• Latest

Εξαφάνιση αεροσκάφους: Ο αγνοούμενος πιλότος που ήθελε να κατακτήσει τους αιθέρες

1 Φεβρουαρίου 2021
Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.  Βίντεο

Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο

11 Δεκεμβρίου 2025
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

11 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
Φωτοβολταϊκά: Πληρώνουμε και τον Ήλιο που ανατέλλει; Ο ΣΕΦΠΕ για την επιβολή τελών από το Δήμο Σερβίων

Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

11 Δεκεμβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Μαλούτας για δημοτική αρχή: Και ο μήνας έχει 9 …… με αφορμή απένταξη έργου

11 Δεκεμβρίου 2025
Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

11 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Αυτόνομα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, τοποθετούνται σε 85 κόμβους

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύγχρονα φωτιστικά υψηλής απόδοσης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο

11 Δεκεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Tο τεχνικό πρόβλημα στο ταχυδιυλιστήριο του φράγματος Πραμόριτσας έχει πλέον αποκατασταθεί

11 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 60χρονου στην Πτολεμαΐδα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εξαφάνιση αεροσκάφους: Ο αγνοούμενος πιλότος που ήθελε να κατακτήσει τους αιθέρες

sierafm by sierafm
1 Φεβρουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ήθελε να γίνει ιπτάμενος και τζέντλεμαν ο 32χρονος εκπαιδευόμενος πιλότος, που από τις 12.28΄το μεσημέρι της Κυριακής αγνοείται όταν χάθηκε το στίγμα του μικρού αεροσκάφους, ενώ πετούσε 5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων, στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Ο σπουδαστής είναι απ’ το Ιράκ και όπως τόσοι και τόσοι άλλοι συμπατριώτες του, δουλεύουν σ’ άλλες δυτικές χώρες μια ζωή για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται και να γίνουν επαγγελματίες πιλότοι με διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα.

Μια δυνατότητα που παρέχει και η Ελλάδα. Ο ίδιος όμως στάθηκε διπλά άτυχος. Οι κακές καιρικές συνθήκες τις πρώτες κρίσιμες ώρες, ακύρωσαν  κάθε προσπάθεια εντοπισμού από αέρος του διθέσιου αεροσκάφους στο σημείο όπου είχαν «υποδείξει» τα ραντάρ πως εξαφανίστηκε.

Λάθος κίνηση η ψυχρή Πίνδος

Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει πως επιτράπηκε [;] σ’ έναν εκπαιδευόμενο πιλότο να πάρει μόνος του το διθέσιο αεροσκάφος και από την Κοζάνη να επιχειρήσει να διασχίσει την … επικίνδυνη Πίνδο και να βρεθεί στα Ιωάννινα όπου συνήθως οι καταρρακτώδεις βροχές αλλά κυρίως η χαμηλή νέφωση καθιστά σχεδόν σε μόνιμη βάση «προβληματική» την προσέγγιση ακόμη και μεγάλων επιβατηγών αεροσκαφών. Εκτός αν ο 32χρονος, παρέκκλινε της πορείας του, έκανε σκόπιμα «σιγή ασυρμάτου» με σκοπό να προσεγγίσει τις κοντινές απ’ την Ήπειρο Ιταλικές ακτές. Αν και αυτή η περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί όχι μόνο επειδή όσο και χαμηλά να πετούσε τα υπόλοιπα ραντάρ της περιοχής δε θα τον είχαν «χτενίσει», αλλά επειδή ο 32χρονος κατέφθασε στη Μακεδονία μ’ ένα και μοναδικό σκοπό, να αποκτήσει το πολυπόθητο δίπλωμα του πιλότου και να επιστρέψει στην πατρίδα του μ’ ένα σίγουρο και σπουδαίο μέλλον.

Η Μακεδονία βγάζει φουρνιές Ιρακινών πιλότων

Ο Ιρακινός που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης στις 11:20 το πρωί της Κυριακής, ανήκει στην μεγάλη φουρνιά των συμπατριωτών του που προτιμούν τα τρία τελευταία χρόνια να γίνονται διπλωματούχοι πιλότοι επί Ελληνικού εδάφους. Όπως ανέφερε στο newsit.gr στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, στην Κοζάνη και την Καβάλα υπάρχει μια απ’ τις τρεις καλύτερες αερολέσχες [σχολή πιλότων] σ’ όλη την Ευρώπη, που έχει μάλιστα υπογράψει και σύμβαση με την Iraqi Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα του Ιράκ, με έδρα το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. «Είναι η δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στη Μέση Ανατολή» μας λέει το στέλεχος της ΥΠΑ και συμπληρώνει πως: «Όχι μόνο εύρωστες οικονομικά οικογένειες Ιρακινών έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά να σπουδάσουν στο εξωτερικό για να γίνουν ιπτάμενοι. Η Ελλάδα θεωρείται απ’ τις πιο προσβάσιμες χώρες σε επίπεδο διδάκτρων. Και δεν σπουδάζουν μόνο πλούσιοι αλλά και νεαροί Ιρακινοί που εργάζονται στο εξωτερικό και μαζεύουν χρήματα για να γίνουν πιλότοι, για αυτό και παρατηρούμε υποψηφίους σε … μεγάλες ηλικίες …» καταλήγει ο συνομιλητής μας. Και πράγματι από την ιστοσελίδα της εν λόγω Ελληνικής σχολής πιλότων γίνεται σαφές ότι μόνο τον Ιούλιο 2018, η πρώτη «σειρά» Ιρακινών που ήρθαν για σπουδές στην Κοζάνη, ήταν 52 σπουδαστές οι οποίοι -όπως και οι επόμενοι- διαμένουν σε διαμερίσματα της πόλης που ενοικιάζουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους αφού στην πόλη θα καθίσουν ως και δυο χρόνια, για να καλύψουν την θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.

Οι εκπαιδευόμενοι Ιρακινοί επί το έργον. Από την εκπαίδευσή τους στην Κοζάνη

Η στιγμή που έπαυσε η φωνή του

Η τελευταία επαφή του 32χρονου πάντως με τον πύργο ελέγχου του αερολιμένα Ιωαννίνων ήταν στις 12.28. Από τότε δεν υπήρξε καμία άλλη επικοινωνία με τον 32χρονο αλλοδαπό χειριστή και ενημερώθηκαν αμέσως οι αρχές. Που σημαίνει ότι με το έγκαιρο SOS που εκπέμφθηκε αν ο χειριστής είχε κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για να βγει σκόπιμα απ’ τον δρόμο του, αυτή δεν θα είχε περάσει απαρατήρητη, όσο και αν απ’ ότι φαίνεται διέθετε τα απαραίτητα καύσιμα.

Εχθρός και το κρύο

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης το αεροσκάφος θα έκανε μια βόλτα πάνω από τα Ιωάννινα χωρίς να προσγειωθεί και θα επέστρεφε στην Κοζάνη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια χαράδρα μεταξύ των χωριών Μηλιωτάδες, Ανθρακίτης και Καβαλλάρι, καθώς κάτοικοι και κυνηγοί αναφέρουν πως άκουσαν για τελευταία φορά την μηχανή από το μονοκινητήριο αεροσκάφος. Οι Ιρακινοί σπουδαστές που βγαίνουν πιλότοι στη Μακεδονία, στελεχώνουν τις εθνικές αερογραμμές της χώρας τους, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα και για την Ιρακινή αεροπορία στρατού. Αν πάντως έχει συμβεί το μοιραίο και κατέπεσε στο Ανατολικό Ζαγόρι το μικρό αεροσκάφος, την νύχτα επικρατούν τέτοιες «πολικές» θερμοκρασίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιβίωση κάποιου εγκλωβισμένου, έστω και ελαφριά τραυματισμένου.

Βασίλης Χήτος

Πηγή:Newsit.gr

Previous Post

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βοΐου: Νέα Τρίμηνη Παράταση Καταβολής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Στέγασης

Next Post

Εστίαση: Στο τραπέζι 4 μέτρα στήριξης – Σχέδιο για άνοιγμα από 15 Μαρτίου

Next Post
καφε, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Εστίαση: Στο τραπέζι 4 μέτρα στήριξης - Σχέδιο για άνοιγμα από 15 Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  • Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα
  • Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
  • Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr