• Latest

Εισήγηση του Βουλευτή Κοζάνης και Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στη θεματική ενότητα: «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

7 Μαΐου 2022
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
νοσοκομειο

«Έφυγε στα χέρια μου με υπογραφές γιατρών»: Ξεσπά η μητέρα 13χρονης που πέθανε αφότου ιατροδικαστής δεν είδε κακοποίηση

12 Ιουλίου 2025

Χαλκιδική: Οι 6 εγκληματικές παραλείψεις πίσω από το δυστύχημα στο λούνα παρκ

12 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio 2η μέρα.  Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.  Βίντεο

Fiesta Voio 2η μέρα. Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Βίντεο

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

11 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 75χρονου για τη φωτιά στο Δρέπανο

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

11 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εισήγηση του Βουλευτή Κοζάνης και Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στη θεματική ενότητα: «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

sierafm by sierafm
7 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θεωρώ τιμή μου που έχω την ευκαιρία να μιλήσω για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, την απολιγνιτοποίηση, που παρουσιάζει και ειδικό ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κοζάνη.

Εκτιμώ ότι κάθε αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να δράσει πρωτοπόρα ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η διεθνής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δικαιώνει αυτή την επιλογή, με καταφανή τρόπο!

Εξαιτίας της ενεργητικής πολιτικής της ΝΔ, η Ελλάδα πρωτοπορεί και δεν είναι ουραγός, όπως κινδύνευε να γίνει από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.       

Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η πορεία απεξάρτησης από τον λιγνίτη είχε ξεκινήσει πριν από το 2010, όταν διακόπηκε η λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 1.

Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.418 MWh  το 2015 σε 10.417 MWh το 2019.

Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι εμείς λαμβάνουμε μέριμνα, ώστε η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να γίνει με πρόγραμμα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και με μέτρα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική οικονομία συνολικά.

 

Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να διατηρούμε μονάδες σε ψυχρή εφεδρεία και να αναπροσαρμόζουμε το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τον λιγνίτη, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό μας στόχο, τη δίκαιη μετάβαση.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τον Πρωθυπουργό  και εποπτεύεται από διευρυμένο σχήμα Κυβερνητικής και Συντονιστικής Επιτροπής.

Το ΣΔΑΜ αποβλέπει στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου στη  Δυτική Μακεδονία, την Κρήτη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στη Μεγαλόπολη, με ένα σύνολο ενεργειών που υποστηρίζουν τη διαδικασία.

Θεσμικές παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις σε ζητήματα, όπως η επάρκεια ισχύος για τις τηλεθερμάνσεις, η εισαγωγή φυσικού αερίου, αλλά και  η βελτίωση των υποδομών, όπως οι οδικές διασυνδέσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτή την πορεία είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση και φυσικά, η απασχόληση.

Στα εξορυκτικά πεδία, μεγάλες εκτάσεις γης θα απελευθερωθούν και θα γίνει απορρύπανση ώστε να υποδεχθούν νέες χρήσεις.

Παράλληλα, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των συνεργαζόμενων εταιρειών, θα θεμελιώσει το νέο οικονομικό μοντέλο, καθώς θα επανδρώσει και θα υποστηρίξει τις καινούργιες επενδύσεις.

Με ένα πλαίσιο που, όπως αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, θα προβλέπει ειδικό φορολογικό καθεστώς, χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις μέσω του ΣΔΑΜ,  που φτάνουν το 80% για τις επιχειρήσεις, που θα υλοποιήσουν νέες δραστηριότητες,  συνεισφέροντας στον οικονομικό μετασχηματισμό των συγκεκριμένων περιοχών.

Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της κοινωνίας.

 

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε ότι πρέπει να έχουν λόγο οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συμβάλλουν στη μετάβαση με τις προτάσεις τους. Μια διαδικασία που ήδη προχώρησε με την άοκνη εργασία των κυρίων Παπαθανάση και Μουσουρούλη.

Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε την απολιγνιτοποίηση σε ευκαιρία  και όχι να παρασυρθούμε στην υποβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, που είχε οδηγήσει η απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο λιγνίτης αποτέλεσε τη βασική αιτία ανάπτυξης των περιοχών αυτών και ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας συνολικά για περίπου μισό αιώνα, ενώ παραμένει η δικλείδα ασφαλείας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ευημερία, αλλά και καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.  

Γιατί οι συμπολίτες μας που έζησαν από τον λιγνίτη είναι αυτοί που ξέρουν και μπορούν να μετατρέψουν το ενεργειακό λεκανοπέδιο σε αναπτυξιακό.   

Γιατί στόχος του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επόμενη μέρα να είναι μια καλύτερη εποχή από αυτή που διανύσαμε μέχρι σήμερα, με καλύτερους όρους ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

 

 

Tags: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Μιχάλης Παπαδόπουλος:<>

Next Post

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Χρόνια πολλά στις μάνες όλου του κόσμου

Next Post
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Χρόνια πολλά στις μάνες όλου του κόσμου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025
  • Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε
  • «Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια
  • ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως
  • Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr