Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η κεντρική ομιλία του εργατικού Κέντρου Κοζάνης για την Πρωτομαγιά

 

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι κυβερνώντες συνεχίζουν την καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων, φτωχοποιώντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Η φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, ενάντια στη δίχως τέλος μνημονιακή σύνθλιψη των εργαζομένων, των άνεργων.
Η φετινή Πρωτομαγιά , αντί για «καλύτερες μέρες» και «σκισμένα μνημόνια¨, έχει ως Κυβερνητικό φόντο μισθούς και συντάξεις πείνας, περισσότερη μαύρη εργασία και μεγαλύτερη εργοδοτική αυθαιρεσία.

Διαχρονικό σύμβολο που μας υπενθυμίζει , την υποχρέωση που έχουμε να παλέψουμε για να ξαναπάρουμε πίσω όλα εκείνα που μας αφαίρεσαν και για τα οποία οι πρωτοπόροι του Εργατικού Κινήματος θυσίασαν τις ζωές τους.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη , ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών , εργασιακών οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα Εργασιακά Δικαιώματα.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα Απεργίας, Μνήμης και Αγώνα για τους εργαζόμενους. Στις καταστροφικές πολιτικές σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να απαντήσουμε δυναμικά.

Η 1η Μάη πρέπει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα στην υποταγμένη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στους Βιομήχανους και στους Δανειστές , ότι η ανοχή των εργαζομένων και της Ελληνικής κοινωνίας τελείωσε.

Μαζί με την απότιση τιμής σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, υπερασπιζόμαστε και τα οράματα τους και την παρακαταθήκη τους.

Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών και ανοχών της.

Η μαζικοποίηση και διεύρυνση του αγώνα μας είναι μονόδρομος. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι και τα άλλα θύματα αυτής της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μικρομεσαίοι και όλοι εκείνοι που είδαν και βλέπουν της σημαίνουν στην πραγματικότητα οι προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης για «σκισμένα μνημόνια» επιστροφή του 14ου μισθού και καλύτερο Κοινωνικό Κράτος.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα τους, είναι η ωριμότερη αποτύπωση της βάναυσης αυτής πολιτικής που εφάρμοσαν διαψεύδοντας τους Έλληνες που τους πίστεψαν.

Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων συρρικνώνονται , τα εισοδήματα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων εξαϋλώνονται με κοινό παρονομαστή την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας αλλά και της μεσαίας τάξης.
Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ξεκάθαρη ενωτική και αγωνιστική .
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε , πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση .

• Δίκαιο φορολογικό σύστημα

• Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
• Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

• Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας (ενέργεια, νερά). Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών όχι στο συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Κοζάνη 01/05/2018

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι Άνεργοι, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
■ Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυή¬σεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. ΟΧΙ άλλα μέτρα σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων.
■ Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφι¬σης των ανέργων.
■ Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα ανακυκλώνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
■ Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινω¬νικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
■ Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
■ Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώ¬τατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
■ Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
■ Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστι¬κή δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
■ Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι ανα¬γκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
■ Προστασία της δημόσιας υγείας χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με το φάρμακο να παραμένει δημόσιο αγαθό.
■ Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας (Ενέργεια, νερά, κλπ). Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, όχι στο συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της Δ.Ε.Η.
■ Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
Να δοθεί τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.
Σήμερα τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκεί¬νους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΕΙΡΗΝΗ, και τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην ΦΤΩΧΕΙΑ, στον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ενάντια στην ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ μισθωτών και συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, ενάντια στην ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ της ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, τη γενίκευση των ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, την ΕΚΠΟΙΗΣΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

Related posts

Το ΕΚΝΚ στηρίζει τον απεργιακό αγώνα της ΟΜΕ- ΟΤΕ

sierafm

Συλλαλητήριο Φορέων για την ΔΕΗ

sierafm

Το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, επισκέφθηκε ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΔ

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy