• Latest
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Η έκθεση «Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός» του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας

24 Φεβρουαρίου 2018
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

12 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει

12 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας

12 Ιουλίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

12 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Η έκθεση «Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός» του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας

sierafm by sierafm
24 Φεβρουαρίου 2018
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

“Για πολύ καιρό δίσταζα να ζωγραφίσω θέματα που αναφέρονται στην Πίστη, επειδή στην Ορθοδοξία οι εικόνες αποτελούν συστατικό κομμάτι της θείας λειτουργίας”

Αυτό δήλωσε ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Μάκης Βαρλάμης, στις 16 Μαρτίου 2010 στο Βατικανό, όταν παρέδωσε στον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο XVI, το ζωγραφικό πορτραίτο του, διαστάσεων 2.00×2.00 μ., συνοδευόμενο με έναν φάκελο με εικόνες περισσότερων από 50 έργα του, που περιλαμβάνονται στον «Κύκλο του Χριστού», με την προτροπή να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο.

Στο τέλος της ακολουθίας των Α’ Χαιρετισμών, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 5 Μαρτίου, με αφορμή την έλευση, την ίδια ημέρα, του λειψάνου του Αγίου Λουκά του Θαυματουργού, θα εγκαινιαστεί στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας, η έκθεση «Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός» του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη.

Ο Βεροιώτης ζωγράφος, αρχιτέκτονας, γλύπτης, διακοσμητής Ευθύμης Βαρλάμης (1942-2016.) είναι ο εμπνευστής της θεωρίας του “Αυτοματισμού” στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό. Είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου “Ξαναγίνε Έλληνας”.

Δίδαξε ως καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης. Στην Αυστρία έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής. Εκεί στην πόλη Σρεμς το 2009 ίδρυσε με προσωπική δουλειά έξι μηνών το καινοτόμο μουσείο «Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ» στο οποίο εκτίθεται μεγάλο μέρος του έργου του. Σκοπός της λειτουργίας του μουσείου είναι η ενημέρωση για τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια.

Ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του Βαρλάμη δήλωσε: “η ίδρυση και η διεύθυνση από τον Μάκη Βαρλάμη του Μουσείου Τέχνης Βάλντφιρτελ στη Σρεμς, αποτελεί μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της Κάτω Αυστρίας και ο ίδιος με την τέχνη και το ταμπεραμέντο του ήξερε να μας ανοίγει τα μάτια και τις αισθήσεις μας και να μας αγγίζει στις καρδιές μας, και χάρη στο ταλέντο, το πάθος και την ικανότητά του να ενθουσιάζει. Ήταν ένας σημαντικός καλλιτεχνικός παράγοντας για τη χώρα μας”.

Το 1995 ζωγράφισε δώδεκα πίνακες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στα πλαίσια του εορτασμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των 1900 χρόνων της συγγραφής του έργου του στην Πάτμο.

Στην Θεσσαλονίκη το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, παρουσιάστηκε η μεγάλη έκθεση με 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα του για τον Μέγα Αλέξανδρο. To project “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000” ήταν το προϊόν δεκάχρονης εργασίας.
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τον Μάκη Βαρλάμη.

O Αλέξανδρος

Λίγα λόγια για την έκθεση που θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε. Αποτελείται από δεκατέσσερις ζωγραφικούς μεγάλων διαστάσεων πίνακες, εμπνευσμένους από την ζωή του Αγίου Λουκά του Ιατρού από την Ρωσία. Η έκθεση στεγάζεται μόνιμα στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά στη Βέροια. Συνοδευτικό της έκθεσης είναι και μια σχετική με αυτήν καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει και κείμενα του ζωγράφου.

“Με τα έργα μου αυτά, θέλω να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους το βαθύτερο νόημα της τέχνης και ιδιαίτερα της ιερής τέχνης και να φανερώσω τη μυστική σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, τον Πατέρα μας, τον Πατέρα της αγάπης και της ευσπλαχνίας”.

Η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης θέωρησε ότι επιβάλλεται, στην πόλη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, να φιλοξενηθεί έστω και για λίγες μέρες η έκθεση αυτή, για να γνωρίσουμε μέσα από ένα μικρό δείγμα του έργο του, τον μεγάλο ζωγράφο και άνθρωπο Μάκη Βαρλάμη.

Είναι εκδηλώσες που δυστυχώς σπάνια απολαμβάνουμε στην Σιάτιστα. Θα πρέπει να την υποστηρίξουμε, ώστε να ενθαρρύνουμε την Μητροπολή μας, να αναλάβει και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Του Λ. Κώτσικα

Tags: ΕΚΘΕΣΗΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ
Previous Post

Κοζάνη: Με εντάσεις, συναισθηματική φόρτιση και λιποθυμία συνεχίστηκε η δίκη του Ειδικού Φρουρού από την Καστοριά – Δείτε φωτογραφίες

Next Post

Δήμος Σερβίων-Βελβεντού: Ανακοίνωση για λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Next Post
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Δήμος Σερβίων-Βελβεντού: Ανακοίνωση για λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • ΚΚΕ: Eκδήλωση με θέμα: «Υγεία για λίγους και εκλεκτούς ή υγεία κοινωνικό αγαθό; Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην υγεία & η πρόταση του ΚΚΕ».
  • Σύλληψη 31χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  • Έγκυος η μητέρα της δίχρονης που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έκανε όπισθεν ο πατέρας χωρίς να την δει
  • Συνελήφθη 62χρονος για καλλιέργεια κάνναβης και ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ο αγώνας για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέδωσε – Απαιτείται άμεση στελέχωση και έναρξη ισχύος»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr