Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερωτήσεις με αφορμή την μελέτη ανάπλασης της πλατείας χώρας

Μετά την ανακοίνωση του Κουκουλιδείου Ιδρύματος για την απευθείας ανάθεση της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας της Χώρας, θα ήθελα να κάνω κάποιες αρχικές ερωτήσεις.

  1. Ποια είναι ακριβώς η περιοχή που θα αναπλαστεί;
  2. Ποιες είναι οι κατευθύνσεις και από ποιον δόθηκαν για τις περιοχές που θα αναπλαστούν;
  3. Όταν κάνεις απευθείας ανάθεση μάλλον έχεις κάποια λύση στο μυαλό σου και την προτείνεις. Σίγουρα δεν υπάρχουν άλλες;
  4. Η μελέτη για την ανάπλαση μιας πλατείας δεν είναι μια μελέτη αλλά ένα σύνολο μελετών. Ποιες είναι λοιπόν αυτές;
  5. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των μελετητών. Ποιες ήταν αντίστοιχες μελέτες τους, σε περιοχές με χαρακτηριστικά παρόμοια της Σιάτιστας;
  6. Η ανάπλαση έχει σκοπό απλά να αλλάξει επιφανειακά η μορφή της πλατείες με κάποιες πχ επιστρώσεις ή να αναδειχθεί ο κομβικός της ρόλος στο κέντρο του ιστορικού τόπου της χώρας; Η πλατεία είναι η πρώτη μεγάλη εικόνα που δέχεται επισκέπτης. Εικόνα που την κρατάει στην μνήμη του.
  7. Υπάρχει ένα κεντρικό πλάνο για το πως θέλουμε να είναι η Σιάτιστα και μέρος αυτού είναι και η ανάπλαση της πλατείας; Αν όχι, μήπως παίρνουμε λάθος κατεύθυνση επεμβαίνοντας στην πόλη μας κάνοντας παρεμβάσεις χωρίς να έχουν κάποια συνοχή μεταξύ τους.
  8. Ποιος και με ποια τεχνογνωσία θα αξιολογήσει την πρόταση των μελετητών. Ελπίζω η πλατεία της Γεράνειας να μας έδωσε τις εμπειρίες.

Αναφέρω αρχικές ερωτήσεις γιατί θεωρώ πως στην πορεία θα προκύψουν και άλλες ερωτήσεις.

Μια παρατήρηση. Η πλατεία της Χώρας είναι η πλατεία ενός παραδοσιακού οικισμού. Δεν θα εντυπωσιάσουμε τον επισκέπτη αν αντικρίσει μια πλατεία που ταιριάζει σε έναν μεγάλο αστικό οικισμό. Θέλουμε να του δώσουμε μια μικρογραφία της ταυτότητάς μας.

Ποια είναι άραγε η ταυτότητά μας;

Η επιτυχία ενός έργου, όπως αυτό της πλατείας θα κριθεί από την αποδοχή που θα έχει από τους κατοίκους της πόλης μας, και το πόσο αναβαθμίσει την λειτουργικότητα του κέντρου της πόλης.
Εύχομαι να επιδιωχθεί η συμμετοχική διαδικασία των Σιατιστινών και όχι η έγκριση της να κλείσει γρήγορα με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Οφείλουμε όμως να πάρουμε θέση όλοι, σε διαφορετική περίπτωση θα αποδείξουμε πως το μόνο που ξέρουμε είναι να γκρινιάζουμε και όταν καλούμαστε να προτείνουμε κάτι πολύ απλά δεν έχουμε να πούμε τίποτα! Άρα καλά κάνει ο δήμος και μας αγνοεί!

Σιάτιστα, 15 Μαΐου 2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός

 

Related posts

Σκουπιδαριό οι κερκίδες στο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Φωτογραφίες

sierafm

Πυροσβεστικό σε 24ωρη βάση στη Σιάτιστα! Ένα πάγιο αίτημα ικανοποιήθηκε

sierafm

Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε επιχείρηση της Σιάτιστας για συνωστισμό!!!

sierafm

1 σχόλιο

dimosiosipallilos 15 Μαΐου, 2018 at 9:14 μμ

Το Κουκουλίδειο έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις του απόντος κράτους; Στην κοζάνη σκόρπισαν 3 εκατ ευρώ κρατικό χρήμα και φυλάν τα κληροδοτήματά τους για εκεί που το κράτος δεν μεριμνά, ας πούμε για τη σπουδάζουσα και μαθητιώσα νεολαία. Οι Σιατιστινοί δωρητές αν ήθελαν πρώτα απ’ όλα πλατείες θα τις κατασκεύαζαν. Πιστεύω όμως ότι έβλεπαν τις άλλες αδικίες και προσπαθούσαν να τις διορθώσουν (να σπουδάσει ένα άπορο παιδί, να δημιουργηθούν στη Σιάτιστα υποδομές που αρνούνταν το σαπιο κρα΄τος να φτιάξει όπως Τεχνικές Σχολές, Υπερσύγχρονα εκπαιδευτήρια, κτλ.) Πλατεία Γεράνειας και τώρα πλατεία Χώρας. Κράτος πουθενά. Κι ΑΝΤΊ ΝΑ ΠΙΈΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ έχουμε τους δημοτικούς “άρχοντες” να γλεντάν φάτσα κάρτα της Παναγίας τα Θεοφάνεια κτλ. με λεφτά του γνωστού δωρητή και οι πλατείες με λεφτά του ιδρύματος . Συγνώμη, αυτοί γιατί μπήκαν υποψήφιοι, δεν μπήκαν για την προώθηση των συμφερόντων των δημοτών απέναντι του κράτους; Ποια η προσφορά τους στον τομέα όπου είναι αρμόδιοι και πληρώνονγται; Μηδεν. Τα λεφτά του ιδρύματος θα μπορούσαν να διατεθούν για σχολικό γυμναστήριο όπου ξεπαγιάζουν τα παιδιά και δεν κάνουν γυμναστική ή για επιπλέον ενέργειες όπως αυτές στην πλατεία Γεράνειας που είναι πράγματι το μέλλον της Σιάτιστας (η διαπλάτυνση της πλατείας με τα οικόπεδα και η διαμόρφωση της με το ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας). Θα κάνουν τις ενέργειες για τη διαμόρφωση της πλατείας Χώρας με κρατικά λεφτά οι υπεύθυνοι ή θα αράξουν και θα παρακολουθούν να ξοδεύονται του Κουκουλιδείου

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy