• Latest
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

4 Φεβρουαρίου 2025
Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Γρεβενά – Διαμαρτυρήθηκαν για κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γρεβενά: Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ

27 Νοεμβρίου 2025
Ευάγγελος Μαρινάκης: Εξέχων επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο

Ευάγγελος Μαρινάκης: Εξέχων επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο

27 Νοεμβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Στην Άνω Κώμη η 35η Αιμοδοσία του 2025 από τη Γέφυρα Ζωής

27 Νοεμβρίου 2025
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Κοινωνία: Μαζί ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Κοινωνία: Μαζί ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

27 Νοεμβρίου 2025
Στο Δήμο Βοΐου δωρεάν για 20 χρόνια τμήμα του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι γιατροί ειδικοτήτων για τον Δεκέμβριο

27 Νοεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 28-30 Νοεμβρίου 2025

27 Νοεμβρίου 2025
γατάκια

Ζευγάρι εξέτρεφε 50 και πλέον γάτες για να τις… φάει

27 Νοεμβρίου 2025
Πέθανε έπειτα από επίθεση μελισσών ενώ κούρευε το γκαζόν

50χρονος πέθανε από τσίμπημα μέλισσας -Δεν πρόλαβε να φτάσει στο φαρμακείο, το αυτοκίνητό του εξετράπη

27 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης: Συνάντηση με το Δήμαρχο Κοζάνης

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης: Συνάντηση με το Δήμαρχο Κοζάνης

27 Νοεμβρίου 2025
υπαλληλοι σφραγιδα

Πότε αλλάζουν οι διαδικασίες για διαθήκες και κληρονομιές

27 Νοεμβρίου 2025
Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονης από τρεις 16χρονες – Στο νοσοκομείο το κορίτσι

Ασελγούσε στα ανίψια του 2 και 4 ετών για να ικανοποιήσει τον 40χρονο σύντροφό του – Τι είπε στους αστυνομικούς ο 20χρονος θείος

27 Νοεμβρίου 2025
ΠΑΠΑΣ

«Έπιασα να κλέβουν το παγκάρι, θέλουν εκδίκηση», λέει ο ιερέας που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση πέντε ανηλίκων

27 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

sierafm by sierafm
4 Φεβρουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, με ένα δελτίο τύπου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα: «Ποιούς στοιχειώνει το φάντασμα της Νέας Ποντοκώμης;».

Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι ένα σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί απλά και μάλιστα μέσα από ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και ψευδείς εντυπώσεις.

1) Διανομή Οικοπέδων και Θέμα Πυλώνων

Τα οικόπεδα στη θέση εγκατάστασης του νέου οικισμού Ποντοκώμης διανεμήθηκαν στους δικαιούχους τον Ιανουάριο του 2019, χρονιά πολλαπλώς προεκλογική για όσους δεν θυμούνται. Η διανομή διενεργήθηκε  με τους πυλώνες της υψηλής τάσης  να ορθώνονται  πάνω από την περιοχή του νέου οικισμού, με ασαφές τοπίο ως προς το ποιος έφερε την ευθύνη για τη μετακίνησή τους.

2) Ευθύνες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ για τη απομάκρυνση των Πυλώνων

Το δελτίο τύπου εμφανίζει τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ ως ενιαία οντότητα, μια διατύπωση που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, ειδικά όταν γίνεται συζήτηση για την κατανομή των ευθυνών αναφορικά με τη μετακίνηση των πυλώνων.

Αρχικά, η ενιαία ΔΕΗ είχε αναγνωρίσει τη δική της ευθύνη και είχε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τη Νέα Ποντοκώμη. Ωστόσο, μετά τον Ιούνιο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων υψηλής τάσης, την ευθύνη διαχείρισης των οποίων ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ μετέφερε την ευθύνη απομάκρυνσης των πυλώνων στον ΑΔΜΗΕ.

Την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, που είχαμε την ευθύνη  διαχείρισης στο Δήμο Κοζάνης, με δικές μας προσπάθειες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γνωμοδότησε εγγράφως ότι η μετακίνηση των πυλώνων αποτελεί έργο κοινής ωφέλειας. Ως αποτέλεσμα αυτής της γνωμοδότησης, η ευθύνη υλοποίησης του έργου ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα λοιπόν υπάρχει καθαρή εικόνα για την ευθύνη για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης.

3) Διαδικασίες και Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης Δημόσιων Έργων

Τα δημόσια έργα υλοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Όταν προκύπτουν βάσιμοι λόγοι για παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αυτές εγκρίνονται από τα συλλογικά όργανα του ιδιοκτήτη του έργου, έπειτα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της Νέας Ποντοκώμης, όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν στον ανάδοχο του έργου, την περίοδο 2019-2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Μάλιστα, υπέρ αυτών των αποφάσεων ψήφισε και η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Επιπλέον, την περίοδο 2019-2023, λόγω της πανδημίας του COVID-19, δόθηκαν γενικές χρονικές διευκολύνσεις σε όλα τα δημόσια έργα της χώρας, ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα προστασίας από την πανδημία, γεγονός που επιμήκυνε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όλων των δημόσιων έργων. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για το έργο που επί των ημερών μας δημοπρατήθηκε.

4) Ανάδοχος του έργου

Στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά και στο όνομα του αναδόχου του έργου, με τρόπο που φαίνεται να δημιουργεί  διάφορους συνειρμούς.

Ωστόσο, αυτό που είναι ευρέως γνωστό στην Κοζάνη είναι ότι στις δημοτικές εκλογές του 2023, μέλος της οικογένειας του αναδόχου υποστήριξε εμφανώς την ίδια παράταξη που είχε στηρίξει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται πολλαπλή και συντονισμένη προσπάθεια από διάφορες πλευρές, ώστε η Νέα Ποντοκώμη να αποκτήσει τη μορφή που της αρμόζει και να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η μετεγκατάσταση ενός οικισμού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γεμάτο προκλήσεις και προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι και η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό έλλειμμα στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά.

Η μετεγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως …έγινε η κατάργηση των μνημονίων, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, συνεννόηση και συνεργασία και βεβαίως πόρους.

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε δημοτικό: Κινητοποιήσεις από τους γονείς των μαθητών

Next Post

Σύλληψη 47χρονου σε περιοχή της Κοζάνης, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Next Post
αστυνομια, συλληψη

Σύλληψη 47χρονου σε περιοχή της Κοζάνης, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γρεβενά: Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ
  • Ευάγγελος Μαρινάκης: Εξέχων επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο
  • Στην Άνω Κώμη η 35η Αιμοδοσία του 2025 από τη Γέφυρα Ζωής
  • Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Κοινωνία: Μαζί ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς
  • Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι γιατροί ειδικοτήτων για τον Δεκέμβριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr