Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για πολίτες -Πώς θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για πολίτες -Πώς θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα

Ένα νέο σχέδιο για την υγεία, το οποίο θα δώσει έμφαση στην πρόληψη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή του ομιλία από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Το σχέδιο αυτό, όπως ενημέρωσε, θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, ενώ οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές.

Στους επόμενους μάλιστα μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ. «Επαγγελλόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Αυτό που προκρίνεται, είναι η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή e-mail για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

«Εφαρμόζοντας πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο και εισάγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, θεωρώ ότι θα πετύχουμε τους ποσοτικούς και κυρίως ποιοτικούς στόχους που έχουμε συμπεριλάβει στο αναλυτικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.

Ο δε ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα εκσυγχρονιστεί. Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων, συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, ο Οργανισμός θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία εξάλλου είχε εξαρχής ως βασικό πυρήνα την πρόληψη, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας, όπως είχε αναφερθεί στην παρουσίαση του προγράμματος, κατευθύνονται σε αυτή. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα  είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Υγείας, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή, η φροντίδα στους πιο ευάλωτους θα τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής της Αριστοτέλους. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, θα υπάρχει εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή  φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, προωθείται η ανάπτυξη προγραμμάτων υγιούς γήρανσης του πληθυσμού, η ενίσχυση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του σε υπηρεσίες υγείας και το τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων, ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, υλοποιούμε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου, ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία μας με τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, εισάγοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα και συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κ Κικίλιας.

Πηγή:aftodioikisi.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΕΟΠΥΥ

Άλλες ειδήσεις

Οι καβαλάρηδες της Παναγιάς.. 9 Παρέες με 185 Άλογα συμμετείχαν στο έθιμο του Δεκαπενταύγουστου.. Εικόνες, ρεπορτάζ..

Με τη συμμετοχή 9 παρεών, 185 αλόγων και ένα γαϊδουράκι πραγματοποιήθηκε το έθιμο των καβαλάρηδων της Παναγιάς στη Σιάτιστα! Σύμφωνα

Σιάτιστα, μήπως το χάνουμε το τρένο στον τουρισμό;

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διάβασα το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Θηβαίων (σχετικά). Της πόλης με τις πάμπολλες αναφορές στην Αρχαία

Δημοσκόπηση «βόμβα» από την Alco: Τι λένε οι πολίτες για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης της ALCO για το «kontra». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

<

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.