• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

10 Νοεμβρίου 2021
Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας

17 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ  στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης

17 Δεκεμβρίου 2025
Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

17 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

sierafm by sierafm
10 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ως μεταβολισμό ορίζουμε το σύνολο της ενέργειας, τις θερμίδες δηλαδή, που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο ώστε να εκτελούνται βασικές ακούσιες λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, οι ορμονολογικές ρυθμίσεις και άλλα.

4 πληροφορίες για το μεταβολισμό

‣ Όλα τα παραπάνω ονομάζονται βασικός μεταβολισμός και ο ρυθμός του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επηρεάζεται, επίσης, από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι ορμόνες, η φυσική δραστηριότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κληρονομικότητα, η επιφάνεια του σώματος και η μυϊκή μάζα, και αντιπροσωπεύει το 75% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών.

‣ Εκτός από το βασικό μεταβολισμό, ο οργανισμός καταναλώνει θερμίδες κατά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τροφογενής θερμογένεση και καλύπτει περίπου το 10-15% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών.

‣ Η ενεργειακή δαπάνη κατά τη φυσική δραστηριότητα αφορά την παραγωγή θερμότητας έπειτα από οποιαδήποτε κίνηση του σώματος και καλύπτει περίπου το 15-30% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών.

‣ Τέλος, έχουμε και τη θερμογένεση, που προκύπτει από δραστηριότητες εκτός της άσκησης και έχει να κάνει με οποιαδήποτε “κίνηση του σώματος” κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός της οργανωμένης άσκησης, είτε είναι το πόδι σου που κουνάς νευρικά, είτε η σκάλα που ανεβαίνεις, είτε η βόλτα με το σκύλο.

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

‣ Πρωτεΐνη Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις καύσεις σου παροδικά, καθώς το σώμα σπαταλά περισσότερη ενέργεια για να τα πέψει αυξάνοντας την τροφογενή θερμογένεση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη αυξάνει τις καύσεις κατά 15-30%. Επιπρόσθετα, αυτά τα τρόφιμα βοηθούν, σε συνδυασμό με τη μυϊκή ενδυνάμωση, στη διατήρηση ή στην αύξηση της μυϊκής σου μάζας, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο τον ίδιο το μεταβολισμό.

‣ Καυτερά τρόφιμα Τα καυτερά τρόφιμα, όπως η κόκκινη πιπεριά τσίλι, που περιέχουν καψαϊκίνη, μπορούν να ενισχύσουν τις καύσεις σου και να επιδράσουν θετικά στη μείωση της όρεξης.

‣ Νερό Mελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση 500 ml νερού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 30% μέσα στα επόμενα 30-40 λεπτά. Πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως, αυξάνεις το μεταβολικό σου ρυθμό κατά περίπου 100 θερμίδες!

‣ Ολικής αλέσεως προϊόντα Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2017 στο American Journal of Clinical Nutrition υποδεικνύεται ότι η αντικατάσταση των ραφιναρισμένων δημητριακών με ολικής αλέσεως μπορεί να οδηγήσει σε μια μέτρια αύξηση στο μεταβολικό ρυθμό. Επίσης, επιδρά στην τροφογενή θερμογένεση κατά την πέψη.

‣ Πράσινο τσάι Είναι πλούσιο σε κατεχίνες και ειδικά στην επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), η οποία φαίνεται ότι είναι η πιο ενεργή μορφή μεταξύ των κατεχινών. Μετά από επιστημονική ανασκόπηση του 2016 τo EGCG βρέθηκε ότι μπορεί να επιδράσει στο μεταβολικό ρυθμό σε μια ποσότητα 300 mg, ποσότητα που μπορούμε να προσλάβουμε από 3-6 φλιτζάνια πράσινο τσάι.

Αδυνατίζεις τρώγοντας τα παραπάνω;

Η απάντηση είναι όχι! Ο βασικότερος μηχανισμός ρύθμισης του σωματικού βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο και, αν πάμε κόντρα στους κανόνες του, δε θα δούμε τη ζυγαριά να αλλάζει νούμερο. Ο κανόνας είναι ο εξής: καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις ημερησίως. Άρα, αν αρκεστείς απλώς στο να “κάψεις” 50 -100 θερμίδες καταναλώνοντας ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα, θα έχεις αμελήσει ένα σημαντικό κομμάτι του κανόνα, που είναι οι θερμίδες που θα έχεις λάβει από τη διατροφή σου μέσα στην ημέρα. Αν, παρ’ όλα αυτά, βρίσκεσαι σε μια δίαιτα, φροντίζοντας παράλληλα να καταναλώνεις κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα σε μέτρια ποσότητα, ίσως στο τέλος της εβδομάδας καταφέρεις να μειώσεις το βάρος σου κατά 50-100 γρ. παραπάνω απ’ ό,τι αν δεν τα κατανάλωνες. Η επίδρασή τους, συνεπώς, στην πράξη είναι τόσο μικρή.

Από την Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, απόφοιτο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (kpapageorgiou.com)

Πηγή: shape.gr

Tags: ΔΙΑΙΤΑ
Previous Post

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αναπτυξιακό Φόρουμ με τίτλο «Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει», οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και διαδικτυακά

Next Post

Σοκολάτα: Ο πραγματικός λόγος που την λαχταράτε συνέχεια

Next Post
ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Σοκολάτα: Ο πραγματικός λόγος που την λαχταράτε συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο
  • Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας
  • Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας
  • Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης
  • Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr