• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

10 Νοεμβρίου 2021
Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση

Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση

3 Ιουλίου 2025
Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!

Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!

3 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Πανγρεβενιώτικη Σύσκεψη για το Μέλλον των Γρεβενών

3 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Επιστολή

ΟΠΕΚΕΠΕ και Λογικές Συνεπαγωγές… Του Γιώργου Νούτσου*

3 Ιουλίου 2025
εξετασεις, σχολειο

Επανασυστάθηκε η «Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κοζάνης»,

3 Ιουλίου 2025
Το Fiesta Voio 10- 13 Ιουλίου!! Το πλήρες πρόγραμμα

Συνεχίζεται η Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για όλους τους δημότες του Δήμου Βοΐου

3 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

Ημιτελικά τουρνουά μπάσκετ Σιάτιστας 2025

3 Ιουλίου 2025
Σε πλήρη εξέλιξη το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη το 6ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις

3 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Βελβεντό: Σύλληψη 49χρονου για απάτη

3 Ιουλίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Ο Λάζαρος Μαλούτας για το έλλειμμα των 540.000 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Ενημερωτική Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Γρεβενών – Ενότητα ΙΙ

Ενημερωτική Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Δήμου Γρεβενών – Ενότητα ΙΙ

3 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

sierafm by sierafm
10 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ως μεταβολισμό ορίζουμε το σύνολο της ενέργειας, τις θερμίδες δηλαδή, που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο ώστε να εκτελούνται βασικές ακούσιες λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, οι ορμονολογικές ρυθμίσεις και άλλα.

4 πληροφορίες για το μεταβολισμό

‣ Όλα τα παραπάνω ονομάζονται βασικός μεταβολισμός και ο ρυθμός του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επηρεάζεται, επίσης, από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι ορμόνες, η φυσική δραστηριότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η κληρονομικότητα, η επιφάνεια του σώματος και η μυϊκή μάζα, και αντιπροσωπεύει το 75% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών.

‣ Εκτός από το βασικό μεταβολισμό, ο οργανισμός καταναλώνει θερμίδες κατά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τροφογενής θερμογένεση και καλύπτει περίπου το 10-15% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών.

‣ Η ενεργειακή δαπάνη κατά τη φυσική δραστηριότητα αφορά την παραγωγή θερμότητας έπειτα από οποιαδήποτε κίνηση του σώματος και καλύπτει περίπου το 15-30% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών.

‣ Τέλος, έχουμε και τη θερμογένεση, που προκύπτει από δραστηριότητες εκτός της άσκησης και έχει να κάνει με οποιαδήποτε “κίνηση του σώματος” κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός της οργανωμένης άσκησης, είτε είναι το πόδι σου που κουνάς νευρικά, είτε η σκάλα που ανεβαίνεις, είτε η βόλτα με το σκύλο.

Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

‣ Πρωτεΐνη Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις καύσεις σου παροδικά, καθώς το σώμα σπαταλά περισσότερη ενέργεια για να τα πέψει αυξάνοντας την τροφογενή θερμογένεση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη αυξάνει τις καύσεις κατά 15-30%. Επιπρόσθετα, αυτά τα τρόφιμα βοηθούν, σε συνδυασμό με τη μυϊκή ενδυνάμωση, στη διατήρηση ή στην αύξηση της μυϊκής σου μάζας, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο τον ίδιο το μεταβολισμό.

‣ Καυτερά τρόφιμα Τα καυτερά τρόφιμα, όπως η κόκκινη πιπεριά τσίλι, που περιέχουν καψαϊκίνη, μπορούν να ενισχύσουν τις καύσεις σου και να επιδράσουν θετικά στη μείωση της όρεξης.

‣ Νερό Mελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση 500 ml νερού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 30% μέσα στα επόμενα 30-40 λεπτά. Πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως, αυξάνεις το μεταβολικό σου ρυθμό κατά περίπου 100 θερμίδες!

‣ Ολικής αλέσεως προϊόντα Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2017 στο American Journal of Clinical Nutrition υποδεικνύεται ότι η αντικατάσταση των ραφιναρισμένων δημητριακών με ολικής αλέσεως μπορεί να οδηγήσει σε μια μέτρια αύξηση στο μεταβολικό ρυθμό. Επίσης, επιδρά στην τροφογενή θερμογένεση κατά την πέψη.

‣ Πράσινο τσάι Είναι πλούσιο σε κατεχίνες και ειδικά στην επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), η οποία φαίνεται ότι είναι η πιο ενεργή μορφή μεταξύ των κατεχινών. Μετά από επιστημονική ανασκόπηση του 2016 τo EGCG βρέθηκε ότι μπορεί να επιδράσει στο μεταβολικό ρυθμό σε μια ποσότητα 300 mg, ποσότητα που μπορούμε να προσλάβουμε από 3-6 φλιτζάνια πράσινο τσάι.

Αδυνατίζεις τρώγοντας τα παραπάνω;

Η απάντηση είναι όχι! Ο βασικότερος μηχανισμός ρύθμισης του σωματικού βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο και, αν πάμε κόντρα στους κανόνες του, δε θα δούμε τη ζυγαριά να αλλάζει νούμερο. Ο κανόνας είναι ο εξής: καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις ημερησίως. Άρα, αν αρκεστείς απλώς στο να “κάψεις” 50 -100 θερμίδες καταναλώνοντας ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα, θα έχεις αμελήσει ένα σημαντικό κομμάτι του κανόνα, που είναι οι θερμίδες που θα έχεις λάβει από τη διατροφή σου μέσα στην ημέρα. Αν, παρ’ όλα αυτά, βρίσκεσαι σε μια δίαιτα, φροντίζοντας παράλληλα να καταναλώνεις κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα σε μέτρια ποσότητα, ίσως στο τέλος της εβδομάδας καταφέρεις να μειώσεις το βάρος σου κατά 50-100 γρ. παραπάνω απ’ ό,τι αν δεν τα κατανάλωνες. Η επίδρασή τους, συνεπώς, στην πράξη είναι τόσο μικρή.

Από την Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, απόφοιτο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (kpapageorgiou.com)

Πηγή: shape.gr

Tags: ΔΙΑΙΤΑ
Previous Post

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αναπτυξιακό Φόρουμ με τίτλο «Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει», οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και διαδικτυακά

Next Post

Σοκολάτα: Ο πραγματικός λόγος που την λαχταράτε συνέχεια

Next Post
ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Σοκολάτα: Ο πραγματικός λόγος που την λαχταράτε συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Αλιάκμων Βοΐου επανέρχεται στην ΕΠΣ Κοζάνης. Πρώτη συνάντηση
  • Το Pindos Vespa Ride διασχίζει τα υπέροχα Γρεβενά!
  • Πανγρεβενιώτικη Σύσκεψη για το Μέλλον των Γρεβενών
  • Δήμος Βοΐου: Δύο έργα αναβάθμισης υφιστάμενων μονοπατιών στο Βόιο, από  το Δήμο Βοΐου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 718.190,00 ευρώ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ και Λογικές Συνεπαγωγές… Του Γιώργου Νούτσου*

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr