• Latest
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

4 Φεβρουαρίου 2025
Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

Ανοιχτός ο δρόμος Κοζάνης- Λάρισας. Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από την κατολίσθηση

23 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πέφτει η θερμοκρασία

23 Νοεμβρίου 2025
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

23 Νοεμβρίου 2025
ΑΔΕΔΥ

Συγκρότηση της  Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης

23 Νοεμβρίου 2025
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»

22 Νοεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

22 Νοεμβρίου 2025
απατη

«Caller ID Spoofing»: Η νέα μέθοδος απάτης για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς

22 Νοεμβρίου 2025
κλοπη

Διαρρήκτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από διαμέρισμα έπεσαν από μπαλκόνι έξι μέτρων

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

sierafm by sierafm
4 Φεβρουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, με ένα δελτίο τύπου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα: «Ποιούς στοιχειώνει το φάντασμα της Νέας Ποντοκώμης;».

Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι ένα σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί απλά και μάλιστα μέσα από ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και ψευδείς εντυπώσεις.

1) Διανομή Οικοπέδων και Θέμα Πυλώνων

Τα οικόπεδα στη θέση εγκατάστασης του νέου οικισμού Ποντοκώμης διανεμήθηκαν στους δικαιούχους τον Ιανουάριο του 2019, χρονιά πολλαπλώς προεκλογική για όσους δεν θυμούνται. Η διανομή διενεργήθηκε  με τους πυλώνες της υψηλής τάσης  να ορθώνονται  πάνω από την περιοχή του νέου οικισμού, με ασαφές τοπίο ως προς το ποιος έφερε την ευθύνη για τη μετακίνησή τους.

2) Ευθύνες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ για τη απομάκρυνση των Πυλώνων

Το δελτίο τύπου εμφανίζει τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ ως ενιαία οντότητα, μια διατύπωση που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, ειδικά όταν γίνεται συζήτηση για την κατανομή των ευθυνών αναφορικά με τη μετακίνηση των πυλώνων.

Αρχικά, η ενιαία ΔΕΗ είχε αναγνωρίσει τη δική της ευθύνη και είχε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τη Νέα Ποντοκώμη. Ωστόσο, μετά τον Ιούνιο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων υψηλής τάσης, την ευθύνη διαχείρισης των οποίων ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ μετέφερε την ευθύνη απομάκρυνσης των πυλώνων στον ΑΔΜΗΕ.

Την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, που είχαμε την ευθύνη  διαχείρισης στο Δήμο Κοζάνης, με δικές μας προσπάθειες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γνωμοδότησε εγγράφως ότι η μετακίνηση των πυλώνων αποτελεί έργο κοινής ωφέλειας. Ως αποτέλεσμα αυτής της γνωμοδότησης, η ευθύνη υλοποίησης του έργου ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα λοιπόν υπάρχει καθαρή εικόνα για την ευθύνη για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης.

3) Διαδικασίες και Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης Δημόσιων Έργων

Τα δημόσια έργα υλοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Όταν προκύπτουν βάσιμοι λόγοι για παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αυτές εγκρίνονται από τα συλλογικά όργανα του ιδιοκτήτη του έργου, έπειτα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της Νέας Ποντοκώμης, όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν στον ανάδοχο του έργου, την περίοδο 2019-2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Μάλιστα, υπέρ αυτών των αποφάσεων ψήφισε και η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Επιπλέον, την περίοδο 2019-2023, λόγω της πανδημίας του COVID-19, δόθηκαν γενικές χρονικές διευκολύνσεις σε όλα τα δημόσια έργα της χώρας, ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα προστασίας από την πανδημία, γεγονός που επιμήκυνε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όλων των δημόσιων έργων. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για το έργο που επί των ημερών μας δημοπρατήθηκε.

4) Ανάδοχος του έργου

Στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά και στο όνομα του αναδόχου του έργου, με τρόπο που φαίνεται να δημιουργεί  διάφορους συνειρμούς.

Ωστόσο, αυτό που είναι ευρέως γνωστό στην Κοζάνη είναι ότι στις δημοτικές εκλογές του 2023, μέλος της οικογένειας του αναδόχου υποστήριξε εμφανώς την ίδια παράταξη που είχε στηρίξει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται πολλαπλή και συντονισμένη προσπάθεια από διάφορες πλευρές, ώστε η Νέα Ποντοκώμη να αποκτήσει τη μορφή που της αρμόζει και να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η μετεγκατάσταση ενός οικισμού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γεμάτο προκλήσεις και προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι και η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό έλλειμμα στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά.

Η μετεγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως …έγινε η κατάργηση των μνημονίων, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, συνεννόηση και συνεργασία και βεβαίως πόρους.

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε δημοτικό: Κινητοποιήσεις από τους γονείς των μαθητών

Next Post

Σύλληψη 47χρονου σε περιοχή της Κοζάνης, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Next Post
αστυνομια, συλληψη

Σύλληψη 47χρονου σε περιοχή της Κοζάνης, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο
  • Ανοιχτός ο δρόμος Κοζάνης- Λάρισας. Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από την κατολίσθηση
  • Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πέφτει η θερμοκρασία
  • Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα
  • Συγκρότηση της  Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr