• Latest
πονος αυτι

Εγκεφαλικό: Τέσσερα βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο

3 Φεβρουαρίου 2020
ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ: Καταγγελία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για κατάργηση απόφασης του ΣτΕ

Ο σύλλογος αλληλεγγύης συνταξιούχων ΠΑ.Σ.Α.Σ Κοζάνης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων

11 Φεβρουαρίου 2026
«Τς απουκράς ΜΑΝ΄ΤΑΡΑ». Οι Αποκριάτικές Εκδηλώσεις 2025 του Δήμου Γρεβενών – Αναλυτικό Πρόγραμμα

Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2026 του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών

11 Φεβρουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Συνεχίζεται ο διοικητικός  παραλογισμός και στο Ε.Κ.Α.Β. Προσλήψεις χωρίς να προηγηθούν μεταθέσεις. Οικογένειες σε απόσταση, ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό»

11 Φεβρουαρίου 2026

Στήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην απόφαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για συνέχιση της αποχής από τη λήψη και αποστολή DNA

11 Φεβρουαρίου 2026
19 νέες δίκυκλες μοτοσικλέτες σε Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας

19 νέες δίκυκλες μοτοσικλέτες σε Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας

11 Φεβρουαρίου 2026
Ο Γεν. Περιφ. Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Έξαρχος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητή της 9η Ταξιαρχίας Μ.Π., Ταξίαρχο κ. Στέφανο Δοξάκη

Ο Γεν. Περιφ. Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Έξαρχος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητή της 9η Ταξιαρχίας Μ.Π., Ταξίαρχο κ. Στέφανο Δοξάκη

11 Φεβρουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Στους 3.800 οι καταναλωτές τηλεθέρμανσης με ανεξόφλητες οφειλές 13,5 εκατ. ευρώ

11 Φεβρουαρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εγγραφές παιδιών στο Κέντρο Νέων

11 Φεβρουαρίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών

11 Φεβρουαρίου 2026
Ανάβει και φέτος ο Φανός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ανάβει και φέτος ο Φανός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

11 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εθνικό Απολυτήριο: Πώς θα γίνεται εισαγωγή στα Πανεπιστήμια -Μείωση μαθημάτων & ύλης

11 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Ιόνια Οδός: Τρεις μήνες κλειστή προς Αντίρριο λόγω της κατολίσθησης

11 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγκεφαλικό: Τέσσερα βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο

sierafm by sierafm
3 Φεβρουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος αυτι
6
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ορισμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Δείτε ποιες είναι οι καίριες κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου

Ορισμένες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, κυρίως όταν οι πάσχοντες δεν ακολουθούν την κατάλληλη αγωγή και δεν προσπαθούν να αλλάξουν «κακές» συνήθειες όπως η φτωχή διατροφή και το κάπνισμα. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν, απαιτείται από όσους παρουσιάζουν υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη.

Βήμα πρώτο: Υπερτασικοί προσοχή
Ο εγκέφαλος είναι το κατεξοχήν όργανο που βλάπτεται από την υπέρταση σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένας υπερτασικός κινδυνεύει κατά 70% από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 30% από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η σταθερά υψηλή πίεση λόγω της δυσλειτουργίας ενός αγγείου ή η χρόνια υπέρταση που δεν ρυθμίζεται σωστά με την κατάλληλη αγωγή, προκαλεί σκλήρυνση των αγγείων (τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους). Επιπλέον η υπέρταση προκαλεί μικροαγγειοπάθειες, βλάπτει δηλαδή τα μικρά τριχοειδή αγγεία. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, η δυσκολία στην εστίαση της προσοχής και οι ήπιες διαταραχές μνήμης.

 Απαιτείται λοιπόν η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με την κατάλληλη διατροφή (όχι περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα, δηλαδή 3γρ νατρίου) και με φάρμακα εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.

Βήμα δεύτερο: Μείωση της «κακής» χοληστερόλης
Η αυξημένη χοληστερόλη (υπερλιπιδαιμία) απειλεί όλα τα αγγεία και όχι μόνο εκείνα που αιματώνουν την καρδιά – άλλωστε οι περισσότεροι καρδιοπαθείς παρουσιάζουν πρόβλημα και σε άλλα αγγεία π.χ. στον εγκέφαλο, στις καρωτίδες, στα πόδια. Με άλλα λόγια η χοληστερόλη εναποτίθεται και προκαλεί στένωση σε όλα τα αγγεία του λεγόμενου αγγειακού δέντρου – συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων του εγκεφάλου. Μάλιστα τα αγγεία του εγκεφάλου είναι πολύ λεπτά, ως εκ τούτου και πιο ευπαθή, σε σύγκριση με τις καρωτίδες (τις αρτηρίες που περνούν από το λαιμό μας) οι οποίες έχουν μεγάλη διάμετρο και «επιδιορθώνονται» πιο εύκολα.

Για τον έλεγχο της χοληστερόλης συνιστάται η με μέτρο κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών εν γένει, η φυσική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς το όριο της «κακής» χοληστερίνης (LDL) για όσους έχουν τουλάχιστον δυο παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, αυξημένο βάρος, υπέρταση, αυξημένο σάκχαρο, οικογενειακό ιστορικό) είναι 130mg/dl. Το όριο αυτό φτάνει στα 160mg/dL για εκείνους που δεν έχουν κανένα παράγοντα κινδύνου ή έχουν μόνο ένα, ενώ για τους ήδη πάσχοντες από στεφανιαία νόσο ή άλλη ισοδύναμη περιφερική αγγειοπάθεια το ανώτατο όριο της LDL είναι το 100mg/dL.

Βήμα τρίτο: Προσέξτε αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο
Οι ειδικοί περιγράφουν με αυτό τον όρο κάποιον που παρουσιάζει πολλές αλλά ήπιες διαταραχές όπως ελαφρά υπέρταση (π.χ. 135mmHg η μεγάλη και 85- 90mmHg η μικρή), ελαφρώς αυξημένα τριγλυκερίδια (γύρω στο 150-170mg/dL), ελαφρώς αυξημένο σάκχαρο (πχ. 120-130mg/dL), ελαφρώς μειωμένη καλή χοληστερίνη (HDL) κάτω από 40 mg/dL για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dL για τις γυναίκες και αυξημένο βάρος όπου η περιφέρεια μέσης είναι άνω των 102εκ για τους άνδρες και άνω των 88εκ για τις γυναίκες.

Επίσης το μεταβολικό σύνδρομο συνυπάρχει με μια μικρή αντίσταση στην ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία) και επηρεάζει τα αγγεία όλου του αγγειακού δέντρου – δηλαδή τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου.

Ο έλεγχος του στρες, η ρύθμιση της πίεσης, η άσκηση, η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ αν χρειαστεί θα χορηγηθούν φάρμακα, αλλά δεν αποκλείεται η λήψη τους να αποφευχθεί.

Βήμα τέταρτο:Έλεγχος του σακχάρου
Οι πάσχοντες από διαβήτη κινδυνεύουν από εγκεφαλικό τρεις με τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το 70-75% των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη αφορούν σοβαρά προβλήματα των αγγείων – κυρίως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης βλάπτει τα αγγεία, ιδιαίτερα τα μικρά τριχοειδή αγγεία, προκαλώντας μικροαγγειοπάθειες. Βέβαια οι βλάβες των αγγείων είναι συνάρτηση της χρονιότητας της νόσου καθώς και του κατά πόσο ρυθμίζεται ο διαβήτης με την κατάλληλη αγωγή.

Για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη συνιστάται ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η άσκηση και η προσεγμένη διατροφή χωρίς πολλά ζωικά λίπη και πρωτεΐνες. Η κατανάλωση ζάχαρης – σε αντίθεση με την διαδεδομένη αντίληψη – δεν προκαλεί διαβήτη. Όσον αφορά τους πάσχοντες πρέπει να κρατούν σε έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου τους, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης πρέπει να προσέχουν την πίεσή τους σε περίπτωση υπέρτασης, το σωματικό τους βάρος εάν είναι παχύσαρκοι και φυσικά, τη διατροφή τους.

Πηγή: ygeiamou

Previous Post

ΟΑΕΔ: Το νέο πρόγραμμα εντός Φεβρουαρίου για 36.000 θέσεις εργασίας

Next Post

Λεπτά του ευρώ: Γιατί οδηγούνται προς κατάργηση – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Next Post
χρημα

Λεπτά του ευρώ: Γιατί οδηγούνται προς κατάργηση – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο σύλλογος αλληλεγγύης συνταξιούχων ΠΑ.Σ.Α.Σ Κοζάνης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων
  • Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2026 του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών
  • Καλλιόπη Βέττα: «Συνεχίζεται ο διοικητικός  παραλογισμός και στο Ε.Κ.Α.Β. Προσλήψεις χωρίς να προηγηθούν μεταθέσεις. Οικογένειες σε απόσταση, ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό»
  • Στήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην απόφαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για συνέχιση της αποχής από τη λήψη και αποστολή DNA
  • 19 νέες δίκυκλες μοτοσικλέτες σε Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr