• Latest
ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ευθύνη των γονιών στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού

01/04/18 08:02
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενισχύσει με κάθε τρόπο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

21/03/23 17:54
ΒΙΑΣΜΟΣ

Γρεβενά: Σύλληψη 41χρονου που κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια ανηλίκου

21/03/23 16:51
Δήμος Γρεβενών: «Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων. Βίντεο

Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού Αγώνα Αθλητικής Αλιείας Κυπρίνου στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου 2023.

21/03/23 16:09
Πώς η γυμναστική σε ελλειπτικό και διάδρομο μπορεί να ωφελήσει μία ορθοπεδική μεταχειρουργική αποκατάσταση

Πώς η γυμναστική σε ελλειπτικό και διάδρομο μπορεί να ωφελήσει μία ορθοπεδική μεταχειρουργική αποκατάσταση

21/03/23 15:55
Καλλιόπη Βέττα: Το χρέος μας απέναντι στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισονομία

Καλλιόπη Βέττα : Η κυβέρνηση ενταφιάζει τη μετεγκατάσταση της Ακρινής αδιαφορώντας για την βούληση των πολιτών και την απόφαση του ΣτΕ, πέρα από κάθε πολιτική και κοινωνική ηθική

21/03/23 14:03
ωρα της γης

Δήμος Κοζάνης: Συμμετέχουμε και φέτος στην «Ώρα της Γης» διαθέτοντας 60 πολύτιμα λεπτά σε δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φύσης

21/03/23 13:59
ΚΚΕ

Ερώτηση του ΚΚΕ για την Γέφυρα Σερβίων

21/03/23 13:56
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Ημερίδα με θέμα- Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών  των δημοτικών σχολείων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού

21/03/23 13:35
1821, Εθνική Επέτειο

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξέγερσης της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821

21/03/23 12:27
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Θρίλερ στη Φλώρινα με πτώμα μέσα σε σπίτι

21/03/23 11:24
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
Advertisement
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Advertisement
No Result
View All Result
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ευθύνη των γονιών στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού

by sierafm
01/04/18 08:02
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Κάθετι που κάνουν οι γονείς, καθώς και η σχέση που δημιουργούν σταδιακά με το παιδί τους έχει αντίκτυπο στο παιδί- στη συμπεριφορά του, στη μαθησιακή του πορεία στην εικόνα που έχει για τον κόσμο».

Το παιδί πολλές φορές παρομοιάζεται με ένα σπόρο. Το παιδί όπως και ο σπόρος χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν σωστά. Αν για παράδειγμα ποτίσεις υπερβολικά τον σπόρο ή τον  παραμελήσεις  για μέρες θα διαπιστώσεις ότι η αναπτυξιακή  του πορεία θα είναι άκρως απογοητευτική, αν όμως το φροντίσεις όπως του αναλογεί θα δεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι, και το παιδί χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα και το ιδανικό περιβάλλον για να έχει μια ποιοτική πορεία ανάπτυξης, αλλιώς μια λάθος αντιμετώπιση ίσως επιφέρει πολλά προβλήματα στο παρόν αλλά και το μέλλον του παιδιού. Οι γονείς, λοιπόν, με τις ενέργειες τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η επίγνωση ωστόσο της μεγάλης αυτής προσωπικής ευθύνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Φθενάκη, καθώς και κάποιες απαιτήσεις που ενδέχεται να προβάλλουν ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες, μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους γονείς. Σήμερα οι νέοι γονείς, ακόμα και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, έχουν πληθώρα επιλογών στη διάθεση τους ώστε να «δρομολογήσουν το μέλλον» των παιδιών τους μέσω κάποιων εξωτερικών δραστηριοτήτων. Οι επιλογές αυτές αυξάνονται όταν το σχολείο ξεκινά κτλ κτλ. Στο βιβλίο «Η οικογένεια ως χώρος μάθησης», ο καθηγητής Φθενάκης, τονίζει πως δεν είναι όλες τους χρήσιμες, ούτε κι έχουν όλες νόημα- κάθε παιδί έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και ταλέντα, αλλά και διαφορετικές ανάγκες. Αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση και η επαφή που οικοδομείται με το παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η σχέση μεταξύ των γονέων και του παιδιού είναι πολύ σημαντική γιατί όταν το παιδί νιώθει ότι περιβάλλεται από ασφάλεια, κατανόηση, αγάπη, αποδοχή και εκτίμηση  μπορεί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του και η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει ευκολότερη. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι η  μάθηση προκύπτει και από την καθημερινότητα μιας οικογένειας, από ποια στάση επιλέγουν οι ενήλικες να κρατήσουν απέναντι στα παιδιά τους, ποια άποψη έχουν για αυτά, πως την εκφράζουν αλλά και ποια παιδαγωγική διαδικασία ακολουθούν. Η ποιότητα της σχέσης αυτής λοιπόν, δεν είναι αμελητέα γιατί οι επιπτώσεις της επιδρούν στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού και δεν πρέπει να την προσπερνάμε σε καμιά περίπτωση.

Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για αυτήν τη σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιού; «Ο οικογενειακός θεραπευτής Γεσπέρ Γιουλ θεωρεί καθήκον των γονέων να αναλάβουν την ευθύνη της οικοδόμησης και της διατήρησης μιας σχέσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδίων και του παιδιού. Σε σχέσεις στις οποίες η εξουσία είναι άνισα κατανεμημένη, το άτομο που διαθέτει περισσότερη δύναμη φέρει πάντοτε και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ποιότητα της σχέσης. Τα παιδιά είναι ασφαλώς σε θέση να εκφράσουν τη γνώμη τους, καθώς και τυχόν προτάσεις κι επιθυμίες για τη διαμόρφωση των σχέσεων, και πρέπει κιόλας να το κάνουν. Η ευθύνη όμως, εξαιτίας της υφιστάμενης  κατανομής εξουσίας, της προχωρημένης εμπειρίας και της καλύτερης εποπτείας, ανήκει στους γονείς». (παράθεμα από το βιβλίο «Η οικογένεια ως χώρος παιδείας» από τις εκδόσεις Πατάκη)

Μέσω της καθημερινής επαφής και αλληλεπίδρασης, συνειδητά ή ασυνείδητα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες και να εφοδιαστούν με αξίες, οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο στο οικογενειακό πλαίσιο αλλά μετέπειτα στο σχολείο και στη ζωή. Γι’ αυτό αν η μάθηση συσχετιστεί με θετικά συναισθήματα, τα παιδιά θα αποκτήσουν κίνητρο να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, με αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο στόχο τους. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η αμοιβαία εκτίμηση λειτουργούν ως φάροι σε μια σχέση καθοριστικής σημασίας  για τον άνθρωπο.

Πηγή:xronos.gr

 

 

 

Tags: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ShareTweet

Related Posts

ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση θέλει να περάσει συνταγματικά ότι μητέρα θα είναι γυναίκα και πατέρας άνδρας

by sierafm
12/11/20 09:43
0
240

Νομοσχέδιο μέσω του οποίου θέλει να αναγράφεται στο Σύνταγμα της χώρας ότι «η μητέρα είναι μία γυναίκα και ο πατέρας...

ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Είδη ανατροφής: Τι είδους γονέας είστε;

by sierafm
23/02/20 10:40
0
4

Τα είδη ανατροφής αντιπροσωπεύουν το πώς αντιδρούν και αποκρίνονται οι γονείς στα παιδιά τους. Σε αυτό το άρθρο, ο ψυχολόγος...

οικογενεια φαγητο

7 συνήθειες που κάνουν τα παιδιά επιτυχημένους ενήλικες

by sierafm
07/01/19 12:59
0
1

Τα ξεχωριστά προσόντα των επιτυχημένων ενηλίκων, έχουν απασχολήσει μελετητές και δημοσιογράφους, αφού τόσο τα άρθρα όσο και οι επιστημονικές έρευνες...

ΠΑΙΔΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

13 τρόποι να δείξετε στα παιδιά σας ότι είστε υπερήφανοι γι’ αυτά

by sierafm
28/11/18 11:02
0
1

Είναι, ίσως, περιττό να πούμε πως οι γονείς είναι πάντα περήφανοι για τα παιδιά τους, για τον ένα ή τον...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 

 

tioukalia

 




λαζαριδου

 

 

Facebook Twitter
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
Η αναβάθμιση επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα»

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

[email protected], [email protected]
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.