• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Εισήγηση του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

18 Νοεμβρίου 2020
ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

18 Σεπτεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

18 Σεπτεμβρίου 2025
Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

18 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαγεωργίου

Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου

18 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

18 Σεπτεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

18 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τεχνικό Επιμελητήριο: Επιστημονική Αναδιάρθρωση και Παράταση των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ»: Εξισορρόπηση Θεσμικών και Τεχνικών Απαιτήσεων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

Πρόσκληση για συμμετοχή σε όλα τα E-shop της Περιφερειακής Eνότητας Κοζάνης για Δωρεάν Διαφήμιση με Google Ads και Meta Αds

18 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Εκδήλωση εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και Περιξ Οδών»

Κοζάνη: Εκδήλωση εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Λασσάνη και Περιξ Οδών»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

e-ΕΦΚΑ: Με ένα κλικ στο κινητό τα ένσημα των ασφαλισμένων

18 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εισήγηση του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

sierafm by sierafm
18 Νοεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εισήγηση του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις».

Ακολουθεί η εισήγηση:
«Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά, την ημέρα αυτή γίναμε μάρτυρες επεισοδίων και εκτροπών, τα οποία με λύπη μου λέω ότι βρήκαν γόνιμο έδαφος σε αστοχότατες συγκρίσεις και αφόρητους παραλληλισμούς, που εκφράστηκαν από κάποιες πολιτικές δυνάμεις με αφορμή τους περιορισμούς που τέθηκαν στις εκδηλώσεις τιμής για τη σημερινή επέτειο. Η πλειονότητα των ελλήνων πολιτών, που υφίσταται τις επώδυνες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τηρεί με συνέπεια τις υποδείξεις των ειδικών, αναμένει απ’ όλους μας την έκφραση σεβασμού στους αγωνιστές της δημοκρατίας αλλά και την ανεπιφύλακτη καταδίκη όσων περιφρονούν το δημοκρατικό κεκτημένο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου, αυτό πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν σε όλο το εύρος της αγοράς, δηλαδή από τις μικρές επιχειρήσεις, τις λαϊκές αγορές, μέχρι το ψηφιακό εμπόριο, το οποίο αναπτύσσεται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας με ραγδαίους ρυθμούς. Για το λόγο αυτό, και ιδίως για την εξασφάλιση ενός υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, το οποίο υπηρετεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των εποπτικών φορέων προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους, να εντοπίσουν τυχόν στρεβλώσεις στην αγορά και να επιβάλουν κυρώσεις στους παραβάτες, κάτι που επιχειρείται με τις ειδικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, στις οποίες θα αναφερθώ ακολούθως.
Το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου διαρθρώνεται σε 6 (4 επί της ουσίας μέρη), όπως φανερώνει και ο τίτλος του και αναπτύσσεται σε 22 άρθρα:
Το πρώτο μέρος λοιπόν αφορά στην πληρέστερη προσαρμογή του εθνικού πλαισίου στον Κανονισμό (ΕΕ) 1150/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δικαιότερη μεταχείριση και τη διασφάλιση όρων διαφάνειας στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των επιγραμμικών (online) υπηρεσιών διαμεσολάβησης.
Επιγραμμικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης πρακτικά είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προβάλλονται σε μηχανές αναζήτησης και να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε καταναλωτές με την εκτέλεση άμεσων συναλλαγών.
Είναι γεγονός ότι οι επιγραμμικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης προσφέρουν πρόσβαση σε ευρύτατες αγορές και εμπορικές ευκαιρίες. Η ανάγκη, όμως, των επιχειρήσεων να προβληθούν και να φτάσουν στους πελάτες μέσω του διαδικτύου, τις αναγκάζει κάποιες φορές να αποδεχθούν επαχθείς όρους συνεργασίας με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που είναι αντίθετες στους κανόνες των συναλλακτικών ηθών και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Έτσι, από τον ίδιο τον Κανονισμό, καλούνται οι πάροχοι επιγραμμικών πλατφορμών να εφαρμόσουν ένα γρήγορο και αποτελεσματικό εσωτερικό σύστημα ελέγχου των καταγγελιών και να απαντήσουν με άμεσο τρόπο στους παραπονούμενους χρήστες.
Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου:
– παρέχεται η δυνατότητα για την άσκηση συλλογικής αγωγής σε ενώσεις προσώπων και δημόσιους φορείς, που εκπροσωπούν χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών,
– δημιουργείται μητρώο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου μπορούν αυτές να εγγράφονται,
– ρυθμίζονται ζητήματα για την άσκηση ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ στους αναφερόμενους παρόχους, οριοθετείται το εποπτικό πλαίσιο και καθορίζεται το κυρωτικό, σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία αυτή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας του εμπορικού/ψηφιακού αυτού οικοσυστήματος,
– περαιτέρω, προβλέπεται η δυνατότητα οργάνωσης μητρώου παραβατικότητας, που μπορεί να αξιοποιηθεί και στον καθορισμό του ύψους του προστίμου για εκείνους που παρανομούν.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιέχει ρυθμίσεις σχετικές με τη λειτουργία της νεαρής Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς. Με αυτές τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στην οργανωτική δομή και στις αρμοδιότητες των τμημάτων, ενώ προβλέπεται η σύσταση νέων οργανικών θέσεων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του φορέα. Ενώ συστήνεται και στελεχώνεται γραφείο διοικητή, το οποίο επιφορτίζεται με το γραφειοκρατικό σκέλος των καθηκόντων του.
Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι εισαγόμενες ρυθμίσεις κατατείνουν στην εξασφάλιση της βιώσιμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του, από την άποψη των αναγκαίων πόρων, προκειμένου να είναι σε θέση να υπηρετήσει τον ομολογουμένως νευραλγικό ρόλο της. Αντιμετωπίζεται, έτσι, επαρκώς η οικονομική αυτοτέλεια, η οποία αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση της ανεξαρτησίας της.
Με τις προβλέψεις των οικείων διατάξεων, τα έσοδα της Αρχής συναρτώνται σε σχέση εύλογης αναλογίας, με την πορεία του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας, λαμβανομένων υπόψη όμως και κριτηρίων αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στην Αρχή για άντληση πόρων και από άλλες πηγές, όπως ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ενισχύσεις για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. Εξάλλου, ορίζεται ότι η Επιτροπή υπόκειται μόνον σε κατασταλτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Περαιτέρω, ρυθμίζονται και ζητήματα για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αρχής, αλλά και η βελτίωση του πλαισίου για την αγορά ή μίσθωση ακινήτων. Τέλος, συστήνεται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που επιφορτίζεται με τη σύνταξη μελέτης για την αξιολόγηση ανά τριετία του έργου της Επιτροπής βάσει ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών.
Με τις διατάξεις του τετάρτου μέρους επιχειρούνται, ήσσονος εμβέλειας αλλά όχι και ήσσονος σημασίας, παρεμβάσεις στην προαιρετική λειτουργία τοπικών μικρών επιχειρήσεων σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργίας των λαϊκών αγορών να λειτουργούν αυτές τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας, κατ’ επιλογήν τους, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Αυτές είναι οι πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου, αφού στο πέμπτο μέρος του επιχειρούνται τεχνικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, ενώ το έκτο αφορά στην άμεση έναρξη εφαρμογής της.
Κι επειδή, όπως προείπα, κρίνονται αυτές ουσιώδεις και αναγκαίες, όπως και οι εισαχθείσες τροπολογίες, εισηγούμαι κι εγώ την ψήφισή τους.»

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Κατάθεση στεφάνου για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου από την Ν.Ε. Κοζάνης

Next Post

Σιάτιστα: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή το μεσημέρι

Next Post
ΔΕΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑ

Σιάτιστα: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή το μεσημέρι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo
  • Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου
  • Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr