• Latest
γουνοφορα

Ενημέρωση από ΠΔΜ σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων covid -19 στα γουνοφόρα ζώα.

19 Ιανουαρίου 2021
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν .ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου

4 Δεκεμβρίου 2025
ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα

4 Δεκεμβρίου 2025
ΧΡΗΜΑ

Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας

4 Δεκεμβρίου 2025
Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

4 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

4 Δεκεμβρίου 2025
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, στηρίζει τον Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

4 Δεκεμβρίου 2025
Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημέρωση από ΠΔΜ σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων covid -19 στα γουνοφόρα ζώα.

sierafm by sierafm
19 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
γουνοφορα
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Περιφερειακή Αρχή παρακολουθεί το θέμα της προσβολής των γουνοφόρων ζώων από τον covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, μέσω τακτικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συλλόγους και ιδιώτες. Παράλληλα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προέβησαν εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο πρόληψης της νόσου (ενημέρωση εκτροφέων, επιτόπιοι έλεγχοί κ.α.). Πραγματοποιείται ενεργητική επιτήρηση της νόσου με διενέργεια τακτικών τεστ ανίχνευσης του ιού στους εργαζομένους  (σε συνεργασία με τα ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ) και στα γουνοφόρα ζώα (από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και από το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ).

Παράλληλα πραγματοποιούνται έλεγχοι της αλληλουχίας του γονιδιώματος των θετικών στον ιό ανθρώπων και ζώων από εξειδικευμένο εργαστήριο και τα δεδομένα συλλέγονται και αξιολογούνται από τον αρμόδιο φορέα. Τα πρωτόκολλα δειγματοληψιών των γουνοφόρων ζώων, οι αποφάσεις λήψης μέτρων στις ύποπτες και θετικές εκτροφές καθώς το σύνολο των ενεργειών στις οποίες οφείλουμε να προβούμε ως Περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, καθορίζονται από τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Το πρόγραμμα ελέγχου του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στις Π.Ε. Θεσν/νικης και Βοιωτίας αναπτύσσεται από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Προκειμένου να ανταποκριθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του προγράμματος, η Περιφερειακή Αρχή προέβη σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο με πολυετή εμπειρία σε γουνοφόρα ζώα. Επιπλέον, ενίσχυσε το δυναμικό του Τμήματος Κτηνιατρικής Κοζάνης με έναν ακόμη κτηνίατρο με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Για τις ανάγκες ανάλυσης των δειγμάτων των γουνοφόρων ζώων, προέβη σε σύναψη σύμβασης έργου με διαπιστευμένο εργαστήριο.

Για την προστασία τόσο των εκτροφέων όσο και των κτηνιάτρων ζητήθηκε από τον ΕΟΔΥ ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο των γουνοφόρων ζώων και δόθηκαν λίστες στον ΕΟΔΥ τόσο με τα ονόματα των εκτροφέων και εργατών μέσω του Συνδέσμου Εκτροφέων όσο και των κτηνιάτρων. Συγκεκριμένα, από αρχές Δεκέμβρη έχουν συμπεριληφθεί στις ευπαθείς ομάδες οι σχετιζόμενοι με τα γουνοφόρα ζώα άνθρωποι. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, διενεργούνται επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη  τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι περιοχές με τις εκτροφές γουνοφόρων ζώων δεν εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων  SARS-Cov-2 σε ανθρώπους σε σύγκριση με παρακείμενες περιοχές ή και την Ελλάδα συνολικά. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το στέλεχος 1 που βρέθηκε στις εκτροφές γουνοφόρων δεν εμπνέει καμία ανησυχία καθώς προκαλεί μικρότερο ιικό φορτίο και διεθνώς έχει αναφερθεί και σε άτομα μη σχετιζόμενα με τα γουνοφόρα ζώα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα που μας παρέχουν οι αρμόδιοι φορείς,  δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα επικίνδυνων μεταλλάξεων στα γουνοφόρα ζώα, ούτε αύξηση του ιικού φορτίου του γενικού πληθυσμού εξαιτίας των γουνοφόρων ζώων. Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και με προσοχή από τους αρμόδιους επιστήμονες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

 

 

Previous Post

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν οι πληρωμές την ερχόμενη εβδομάδα

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ιδιώτες για εκμίσθωση κατοικιών

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ιδιώτες για εκμίσθωση κατοικιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου
  • Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα
  • Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ
  • Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr