Η Θωμαή Ζαρκοδήμου για την παγκόσμια ημέρα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Θωμαή Ζαρκοδήμου για την παγκόσμια ημέρα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο όρος «Πολιτιστική Κληρονομιά» αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι συνυφασμένη με την ταυτότητα του ανθρώπου, την καταγωγή του αλλά και με τα χαρακτηριστικά ενός τόπου.

Το ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς προέκυψε στα μέσα του 18ου αιώνα με την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης και απέκτησε νόημα με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα αποτελεί εξέχων θέμα και πρόβλημα κρατών και κοινωνιών, διεθνών οργανισμών, υπουργείων, δήμων, ομάδων και ατόμων.

Η προστασία των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων περιλαμβάνεται στους στόχους οποιοδήποτε επιπέδου χωροταξικού, αναπτυξιακού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τα πολιτισμικά αγαθά είναι αναγκαίο να σχεδιάζονται, να διαφυλάσσονται, να συντηρούνται, να αναδεικνύονται και να μεταβιβάζονται στις επόμενες γενιές κατά το δυνατόν αναλλοίωτα (Νόμος 3028/2002).

Ως προστασία μπορούμε να θεωρήσουμε μια σειρά κανόνων επιστημονικού, τεχνικού, διοικητικού και νομικού χαρακτήρα που έχουν στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή, την αρχειοθέτηση, την μελέτη, την τεκμηρίωση, την προστασία από την καταστροφή, τη φθορά, την αλλοίωση, την κλοπή, την συντήρηση, την αποκατάσταση, την αναβάθμιση αλλά την δημιουργία πρόσβασης αυτών στη ζωή του κοινού (Κόνσολα 1995:28, Νόμος :3028/2002).

Η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελέσει ημέρα σκέψης και προβληματισμού για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα μνημεία, τα μουσεία και εν γένει τον Πολιτισμό μας. Μπορεί η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων να ταυτίζεται με την πολιτιστική ανάπτυξη;

Φυσικά και ναι! Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ισχυρό κίνητρο τουριστικής έλξης των τοπικών κοινωνιών

Μπορούμε, και ως πότε, αδιαμαρτύρητα να αποδεχόμαστε τη λογική της συνεχούς υποβάθμισης του πολιτισμού, τον ευτελισμό των πάντων; Αν δεν αλλάξουμε στρατηγική, αν δεν λύσουμε τα χρόνια προβλήματα στελέχωσης, οργάνωσης, χρηματοδότησης και κυρίως νοοτροπίας που θα απευθύνεται και θα προάγει το λαό και τη νεολαία, δεν θα μπορέσουμε ούτε να προστατεύσουμε επαρκώς ούτε να αναδείξουμε προς όφελος μας το σύνολο του πολιτιστικού πλεονάσματος που διαθέτουμε.
Θωμαή Ζαρκοδήμου – Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης με τον συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη » Αλλάζουμε Πορεία»
Καθηγήτρια Φυσικής & Ειδικής Αγωγής, Χοροδιδάσκαλος Παραδοσιακών Χορών.
Τελειόφοιτη Π.Μ.Σ. Φυσική Αγωγή&Αθλητισμός: Ανθρωπολογία-Λαογραφία του Χορού~Δ.Π.Μ.Σ. Ανθρώπινη Απόδοση&Υγεία:Προσαρμοσμένη/Ειδική Φυσική Αγωγή

 


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
Κασαπίδης

Άλλες ειδήσεις

Συνάντηση των απλήρωτων εργαζομένων της Euromedica με τον υπουργό Ν. Παπά

Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, τον Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Μίμη Δημητριάδη και τον Περιφερειάρχη

29η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  την 25/7/2018 και ώρα  12:30 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (2ος

Συνδικάτο οικοδόμων: Καταγγελία για απολύσεις

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την απόλυση 6 συναδέλφων από την εταιρία ΜΕΚΑΤΕ όπου εργάζονταν, στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.