Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν το Δημόσιο

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν το Δημόσιο

Προβλέπει κούρεμα έως 85% από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

Ρύθμιση – ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που χρωστούν στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση.

Με τη ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι που είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις.

Το σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες. Θα αφορά φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα (όχι μισθωτούς και συνταξιούχους), χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (μεταξύ άλλων δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες) ανεξαρτήτως ύψους οφειλής προς το Δημόσιο.

Το σχέδιο της απόφασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες κούρεμα των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 85% για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, εξόφληση των οφειλών έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.

Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

Η ρύθμιση

Το σχέδιο της ρύθμισης, που βασίζεται στο άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με πληροφορίες. προβλέπει τα εξής:

1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται:

  • Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36.
  • Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ.
  • Δεν προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

2. Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ η ρύθμιση θα προβλέπει:

  • Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120 με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.

3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 20.000,01 και φθάνουν τις 50.000 ευρώ το Δημόσιο θα ρυθμίζει τα χρέη του μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί ένα συγκεκριμένο κριτήριο: ο λόγος τους χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσος του 10.

Σε περίπτωση που πληρείται το συγκεκριμένο κριτήριο, τότε ο επαγγελματίες θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει:

– διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

– τη δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΧΡΗΜΑ

Άλλες ειδήσεις

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας από νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ

5 λάθη που κάνετε και δεν καίτε λίπος

Ξεκινήσατε δίαιτα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο και παρόλα αυτά δεν βλέπετε τους κόπους σας να καρποφορούν. Το  παραπανίσιο λίπος στην κοιλιά

Κοσμίδης: «Η γούνα θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί ως εθνικό προϊόν»

Ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, για την παράδοση, τη βιωσιμότητα και τα δικαιώματα των εκτρεφομένων γουνοφόρων ζώων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.