• Latest
ΑΥΠΝΙΑ

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία «γιατροσόφια» που λύνουν το πρόβλημα

3 Μαρτίου 2021
Έγιναν οι εκλογές στον Αιμοδοτικό Σύλλογο Σιάτιστας ” Ο Άγιος Παντελεήμων”

Έγιναν οι εκλογές στον Αιμοδοτικό Σύλλογο Σιάτιστας ” Ο Άγιος Παντελεήμων”

2 Νοεμβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Διήμερο Αιμοδοσίας στο ΑΕΙ

Γέφυρα Ζωής: Διήμερο Αιμοδοσίας στο ΑΕΙ

2 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε πάλι από την Άρδασσα ο Μακεδονικός. Ασταμάτητος ο Αλιάκμων Βοΐου

2 Νοεμβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους – Ποιοι και πώς μπορούν να τα κερδίσουν

2 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής έπειτα από σύγκρουση με αγριογούρουνο

2 Νοεμβρίου 2025
ΕΛΤΑ

Αλλαγές στο πλάνο για τα ΕΛΤΑ: Σταδιακά το κλείσιμο των καταστημάτων – Σε βάθος τριμήνου οι αλλαγές στην περιφέρεια

2 Νοεμβρίου 2025
ποδοσφαιρο

Γ’ Εθνική: Ισοπαλίες για Κοζάνη και Εορδαϊκό

2 Νοεμβρίου 2025
πορτοφολι, χρημα

Επιστροφή ενοικίου – επίδομα 250 ευρώ: Πότε πληρώνονται

2 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Κασομούληδων.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Κασομούληδων. Βίντεο και φωτογραφίες

2 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

2 Νοεμβρίου 2025
4 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

4 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

2 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

2 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Τρία «γιατροσόφια» που λύνουν το πρόβλημα

sierafm by sierafm
3 Μαρτίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΑΥΠΝΙΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι οι πρακτικές που ακολουθούσαν οι παλιοί για διάφορα καθημερινά προβλήματα υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από ξεπερασμένα «γιατροσόφια», η αλήθεια είναι, όμως, ότι πίσω από αυτά υπάρχει κάποια επιστημονική αλήθεια – Δείτε τρία τέτοια «γιατροσόφια» που θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε.

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία, καθώς ο ανεπαρκής ή κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, την γνωστική λειτουργία ακόμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το στρες, όμως, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο, ενώ τόσο αυτό όσο και το άγχος που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην κοιμούνται όσο καλά κοιμούνταν παλιότερα. Έρευνα σε 2.555 ανθρώπους από 63 χώρες, μάλιστα, βρήκε ότι το 47% των ανθρώπων κοιμούνται χειρότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκριτικά με το 25% πριν την επέλαση του κορωνοϊού.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το στρες σχετίζεται με χειρότερες διατροφικές συνήθειες. Οι άνθρωποι που νιώθουν στρες και κούραση είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε ενεργειακά ποτά και καφεϊνούχα ροφήματα, τα οποία, ωστόσο, λόγω της καφεΐνης και των σακχαρούχων ουσιών που περιέχουν μπορούν να μας κρατήσουν ξύπνιους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Παρομοίως, οι άνθρωποι που αισθάνονται στρεσαρισμένοι μπορεί να καταφύγουν στο αλκοόλ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες και πριν τον ύπνο, μπορούν να διαταράξουν την σημαντική αυτή διαδικασία.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας;

Χαμομήλι

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για την θεραπεία διάφορων προβλημάτων του ύπνου, όπως η αϋπνία. Το εκχύλισμα του φυτού περιέχει απιγενίνη, μια χημική ένωση που δεσμεύεται στους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο με τις βενζοδιαζεπίνες (φάρμακα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας), παράγοντας μια ηρεμιστική επίδραση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ωστόσο, αν και τα στοιχεία είναι θετικά, οι μελέτες αυτές είναι σχετικά μικρές, γι’αυτό και χρειάζονται εκτενέστερες, καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να ενισχυθούν αυτές οι παρατηρήσεις.

Γάλα

Μια κούπα ζεστό γάλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βραδινά ροφήματα στους δυτικούς πολιτισμούς και ειδικά για τα παιδιά.

Το γάλα είναι πηγή του σημαντικού αμινοξέος τρυπτοφάνη, την οποία χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει ενώσεις όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη στον εγκέφαλο. Οι ενώσεις αυτές εμπλέκονται στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γεγονός το οποίο πιθανότατα εξηγεί τους λόγους που το γάλα μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιδράσεις του γάλακτος και των προϊόντων του (γιαούρτι, τυρί) στην ποιότητα του ύπνου, όμως τα στοιχεία παραμένουν ασαφή. Μπορεί να είναι απλώς το τελετουργικό, όταν ζεσταίνουμε το γάλα πριν τον ύπνο, που χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό, παρά οι επιδράσεις των ενώσεων που βρίσκονται σε αυτό. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα ερευνητικά στοιχεία πριν καταλήξουμε με σιγουριά στη μία ή στην άλλη άποψη.

Κακάο

Το ζεστό κακάο (συνήθως διαλυμένο σε γάλα) θεωρείται επίσης ένα ρόφημα που ενισχύει τον ύπνο. Οι κόκκοι του κακάο είναι πλούσια πηγή πολλών ωφέλιμων χημικών, όπως τα φλαβονοειδή. Οι ενώσεις αυτές έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία και πιθανώς χρησιμοποιούνται και ως θεραπεία για κάποιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Οι έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του κακάο στην ποιότητα του ύπνου είναι περιορισμένες, αλλά μία μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι το φυσικό κακάο μπορεί να βελτιώσει την αϋπνία που προκαλείται από το στρες.

Στους ανθρώπους, η κατανάλωση κακάο σχετίζεται με μείωση στην αρτηριακή πίεση (τόσο στους υγιείς όσο και στους υπερτασικούς). Η μείωση αυτή, που χαλαρώνει τους μύες που ευθυγραμμίζονται με τις αρτηρίες μας, μπορεί να παράγει μια ηρεμιστική δράση, καθιστώντας πιο εύκολο το να αποκοιμηθούμε.

Παρόλο που αυτά τα «γιατροσόφια» είναι μάλλον αβλαβή, τα συνολικά στοιχεία για τη βελτίωση που επιφέρουν στην ποιότητα του ύπνου είναι αδύναμα. Μπορείτε, επομένως, να τα δοκιμάσετε, αλλά δεν θα πρέπει να τα θεωρήσετε και πανάκεια.

Κι αυτό γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, μεταξύ των οποίων ο χρόνος που περνάμε μπροστά από μια οθόνη, η φυσική δραστηριότητα, το στρες και η διατροφή. Αν, πάντως, τα προβλήματα στον ύπνο εμφανίζονται τακτικά, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Να γιατί είναι τόσο σημαντικό το παιδί να κοιμάται στην ώρα του

Next Post

Αυτές είναι οι τροφές που «κόβουν» την πείνα

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Αυτές είναι οι τροφές που «κόβουν» την πείνα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έγιναν οι εκλογές στον Αιμοδοτικό Σύλλογο Σιάτιστας ” Ο Άγιος Παντελεήμων”
  • Γέφυρα Ζωής: Διήμερο Αιμοδοσίας στο ΑΕΙ
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε πάλι από την Άρδασσα ο Μακεδονικός. Ασταμάτητος ο Αλιάκμων Βοΐου
  • Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους – Ποιοι και πώς μπορούν να τα κερδίσουν
  • Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής έπειτα από σύγκρουση με αγριογούρουνο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr