• Latest
Η νέα συνοριακή διάβαση στις Πρέσπες

Η νέα συνοριακή διάβαση στις Πρέσπες

13 Ιουνίου 2024
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Δόθηκε λύση για τη συνέχιση του προγράμματος φυσικού αερίου

18 Νοεμβρίου 2025
παιδι

Καστοριά: Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα εκβιασμού και δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων

18 Νοεμβρίου 2025
Μίκης Θεοδωράκης

ΚΚΕ: Συναυλία στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη

18 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Αλέκου Φλαμπουράρη

18 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

18 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Κοζάνη: Στον Άγιο Νικόλαο λείψανο του Αγίου Νεκταρίου

18 Νοεμβρίου 2025
Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»

Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»

18 Νοεμβρίου 2025
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Δήμος Κοζάνης: Δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Κοκκαλιάρη για τη θέρμανση Δρεπάνου

18 Νοεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 21/11/2025

18 Νοεμβρίου 2025
Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

18 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

18 Νοεμβρίου 2025
μουσικο σχολειο σιατιστας

Σιάτιστα: Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο

18 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα συνοριακή διάβαση στις Πρέσπες

sierafm by sierafm
13 Ιουνίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Η νέα συνοριακή διάβαση στις Πρέσπες
0
SHARES
42
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της νέας συνοριακής διάβασης στην περιοχή του Λαιμού Πρεσπών, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Φλώρινας έχει πλέον δρομολογηθεί, καθώς άρθηκαν και τα τελευταία εμπόδια που σχετίζονταν με το οδικό δίκτυο και τη χρηματοδότηση. Μετά την οριστική λύση για τη χάραξη της οδικής σύνδεσης περίπου 2,5 χλμ. από τον Λαιμό προς τη συνοριακή διάβαση, ζήτημα το οποίο συνάντησε πολλά εμπόδια, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από ιδιώτες, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκδόθηκε και η σχετική πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκ. ευρώ με δυνητικό δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η οριστική ένταξη χρηματοδότησης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης των έργων.

Το έργο και τα χρονοδιαγράμματα
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκπόνησε το σύνολο των απαιτούμενων μελετών ωρίμανσης, η πρόταση για την υλοποίηση του έργου, που εντάσσεται στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που υπεγράφη στις 08/03/2019, έχει δύο στάδια.

«Το πρώτο περιλαμβάνει την ωρίμανση των αναγκαίων μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων εκατέρωθεν της συνοριακής διάβασης με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα INTERREG IPA CBC «Greece – Republic of North Macedonia 2014 – 2020».

Το σύνολο των μελετών του σταδίου αυτού μαζί με πρόσθετες εργασίες προετοιμασίας αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουλίου 2024. Κατά την πρώτη αυτή φάση του έργου οι εταίροι που συμμετείχαν στην υποβολή του φακέλου για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα INTERREG ήταν από την ελληνική πλευρά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το υπουργείο Εσωτερικών/Τομέας Μακεδονίας–Θράκης και η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΟΤΑ, η οποία εκπόνησε το σύνολο των απαιτούμενων μελετών ωρίμανσης του έργου, ενώ από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Στο δεύτερο στάδιο περιλαμβάνεται η κατασκευή των έργων εκατέρωθεν της συνοριακής διάβασης με χρηματοδότηση ως Στρατηγικό Έργο από το νέο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG IPA CBC Programme «Greece – North Macedonia 2021 – 2027», το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί από την Ειδική Υπηρεσία INTERREG 2021-2027 εντός του 2024», ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Το συνολικό έργο τόσο από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας όσο και από την πλευρά της Ελλάδας περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτηριακών εγκαταστάσεων ελέγχου των διερχόμενων οχημάτων από τις αρμόδιες για τον σκοπό αυτό υπηρεσίες (Αστυνομία, Τελωνείο). Ειδικότερα στο ελληνικό τμήμα της συνοριακής διέλευσης, όπως επισήμανε ο κ. Σιδηρόπουλος, θα υπάρχουν τόσο από την πλευρά εξόδου όσο και από την πλευρά εισόδου στην χώρα:

Counders ελέγχου (4 για την Αστυνομία και 4 για το Τελωνείο)
Κεντρικό διώροφο κτήριο, στο ισόγειο του οποίου θα λειτουργούν οι δύο προαναφερόμενες υπηρεσίες ελέγχου (αστυνομία και τελωνείο) και στον όροφο θα υπάρχουν χώροι για την διευκόλυνση της διαμονής των εργαζομένων (όταν αυτό απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες ή τις συνθήκες λειτουργίας της συνοριακής διάβασης).
Ισόγειο κτήριο κοινοχρήστων WC, χωροθετημένο ένα στην πλευρά εξόδου από την χώρα και ένα στην πλευρά εισόδου στην χώρα.

Χώρος προσωρινής στάθμευσης των αυτοκινήτων πλησίον των κοινοχρήστων WC, τόσο στην πλευρά εισόδου όσο και στην πλευρά εξόδου από την χώρα

Ο διευθυντής της ΑΝΚΟ τόνισε πως σε παράλληλο χρόνο εκπονείται η μελέτη για την διασύνδεση της συνοριακής διάβασης με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο του δήμου Πρεσπών, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται από το προγραμματικό πλαίσιο χρηματοδότησης της περιόδου 2021-2027.

Πολλαπλά οφέλη
Πέρα από τη νέα συνοριακή διάβαση, με τη χρηματοδότηση των 5,5 εκ. ευρώ θα γίνει διαμόρφωση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των δύο υφιστάμενων μεθοριακών σταθμών της Φλώρινας, της Νίκης, που επίσης συνδέει τη χώρα με τη Βόρεια Μακεδονία και της Κρυσταλλοπηγής, που αποτελεί την πύλη εισόδου στην Αλβανία. Το σύνολο των έργων αυτών αναμένεται να έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, της Φλώρινας και της Καστοριάς.

«Η νέα αυτή συνοριακή διάβαση, που είχε σταματήσει την περίοδο της επταετίας, είναι κάτι που ζητούσαμε, ώστε να έχουμε σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία και την Οχρίδα, η οποία έχει περίπου 250.000 Βορειοευρωπαίους τουρίστες, ιδιαίτερα από Γερμανία, που θα μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να έρχονται στην Πρέσπα.

Επίσης, η αναβάθμιση των τελωνείων είναι σημαντική για μας, γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις εμπορικές ίσως και διαμετακομιστικό κέντρο ή χερσαίο λιμένα ιδιαίτερα στην περιοχή της Φλώρινας της βιομηχανικής περιοχής προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Είναι δράσεις και ενέργειες που έχουν στόχο να επανεκκινήσουν την οικονομία, γιατί χωρίς οργανωμένα σύνορα χωρίς τουριστικό προϊόν, χωρίς δρόμους, διαμετακομιστικούς σταθμούς, είναι αδύνατον να υπάρχει ανάπτυξη και επενδύσεις», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου τόνισε πως κομβικής σημασίας είναι επίσης η σύνδεση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, για την οποία ολοκληρώνεται η μελέτη, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας, που σήμερα διακόπτεται στην περιοχή της Άρνισσας, λόγω προβλημάτων του δικτύου.

«Το να έχεις μία τρίτη πύλη εισόδου στα βόρεια της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να φέρει το τουριστικό προϊόν πιο κοντά και να προσελκύσει επενδύσεις. Επίσης, θα γίνει εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου στους άλλους δύο σταθμούς, όπου ειδικά τα ασφαλτικά είναι σε κακή κατάσταση και η εικόνα που παρουσιάζουν είναι λίγο ως πολύ απαράδεκτη για τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Εμείς στερούμαστε τα πάντα σε επίπεδο συνδέσεων κι όταν λέμε δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση πρέπει να το εννοούμε», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Θανάσης Τάσκας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί πιθανότατα στο τέλος του 2025.

Πηγή: voria.gr

Tags: ΔΡΟΜΟΣΠΡΕΣΠΕΣ
Previous Post

Αναζητούνται ευθύνες για τη φθορά της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία

Next Post

Τεκμήρια: Ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιο φόρο

Next Post
εφορια φορολογια

Τεκμήρια: Ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιο φόρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: Δόθηκε λύση για τη συνέχιση του προγράμματος φυσικού αερίου
  • Καστοριά: Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα εκβιασμού και δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων
  • ΚΚΕ: Συναυλία στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Αλέκου Φλαμπουράρη
  • Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr