοπούλεια 2026» – «Το όνομά μου είναι γυναίκα»
  • 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική  Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, 23-27 Σεπτεμβρίου
  • Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr