Δήμος Βοΐου: Ας προστατεύουμε το δάσος μας
Βόιο: Δεντροφυτεύσεις σε Νεάπολη και Τσοτύλι.  Φωτογραφίες
Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας
Κινηματογράφος Σινεμά
καφε, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Νερό
ΔΕΥΑΚ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
τιμολόγια ρεύματος
ψευτικος, ανθρωπος, ψεμματα, μασκα
χερια, δαχτυλιδι, γαμος
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Η έρευνα της MRB: Τα κόμματα και οι αρχηγοί – Τι λένε οι πολίτες για οικονομία και κορωνοϊό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB που καταγράφουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (Xρόνος διεξαγωγής 27 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2020).

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 15% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 38,1 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1 %. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,7 %, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4, 1%, ΜέΡΑ 25 με 3,1%, Χρυσή Αυγή με 1%, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 10,1% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1%.

 

 

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 59,6 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 16,8%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 8,8 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,4 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 9,5 %.

 

 

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 39,2 % απαντά η ΝΔ, το 29,3 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 19,2 % κανένα κόμμα.

 

 

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41, 4 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 37,7 % απαντά ΝΔ.

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 43,6 % των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 29,2 %. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22,2 %.

 

 

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

 

 

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2020 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

 

 

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 4 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πανδημία – Covid 19 με 47,9 %, ανεργία με 47 %, υγεία/περίθαλψη με 45, 4 %, οικονομική ανάπτυξη με 29,3 %.

 

 

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 54 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «Ελπίδα» με ποσοστό 37,9 %, η «Οργή» με 37,3 % και η «Ντροπή» με 28, 4 %.

 

 

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 63,8 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

 

 

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 69,8 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,5 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

 

 

Στο ερώτημα «Θα εμβολιαστείτε αν κυκλοφορήσει εμβόλιο για την προστασία από τον covid 19», το 44,2 % απαντά «Θα πράξω ανάλογα μετά από εκτίμηση της κατάστασης που θα ισχύει τότε», το 32,7%«Θα εμβολιαστώ κανονικά για προληπτικούς λόγους», ενώ το 18,5% απαντά «Δεν θα εμβολιαστώ γιατί είμαι εναντίον των εμβολίων γενικά» και «Δεν θα εμβολιαστώ γιατί δεν φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω/ το θεωρώ απίθανο».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MRB

 

 

 

 

 

 

 

4 ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ KYBEΡΝΗΣΗΣ ΝΔ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako