• Latest
κουραση, καταθλιψη

Η επιδημία που μας απειλεί όλους και «χτυπά» την προσοχή, τη χαρά και την υγεία

22 Ιουνίου 2020
Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα

Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα

3 Ιανουαρίου 2026
ναρκωτικα

36χρονος κατηγορείται ότι έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του

3 Ιανουαρίου 2026
Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο

Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο

3 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο voucher για εργαζόμενους & ανέργους μέχρι 1.500 ευρώ

3 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Τραυμάτισε τον αδελφό του με καραμπίνα ενώ την καθάριζε

3 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Διαρρήκτης έπεσε από ταράτσα σπιτιού που πήγε να ληστέψει – Συνελήφθη ο 40χρονος

3 Ιανουαρίου 2026
Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

3 Ιανουαρίου 2026
Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης: Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια

3 Ιανουαρίου 2026
Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

3 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου

3 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

3 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

3 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η επιδημία που μας απειλεί όλους και «χτυπά» την προσοχή, τη χαρά και την υγεία

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κουραση, καταθλιψη
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι έχουμε διαπιστώσει εμπειρικά: ότι ο λιγοστός ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή μας την επόμενη ημέρα. Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές και πόση προσοχή πρέπει να δώσουμε στα συμπεράσματά τους δεδομένου ότι πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο ανεπαρκής ύπνος σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ότι απειλούμαστε από «επιδημία αϋπνίας».

Έρευνες έχουν δείξει πως ο μεγάλης διάρκειας ύπνος μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν κανείς στερείται ώρες από έναν πλήρη και καλό ύπνο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο ανεπαρκής ύπνος αναδεικνύεται σε επιδημία στον δυτικό κόσμο, προσβάλλοντας ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η «επιδημία αϋπνίας» επιδρά αρνητικά στην ψυχολογική μας διάθεση, όχι σε βαθμό πρόκλησης αρνητικών συναισθημάτων όπως στην περίπτωση της κατάθλιψης, αλλά μειώνοντας την ένταση της χαράς, του ενθουσιασμού, της προσοχής και του αισθήματος πληρότητας, κατά την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Ingvild Saksvik-Lehouillier, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη συμπεριφορά των 59 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 35 ετών, κατόπιν του ύπνου στο σπίτι τους, ώστε να διατηρηθεί η καθημερινότητά τους.

Επί επτά νύχτες, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν σπίτι τους, τον συνηθισμένο για τον καθένα χρόνο ύπνου. Τρία πρωινά από την εβδομάδα του κανονικού ύπνου απάντησαν σε συγκεκριμένα τεστ. Στα ίδια τεστ κλήθηκαν να απαντήσουν και δύο επόμενα πρωινά, στο πλαίσιο ενός τριημέρου με δύο ώρες λιγότερο ύπνο.

Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν μιάμιση ώρα μετά την αφύπνιση, χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν καταναλώσει καφέ.

Ταχύτερη απόκριση, μικρότερη ακρίβεια

Κατά την πρώτη δοκιμασία, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να πατούν το πλήκτρο space για κάθε μία από τις 365 εικόνες που προβάλλονταν στην οθόνη του υπολογιστή και δεν περιείχαν το γραμμα X. Η προβολή διήρκησε 14 λεπτά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε σύγκριση με τις ημέρες του επαρκούς ύπνου, η κατά δύο ώρες ελάττωση του ύπνου αύξησε τον χρόνο απόκρισης και, παράλληλα, τον αριθμό των λαθών στις αντιδράσεις. Κατά τη Δρ. Saksvik-Lehouillier, αυτή η ταχύτερη απόκριση προς αναπλήρωση της μειωμένης προσοχής, υποδεικνύει πως πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση έπειτα από μια βραδιά λιγοστού ύπνου. Παλαιότερες έρευνες, έδειξαν πως λίγος ύπνος και αλκοόλ επηρεάζουν εξίσου την οδήγηση.

Μια πιθανή εξήγηση για την καλύτερη απόδοση μετά τον πλήρη ύπνο αποτελεί, σύμφωνα με την ειδικό, η σύνδεση του καλού ύπνου με τη διαδικασία της μάθησης.

Άμβλυνση των θετικών συναισθημάτων

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια ταυτοποίησης 20 αρνητικών και θετικών συναισθημάτων.

Δεδομένου πως δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά στα αρνητικά συναισθήματα, ο λιγότερος ύπνος άμβλυνε τα ευχάριστα συναισθήματα, με σταδιακή εξασθένισή τους όσο αυξάνονταν οι μέρες λιγοστού ύπνου. «Γνωρίζουμε ήδη», σημείωσε η καθηγήτρια, «ότι τα λιγότερα θετικά συναισθήματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ο κακός ύπνος αποτελεί σύμπτωμα όλων σχεδόν των καταστάσεων που σχετίζονται με την κακή ψυχική υγεία».

Τα ευρήματα επισημαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σε μια εποχή που οι υπηρεσίες live streaming σειρών κρατούν ξάγρυπνους όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ιδίως οι έφηβοι, πέραν της προαναφερθείσας συνήθειας, συχνά χάνουν τον ύπνο τους στο πλαίσιο εξεταστικών περιόδων με αποτέλεσμα ανεπιτυχή μελέτη και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Η στέρηση ύπνου αποδεικνύεται συνολικά επιβλαβής για την υγεία, αφού διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό. Μακροχρόνιες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαζόμενους τη νύχτα με λιγοστό ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδειξαν ανησυχητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικά αυξημένου κινδύνου για ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Εντούτοις, η ειδικός επεσήμανε πως κάθε άνθρωπος διαφέρει, και λιγότερες ώρες ύπνου για κάποιον πιθανώς να μην επηρεάζουν την αποδοτικότητα ή την υγεία του, Θα ήταν χρήσιμο ωστόσο, να υιοθετηθεί μια ρουτίνα ύπνου.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για το σεξ

Next Post

Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα: “Δεν είχα προβλήματα. Θέλω να μάθω γιατί με κατέστρεψε”

Next Post
ΒΙΤΡΙΟΛΙ

Επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα: "Δεν είχα προβλήματα. Θέλω να μάθω γιατί με κατέστρεψε"

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα
  • 36χρονος κατηγορείται ότι έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του
  • Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο
  • ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο voucher για εργαζόμενους & ανέργους μέχρι 1.500 ευρώ
  • Τραυμάτισε τον αδελφό του με καραμπίνα ενώ την καθάριζε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr