• Latest
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

4 Φεβρουαρίου 2025
απατη

Τράπεζα Πειραιώς: Προσοχή απάτη! Το μήνυμα στους πελάτες

4 Αυγούστου 2026
Πόσες ώρες λειτουργεί το 1566

1566 και στο κινητό: Η εφαρμογή για άμεση εξυπηρέτηση και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

4 Αυγούστου 2026
Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια

Καλονέρι: Φωτιά σε χωράφια. Υπό έλεγχο

3 Αυγούστου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Ιδρύθηκε «Σωματείο Συνταξιούχων Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης»

3 Αυγούστου 2026
Βόιο: Σε λειτουργία η πρώτη έξυπνη διάβαση

Βόιο: Σε λειτουργία η πρώτη έξυπνη διάβαση

3 Αυγούστου 2026
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

«Γυμναζόμαστε Παίζοντας»: Τροποποίηση προγράμματος

3 Αυγούστου 2026
ΚΡΑΣΙ

Διασύνδεση οίνου, γαστρονομίας και τοπικής ανάπτυξης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση της τοπικής ομάδας ενδιαφερομένων (LSG) του έργου EnoGastroDEST

3 Αυγούστου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης

Ευχαριστήριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Κοζάνης

3 Αυγούστου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης

3 Αυγούστου 2026
«EduMink» : Από τον επιστήμονα στον εκτροφέα και τον εργαζόμενο – Η αλυσίδα της γνώσης που εκσυγχρονίζει τον κλάδο

«EduMink» : Από τον επιστήμονα στον εκτροφέα και τον εργαζόμενο – Η αλυσίδα της γνώσης που εκσυγχρονίζει τον κλάδο

3 Αυγούστου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026

3 Αυγούστου 2026
Παρουσίαση Βιβλίου: «Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου» του Πάρη Γαβριηλίδη στη Σιάτιστα

Παρουσίαση Βιβλίου: «Στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου» του Πάρη Γαβριηλίδη στη Σιάτιστα

3 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

sierafm by sierafm
4 Φεβρουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Μαλούτας: “Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με μία καθαρή νίκη της ‘Ενότητας”
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, με ένα δελτίο τύπου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα: «Ποιούς στοιχειώνει το φάντασμα της Νέας Ποντοκώμης;».

Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι ένα σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί απλά και μάλιστα μέσα από ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και ψευδείς εντυπώσεις.

1) Διανομή Οικοπέδων και Θέμα Πυλώνων

Τα οικόπεδα στη θέση εγκατάστασης του νέου οικισμού Ποντοκώμης διανεμήθηκαν στους δικαιούχους τον Ιανουάριο του 2019, χρονιά πολλαπλώς προεκλογική για όσους δεν θυμούνται. Η διανομή διενεργήθηκε  με τους πυλώνες της υψηλής τάσης  να ορθώνονται  πάνω από την περιοχή του νέου οικισμού, με ασαφές τοπίο ως προς το ποιος έφερε την ευθύνη για τη μετακίνησή τους.

2) Ευθύνες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ για τη απομάκρυνση των Πυλώνων

Το δελτίο τύπου εμφανίζει τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ ως ενιαία οντότητα, μια διατύπωση που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, ειδικά όταν γίνεται συζήτηση για την κατανομή των ευθυνών αναφορικά με τη μετακίνηση των πυλώνων.

Αρχικά, η ενιαία ΔΕΗ είχε αναγνωρίσει τη δική της ευθύνη και είχε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τη Νέα Ποντοκώμη. Ωστόσο, μετά τον Ιούνιο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων υψηλής τάσης, την ευθύνη διαχείρισης των οποίων ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ μετέφερε την ευθύνη απομάκρυνσης των πυλώνων στον ΑΔΜΗΕ.

Την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, που είχαμε την ευθύνη  διαχείρισης στο Δήμο Κοζάνης, με δικές μας προσπάθειες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γνωμοδότησε εγγράφως ότι η μετακίνηση των πυλώνων αποτελεί έργο κοινής ωφέλειας. Ως αποτέλεσμα αυτής της γνωμοδότησης, η ευθύνη υλοποίησης του έργου ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα λοιπόν υπάρχει καθαρή εικόνα για την ευθύνη για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης.

3) Διαδικασίες και Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης Δημόσιων Έργων

Τα δημόσια έργα υλοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Όταν προκύπτουν βάσιμοι λόγοι για παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αυτές εγκρίνονται από τα συλλογικά όργανα του ιδιοκτήτη του έργου, έπειτα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της Νέας Ποντοκώμης, όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν στον ανάδοχο του έργου, την περίοδο 2019-2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Μάλιστα, υπέρ αυτών των αποφάσεων ψήφισε και η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Επιπλέον, την περίοδο 2019-2023, λόγω της πανδημίας του COVID-19, δόθηκαν γενικές χρονικές διευκολύνσεις σε όλα τα δημόσια έργα της χώρας, ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα προστασίας από την πανδημία, γεγονός που επιμήκυνε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όλων των δημόσιων έργων. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για το έργο που επί των ημερών μας δημοπρατήθηκε.

4) Ανάδοχος του έργου

Στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά και στο όνομα του αναδόχου του έργου, με τρόπο που φαίνεται να δημιουργεί  διάφορους συνειρμούς.

Ωστόσο, αυτό που είναι ευρέως γνωστό στην Κοζάνη είναι ότι στις δημοτικές εκλογές του 2023, μέλος της οικογένειας του αναδόχου υποστήριξε εμφανώς την ίδια παράταξη που είχε στηρίξει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται πολλαπλή και συντονισμένη προσπάθεια από διάφορες πλευρές, ώστε η Νέα Ποντοκώμη να αποκτήσει τη μορφή που της αρμόζει και να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η μετεγκατάσταση ενός οικισμού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γεμάτο προκλήσεις και προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι και η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό έλλειμμα στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά.

Η μετεγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως …έγινε η κατάργηση των μνημονίων, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, συνεννόηση και συνεργασία και βεβαίως πόρους.

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε δημοτικό: Κινητοποιήσεις από τους γονείς των μαθητών

Next Post

Σύλληψη 47χρονου σε περιοχή της Κοζάνης, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Next Post
αστυνομια, συλληψη

Σύλληψη 47χρονου σε περιοχή της Κοζάνης, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τράπεζα Πειραιώς: Προσοχή απάτη! Το μήνυμα στους πελάτες
  • 1566 και στο κινητό: Η εφαρμογή για άμεση εξυπηρέτηση και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
  • Καλονέρι: Φωτιά σε χωράφια. Υπό έλεγχο
  • Ιδρύθηκε «Σωματείο Συνταξιούχων Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης»
  • Βόιο: Σε λειτουργία η πρώτη έξυπνη διάβαση

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr