• Latest
ΓΡΑΒΑΔΙΚΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Εστίαση : Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της – Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι επιστήμονες

16 Ιανουαρίου 2021
Δήμος Βοΐου: Αλλαγή της τηλεφωνικής γραμμής του ΚΕΠ Νεάπολης λόγω προσωρινής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

23 Δεκεμβρίου 2025
Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. : Αλαζονεία, έπαρση και αποποίηση ευθυνών από τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

23 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

23 Δεκεμβρίου 2025
Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

23 Δεκεμβρίου 2025
πονος μεση

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ήπια σημάδια που συχνά μπερδεύουμε με την κούραση της ηλικίας

23 Δεκεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ξεκίνησε η αποστολή SMS σε 30.000 δικαιούχους

23 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: 2.000 θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Κλήρωση της Μαγικής Λιμνοπολιτείας, χαρίζοντας πλούσια δώρα!

23 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

23 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

23 Δεκεμβρίου 2025
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από σήμερα – Βροχές και καταιγίδες τα Χριστούγεννα

23 Δεκεμβρίου 2025
ΟΠΛΟ ΦΟΝΟΣ

Μαθητής πυροβόλησε εν ψυχρώ τον διευθυντή σχολείου

23 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εστίαση : Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της – Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι επιστήμονες

sierafm by sierafm
16 Ιανουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΓΡΑΒΑΔΙΚΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που ζητούν μερική άρση του lockdown και στην εστίαση, καθώς μόνο με το delivery και το take away οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Για ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, κυρίως εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ που λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις, το πλήγμα είναι τεράστιο, καθώς τόσο πέρυσι όσο και φέτος οι χειμερινοί μήνες χάθηκαν ενώ στο μικρό διάστημα που λειτούργησαν και εξαιτίας της μειωμένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι και του lockdown στις γιορτές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, π.χ. ενοίκια, φορολογία και άλλα πάγια έξοδα που παραμένουν, συσσωρεύονται και απλώς μετατέθηκαν για το μέλλον.

Το θέμα της εστίασης απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αποτελεί έναν μεγάλο επιχειρηματικό κλάδο που μετρά πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 330.000 – 350.000 εργαζομένους, ενώ συντηρεί και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο των αλκοολούχων και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away.

Σύμφωνα με στοιχεία, τον μήνα Νοέμβριο εστιατόρια και ταβέρνες είχαν απώλεια τζίρου 72%, ενώ το διάστημα από 13 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν 74%. Οι απώλειες αυτές έχουν αντίκτυπο και στα δημόσια ταμεία τόσο από ΦΠΑ και φορολογία όσο και από ασφαλιστικές εισφορές.

Η εστίαση και οι… ελπίδες

Ελπίδες για το άνοιγμα της εστίασης μετά του λιανεμπορίου, αφήνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Open τόνισε πως αν πάει καλά το άνοιγμα των καταστημάτων θα επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες το θέμα της εστίασης.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Στην εστίαση ξέρουμε ότι πρέπει για να φας ή να πιείς να βγάλεις τη μάσκα, άρα είναι μεγαλύτερη η μετάδοση» τόνισε.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος» κατέληξε.

Πριν λίγες ημέρες άλλωστε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δεν φάνηκε αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Τα σενάρια για την εστίαση

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος της εστίασης με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων.

Η κίνηση της κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για αγορά θερμαστρών εξωτερικών χώρων κινήθηκε στην κατεύθυνση οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, έστω και σταδιακά, αξιοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες κλπ).

Όπως τόνισε και ο κ. Γεωργιάδης «ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση».

Το αίτημα για την εστίαση λόγω lockdown

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επαναλειτουργία του κλάδου που πλήττεται οικονομικά εξετάζει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση ίσως και μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο. Με αυτήν την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση.

Πηγή:tanea.gr

Previous Post

Σταμπουλίδης: Κλειστά τα κομμωτήρια στις περιοχές με αυστηρό λοκντάουν

Next Post

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία -Ισχυρός ΠΑΓΕΤΟΣ από τ’απόγευμα

Next Post
χιονια

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία -Ισχυρός ΠΑΓΕΤΟΣ από τ’απόγευμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
  • Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)
  • Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!
  • Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ήπια σημάδια που συχνά μπερδεύουμε με την κούραση της ηλικίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr