Ερευνα: Το γιαούρτι προφυλάσσει από τον καρκίνο στο έντερο

Ερευνα: Το γιαούρτι προφυλάσσει από τον καρκίνο στο έντερο

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού εβδομαδιαίως συμβάλλει σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης προκαρκινικών αδενωμάτων στο έντερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», δείχνουν ότι η θετική επίδραση του γιαουρτιού σε καθημερινη βάση είναι ακόμη εντονότερη για τα μορφώματα (πολύποδες) που είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνους. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει τα θετικά αποτελέσματα του γιαουρτιού στην ανάπτυξη καρκίνου, ενώ η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ γιαουρτιού και προκαρκινικών αδενωμάτων.
Τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης γιαουρτιού

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέτασαν τη διατροφή και την ανάπτυξη αδενωμάτων σε 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν από το 1986 έως το 2012. Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ενδοσκόπηση παχέος εντέρου και έδιναν πληροφορίες για τη διατροφή τους και για την κατανάλωση γιαουρτιού. Μέχρι το τέλος της μελέτης 5.811 αδενώματα αναπτύχθηκαν στους άνδρες και 8.116 στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος για εμφάνιση αδενώματος μειωνόταν κατά 19% στους άντρες που κατανάλωναν πάνω από δυο φορές την εβδομάδα γιαούρτι. Η μείωση έφτανε το 26% για τα αδενώματα που ήταν πιο επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο και για εκείνα που βρίσκονται στο κόλον του παχέος εντέρου και όχι στο ορθό.
Τα δύο πολύτιμα βακτήρια του γιαουρτιού

Ως πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δύο βακτήρια που βρίσκονται συνήθως σε ζωντανό γιαούρτι(Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των καρκίνων που προκαλούν διάφορες χημικές ουσίες στο έντερο.
Σε ό,τι αφορά το εύρημα ότι το γιαούρτι προστατεύει περισσότερο από τα αδενώματα που αναπτύσσονται στο κόλον, αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα (pH) σε αυτό το μέρος του εντέρου, καθιστώντας το πιο φιλόξενο περιβάλλον γι’ αυτά τα βακτήρια.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εναλλακτικά, το γιαούρτι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να μειώνει τη «διαρροή» του εντέρου, καθώς τα αδενώματα σχετίζονται με αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου.
Πηγή: iefimerida.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Άλλες ειδήσεις

Τι αλλάζει στη βαθμολογία της Γ’ Λυκείου -Και για τους μετεξεταστέους

Αλλαγές στην έκδοση του Γενικού Μέσου Όρου Βαθμολογίας των μαθητών Γ Λυκείου φέρνει η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη

Κάλεσμα σε συγκέντρωση – συζήτηση – Την Παρασκευή 20 Απρίλη 2018 και ώρα 8:00 μμ στο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης

Τα Σωματεία Γουνεργατών-τριών Σιάτιστας, Οικοδόμων Ν. Κοζάνης, Εργατοτεχνιτών κι Εργαζομένων στην Ενέργεια (Σ.Ε.Ε.ΕΝ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, ΟδηγώνΦορτηγών Αυτοκινήτων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης απευθύνουν κοινό κάλεσμα

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης: Το εθνικό συμφέρον.

Το ζήτημα της αναγνώρισης της γείτονος από τη χώρα μας, με κοινά αποδεκτή ονομασία, και της εισδοχής της με αυτήν

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.