Η νέα δημοτική αρχή στο Βόιο. Του Λ. Κώτσικα

Η νέα δημοτική αρχή στο Βόιο.  Του Λ. Κώτσικα

Έχει περάσει μια εβδομάδα από την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών. Το Βόιο επέλεξε τον Χρήστο Ζευκλή για δήμαρχο της επόμενης τετραετίας.

Ο Δήμος Βόιου εν μέσω ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το τεράστιο οικονομικό άνοιγμα, οι πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, η δυσλειτουργικότητα του δήμου (που οφείλεται στο μη ρεαλιστικό οργανόγραμμα του και στην μη αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων διοικητικής οργάνωσης), η καθημερινότητα είναι τα πρώτα θέματα στην μακροσκελή ατζέντα που πρέπει να δει ο νέος Δήμαρχος.

Αν δεν βρεθούν οι λύσεις, ο Δήμος δύσκολα θα είναι σε θέση να δοκιμάσει τις επιλογές του στις προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής. Ακούστηκαν ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη μέσω της διάσωσης και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την χρήση ήπιων και φθηνών μορφών ενέργειας. Για να υλοποιηθούν, χρειάζεται προφανώς ένας σοβαρός σχεδιασμός. Ιδίως όμως για την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης χρειάζεται και κάτι ακόμα. Η αλλαγή κουλτούρας. Από όλους.

Η κατάσταση στο Βόιο είναι τόσο κρίσιμη, που θεωρώ πως ας δεν υπάρξουν οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις, μπορεί να φτάσουμε σε ένα τέλμα από το οποίο δύσκολα θα ξεκολλήσουμε. Η αστυφιλία θα μεγαλώσει και άλλο. Αυτό δημιουργεί άγχος στον νέο Δήμαρχο. Καλείται να μην διαψεύσει τις ελπίδες που στηρίζουν σε αυτόν και την ομάδα του, οι Βοϊάτες.

Ο Κλεισθένης έχει αλλάξει τον τρόπο που θα λειτουργούν οι Δήμοι. Ο Δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία. Είναι υποχρεωμένος να δείξει διάθεση συνεργασίας και να ανοίξει τα χαρτιά του για την στρατηγική του, επιδιώκοντας την πολυσυλλεκτικότητα στο επιτελείο της νέας δημοτικής αρχής. Έχουμε πικρή εμπειρία από τα προβλήματα συνεργασίας που είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ο Κλεισθένης στις μειοψηφήσασες παρατάξεις, δίνει την ευκαιρία να δοκιμαστούν και αυτές με την συμμετοχή τους στην ομάδα που θα πάρει τις αποφάσεις για τον Δήμο. Δεν πρέπει υπό κανένα τρόπο αυτή η δυνατότητα να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης στον βωμό πολιτικών παιχνιδιών και φιλοδοξιών. Ζητείται η στήριξη των επιλογών, μακριά από προκαταλήψεις, τοπικισμούς και μικροσυμφέροντα. Δύσκολες αλλά για το κοινό καλό.

Ας μην ξεχνάνε όλοι τα παραπάνω, και ας θυμηθούν το μήνυμα των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Στο Βόιο η κάλπη ήταν ξεκάθαρη για το τι ήθελε, για την επόμενη μέρα. Νέους, όχι απαραίτητα βιολογικά, δημοτικούς άρχοντες ως προς την φιλοσοφία.

Λάζαρος Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΚΩΤΣΙΚΑΣ

Άλλες ειδήσεις

Σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας στην Πτολεμαΐδα με θέματα που αφορούν τη μετακίνηση των κατοίκων των Αναργύρων

Σύσκεψη για τους Αναργύρους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών Κώστα Γέρου,

Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βοΐου «Η Ένωση»: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Μια ολόκληρη κοινωνία βράζει εξαιτίας της ανικανότητας κάποιων ανθρώπων να δρούν δίκαια και αποτελεσματικά. Για άλλη μία αγωνιστική γίναμε μάρτυρες

Τσολακόπουλος Ανδρέας: Τα παρατράγουδα του Νόμου Κλεισθένη

Χθες, της ορθοδοξίας, με αφορμή την ηλιόλουστη μέρα, βγήκαν υποψήφιοι δήμαρχοι, ο καθένας με την κουστωδία του, σαν τα σαλιγκάρια,

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.