• Ροή ειδήσεων
Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

Εμβόλιο Pfizer: Τα 6 «SOS» που πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο εγκεκριμένο «όπλο» κατά του κορωνοϊόυ

03/12/20 12:27
Καλλιόπη Βέττα – Δήλωση υποψηφιότητας

Καλλιόπη Βέττα: Η αδράνεια της κυβέρνησης έχει φέρει την Π.Ε. Κοζάνης στην απόγνωση

11/04/21 19:31
Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν.Κοζάνης : Αναβολή εκδήλωσης , Ιδέες για  ευχάριστη παραμονή στο σπίτι

Επιτυχής εκδήλωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Γαλλικής γλώσσας

11/04/21 19:28
Σε ποιους δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για την Δυτική Μακεδονία

1718 κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα καταγράφονται την Κυριακή 11 Απριλίου. Δείτε την εικόνα στη Δυτική Μακεδονία

11/04/21 19:26
Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα, ενισχυμένη… κι έτοιμη για όλα η Κοζάνη!

Πρώτος εκτός έδρας αγώνας για την ποδοσφαιρική ομάδα της Κοζάνης με ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

11/04/21 12:34
Το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Όχι άλλες θάλασσες» της Αλέκας Κανελλίδου σε μουσική του Κοζανίτη Κωνσταντίνου Κωτούλα

Το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Όχι άλλες θάλασσες» της Αλέκας Κανελλίδου σε μουσική του Κοζανίτη Κωνσταντίνου Κωτούλα

11/04/21 12:32
Σε ποιους δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για την Δυτική Μακεδονία

Κορωνοϊός: Δείτε που εντοπίζονται τα 53 Κρούσματα για το 10 Απριλίου στην Π.Ε Κοζάνης και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία

11/04/21 12:24
Κορωνοϊός: Κανονικά και με όλα τα μέτρα προστασίας η λειτουργία των λαϊκών αγορών του Δήμου Κοζάνης

Κοζάνη: Απαγόρευση πώλησης βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές

11/04/21 12:16
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση

11/04/21 08:30
Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση: Χαλάρωση των μέτρων ζητά το 61% των πολιτών

11/04/21 08:12
 Δωρεάν rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης

self-testing.gov.gr: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των μαθητών

11/04/21 08:08
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result

Ζητείται προσωπικό. Κάντε κλικ στην εικόνα

Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμβόλιο Pfizer: Τα 6 «SOS» που πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο εγκεκριμένο «όπλο» κατά του κορωνοϊόυ

από sierafm
03/12/20 12:27
σε ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter



 

Μήνας – σταθμός στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πλέον ο Δεκέμβριος, ύστερα από την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τις βρετανικές Αρχές.

Διεθνή δίκτυα, με έκτακτες ειδήσεις, μετέδωσαν νωρίτερα την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι «δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για χρήση».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer «έρχεται μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας». Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην έναρξη των εμβολιασμών στη Βρετανία ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Είναι πράγματι ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer; Τι είναι η τεχνολογία mRNA και κατά πόσο αποδοτικό αναμένεται να είναι; Το βρετανικό SkyNews έθεσε τα «καυτά» ερωτήματα σε ειδικούς, οι οποίοι έδωσαν τις απαντήσεις τους.
Εμβόλιο Pfizer: Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθούν τα βασικά ερωτήματα για το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech και οι απαντήσεις των ειδικών στο SkyNews, οι οποίοι «φωτίζουν» τις μεγάλες ελπίδες, αλλά και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν:
1) Το εμβόλιο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, είναι ασφαλές;

Εχουν περάσει μόνο κάποιοι μήνες, όμως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν το κοινό ότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές. Οι Pfizer και BioNTech υποστήριξαν ότι κατά τις δοκιμές δεν προέκυψαν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

Για λόγους ασφαλείας, στις δοκιμές -για το εν λόγω εμβόλιο- συμμετείχε ο ίδιος αριθμός ανθρώπων (σχεδόν 45.000 άτομα), όπως και στις μελέτες για τα υπόλοιπα εμβόλια και στο ίδιο χρονικό διάστημα. H καθηγήτρια Χάιντι Λάρσον, διευθύντρια του Vaccine Confidence Project, δήλωσε ότι κατέστη δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης λόγω ενός βαθμού αποτελεσμαστικότητας που δεν έχουμε συναντήσει στο παρελθόν.

Αμέσως μετά την κρίση του Εμπολα, δημιουργήθηκαν μηχανισμοί χρηματοδοτήσεων για έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε τα κεφάλαια να διανεμηθούν πολύ γρήγορα -σε αντίθεση με παλαιότερα εμβόλια. Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η mRNA στην οποία βασίστηκε το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, συνέδραμε επίσης στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
2) Τι είναι το RNA; Μπορεί αυτός το τύπος του εμβολίου να επηρεάσει τον γενετικό κώδικα (DNA) των ανθρώπων;

Το RNA είναι ένα νουκλεϊκό οξύ (Ριβονουκλεϊκό οξύ) το οποίο μετατρέπει το DNA σε πρωτεΐνες. «Κουβαλά» τις γενετικές πληροφορίες του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα εμβόλια mRNA (αγγελιαφόρος RNA) αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και σε αντίθεση με τα «παραδοσιακά» εμβόλια, που δημιουργούνται από αποδυναμωμένες μορφές του ιού, χρησιμοποιούν μόνο τον γενετικό κώδικα του παθογόνου (ιού).

Εισάγουν στο σώμα μια ακολουθία mRNA που περιέχει τις γενετικές οδηγίες για τα κύτταρα του ίδιου του ατόμου ώστε να παράγουν τα αντιγόνα του εμβολίου και να παράγουν μια ανοσοαπόκριση. Τα περισσότερα εμβόλια λειτουργούν με την έκχυση «νεκρού» ή αποδυναμωμένου ιού στον οργανισμό, ο οποίος στη συνέχεια χτίζει ανοσία σε αυτόν, καθώς το ανοσοποιητικό μαθαίνει να τον αναγνωρίζει και να αντιδρά.

Η καθηγήτρια Λάρσον εξηγεί: «Δεν αλλάζουν το DNA σου. Αλλάζουν τη συμπεριφορά του ιού, αλλά όχι το DNA». Τα εμβόλια RNA είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τα τυπικά εμβόλια, μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος ενώ είναι ασφαλή για χορήγηση.
3) Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech;

Ανεξάρτητοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στο να προστατεύει τους ανθρώπους από το να αναπτύξουν τη νόσο COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι το ελάχιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας για να εγκριθεί ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι το 50%. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer – BioNTech είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η Pfizer και η BioNTech πρέπει να ολοκληρώσουν τη σχετική μελέτη. Οπως αναφέρει το SkyNews, στο τέλος μπορεί να μην είναι όσο αποδοτικό έδειχνε αρχικά, όμως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι πολύ πιθανό να παραμείνει αρκετά πιο πάνω από το όριο του 50%. Σημειωτέον: Τα εμβόλια για τη γρίπη είναι αποτελεσματικά κατά 40% έως 60%.
4) Για πόσο θα διαρκεί η ανοσία;

Η Φάση 3 των δοκιμών για το εμβόλιο ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου και, επομένως, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να αποδειχθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο θα λειτουργεί το εμβόλιο. Η Έλεανορ Ράιλι, καθηγήτρια ανοσολογίας και λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε στο Sky News σχετικά:

«Δεν ξέρουμε τίποτε ακόμα για τη σοβαρότητα των περιστατικών που διαπιστώθηκαν στις δοκιμές, αν απετράπη η μόλυνση ή η μεταδοτικότητα ή το κατά πόσο θα διαρκεί η ανοσία. Ομως πιστεύω ότι έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι»
5) Θα αποτρέπει τη μετάδοση το εμβόλιο;

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν το εμβόλιο θα προστατεύει από τη μόλυνση ή την ανάπτυξη συμπτωμάτων, όταν κάποιος μολύνεται. Στη δεύτερη περίπτωση (αποτροπή συμπτωμάτων) τότε θα προέκυπτε ανησυχία για το αν εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό.
Η Πένι Ουόρντ από το King’s College αναφέρει:

«Το ερώτημα για τη μεταδοτικότητα δεν μπορεί να απαντηθεί σε αυτή τη φάση. Αν η συχνότητα μετάδοσης είναι η ίδια στην ομάδα που έλαβε το placebo εμβόλιο και σε εκείνη στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο, τότε η μετάδοση από ένα εμβολιασμένο άτομο σε άλλους θα είναι δυνατή».
6) Θα βοηθήσει το εμβόλιο ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα;

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το εμβόλιο ήταν από ποικίλα εθνικά και φυλετικά περιβάλλοντα και ότι στις δοκιμές περιελήφθησαν και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Στη δοκιμή, κατά την οποία σε κάποιους εθελοντές χορηγήθηκε placebo και σε άλλους το κανονικό εμβόλιο, διαπιστώθηκαν 94 θετικοί στον κορωνοϊό (δηλαδή άνθρωποι που προσβλήθηκαν στο επόμενο διάστημα). Εξ αυτών, μόλις το 10% είχε λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι με αυτά τα στοιχεία το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech είναι κατά 90% αποδοτικό.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι 94 περιστατικά δεν είναι αρκετά για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο προστατεύει τους ηλικιωμένους όσο τις υπόλοιπες ομάδες. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν μέχρι να καταγραφούν 164 κρούσματα στους συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες, παρά ταύτα, θεωρούν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους.
Πηγή: iefimerida.gr

 

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

Εμβόλιο κορονοϊού: Όλα τα δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για το Sputnik V

Εμβόλιο AstraZeneca: Την Παρασκευή ανακοινώνεται η απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

από sierafm
08/04/21 16:47
0
119

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 συνεδριάζει η ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το...

Μια 16χρονη που δεν είχε εμβολιαστεί πέθανε από ιλαρά στη Μασσαλία

EMA – Εμβόλιο AstraZeneca: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

από sierafm
08/04/21 09:49
0
41

Τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών επαναδιατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)....

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων

ΕΜΑ για AstraZeneca: Πιθανές αλλά σπάνιες οι θρομβώσεις – Καμία αλλαγή στη χρήση του

από sierafm
07/04/21 16:57
0
50

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διέγνωσε πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με...

Εμβόλιο κορονοϊού: Όλα τα δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για το Sputnik V

Πώς θα κάνετε αίτηση για να πετύχετε προτεραιότητα για εμβολιασμό

από sierafm
07/04/21 09:57
0
85

Αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, αλλά για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν έχει αναγνωριστεί, ώστε να αποκτήσετε προτεραιότητα στον εμβολιασμό, μπορείτε...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ζητείται προσωπικό. Κάντε κλικ στην εικόνα






Facebook Twitter
Η αναβάθμιση επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα»

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

sierafm@sierafm.gr, sierafm1053@gmail.com
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.