Στα σχολεία της Νεάπολης και του Βοϊου 26 προσφυγόπουλα-Σε νηπιαγωγείο-δημοτικό και γυμνάσιο
Ευχετήριο μήνυμα του Μιχάλη Παπαδόπουλου για τις εξετάσεις
Έδωσε 11.500 ευρώ δήθεν για επένδυση σε bitcoin και τα έχασε
Συνελήφθη 52χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας για παράβαση της δασικής νομοθεσίας
Σε ποιους δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για την Δυτική Μακεδονία
Η ανεξέλεγκτη υλοτομία συνεχίζει να πληγώνει τα δάση – Καταγγελίες για νέα κρούσματα στην περιοχή Βυθού – Πενταλόφου
Κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στα Γρεβενά
Κάλεσμα της Επιτροπής  Αγώνα στην αυριανή κινητοποίηση
Το δημοτικό συμβούλιο Γρεβενών απέρριψε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη»
Δήλωση της νέας Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Κάλυ Κυριακίδου.

Ερευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας και Αλτσχάιμερ για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά «τρανς»



 

Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά «τρανς», αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και ειδικότερα για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών «τρανς» στο αίμα τους και τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα «τρανς».

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών «τρανς» στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα «τρανς» φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων, προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα, περιέχουν πολλά περισσότερα «τρανς». Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά, μπισκότα, καραμέλες, μαργαρίνη, κρουασάν, παγωτά, κατεψυγμένες πίστες κ.α.

«Η νέα μελέτη μάς δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια και υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των «τρανς» παγκοσμίως έως το 2023. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).

Πηγή:Real.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.



Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.