• Latest
ΡΟΝΑΣ

Η Πανδημία του covid – 19 θεωρείται “ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ”, του Κ. Ιωάννη Ρόνα

26 Νοεμβρίου 2020
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025

12 Ιουλίου 2025
Γιάννης Κοκκαλιάρης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: “Η Ενεργειακή Δημοκρατία πρέπει να φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό” – Βίντεο

Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε

12 Ιουλίου 2025
ΒΕΝΖΙΝΗ

«Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια

12 Ιουλίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως

12 Ιουλίου 2025
παχυσαρκια διαιτα

Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

12 Ιουλίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του για το ποιος θα ξεφορτώσει πρώτος

12 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε ότι τον βίασε 24χρονος Έλληνας

12 Ιουλίου 2025
νοσοκομειο

«Έφυγε στα χέρια μου με υπογραφές γιατρών»: Ξεσπά η μητέρα 13χρονης που πέθανε αφότου ιατροδικαστής δεν είδε κακοποίηση

12 Ιουλίου 2025

Χαλκιδική: Οι 6 εγκληματικές παραλείψεις πίσω από το δυστύχημα στο λούνα παρκ

12 Ιουλίου 2025
Fiesta Voio 2η μέρα.  Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.  Βίντεο

Fiesta Voio 2η μέρα. Μαρίνα Σάττι και Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Βίντεο

12 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

Κοζάνη: Πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στην Λευκοπηγή. Βίντεο

11 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 75χρονου για τη φωτιά στο Δρέπανο

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

11 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Πανδημία του covid – 19 θεωρείται “ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ”, του Κ. Ιωάννη Ρόνα

sierafm by sierafm
26 Νοεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ  COVID– 19 ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ « ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ ;»

του Κ. Ιωάννη Ρόνα φορο-συμβούλου αρθρογράφου

Η πανδημία του  COVID- 19  σαρώνει και την οικονομία μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους της.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση  επιβίωσης των επιχειρήσεων του.

Όσο αυξάνονται τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, τόσο δυσκολεύονται όλα για τις επιχειρήσεις.

Η ψυχολογική μόνο πίεση που δέχονται οι επιχειρηματίες, λόγω του πολύπλευρου φόβου, προκαλεί  η πανδημία ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή πορεία της επιχειρηματικής υπόστασης των, ώστε τελικά να μη μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή το κέρδος , για την ύπαρξη των.

Από τον Μάρτιο 2020 έχουμε επιχειρήσεις που έκλεισαν  ή περιόρισαν την δραστηριότητα τους, είτε με διαταγή του κράτους,  είτε επειδή επλήγησαν οικονομικά, εξ αιτίας, και οι δύο περιπτώσεις, των συνεπειών  του κορωνοϊού (COVID-19).

Το  πρόβλημα δεν είναι με υπαιτιότητα του μεγάλου αυτού οικονομικού κλάδου των επιχειρήσεων, αλλά συνεπεία  ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ.

Είναι όμως η πανδημία του  COVID-19  ανωτέρα βία ;

Πρέπει να εξετάσουμε τι θεωρείται  ανωτέρα βία, με βάση τον κοινό νου, αλλά και με βάση αυτά που   έγιναν  δεκτά από την δικαιοσύνη, το Εμπορικό Δίκαιο, το Αστικό Δίκαιο κ.λ.π.

Αντιγράφουμε λοιπόν, από την ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ ( ΑΝΤΙ- COVID- 19 ), που δημιουργήθηκε απ αυτή :

« Ανωτέρα βία θεωρείται κάθε τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας και ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική ανάγκη θέσπισης από την πολιτεία πλέγματος ρυθμίσεων…».

Στην Εγκυκλοπαίδεια Οικονομικών Επιστημών ( σελίδες 339 και 341 –  Εκδόσεις ΠΑΜΙΣΟΣ ) διαβάζουμε : « Παν τυχηρόν και απρόβλεπτον περιστατικόν του οποίου η αποτροπή εν τη συγκεκριμένη περιπτώσει είναι ανέφικτος, έστω και αν επιδειχθεί η υπερτάτη πρόνοια και καταβληθεί η υπερτάτη επιμέλεια, συνιστά ανωτέραν  βίαν (Χ.Ε.

Ανανιάδη)».

Κατά το Εμπορικό Δίκαιο ως ανωτέρα βία χαρακτηρίζονται και περιπτώσεις  π.χ. στις τραπεζικές επιταγές, αλλά και γενικά στις συμβάσεις.

Στον Αστικό Κώδικα αναφέρεται ότι : « … το πότε συντρέχει ανωτέρα βία αποτελεί αντικείμενο κρίσεως του δικαστηρίου…».

Το δικαστήριο λοιπόν αποφασίζει για το πότε συντρέχει ανωτέρα βία, κατά την κρίση του, όπως έκρινε, ως ανωτέρα βία π.χ. την απεργία, ας πούμε, σε πολλές περιπτώσεις, την πυρκαϊα και τόσα άλλα, Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα κρίνει ως ανωτέρα βία και τον COVID- 19.

Επομένως, για τις επιχειρήσεις, απαιτείται από το Υπουργείο των Οικονομικών , το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τουλάχιστον, να συμπαρασταθούν  ακόμα περισσότερο γενικά στις επιχειρήσεις, αλλά και στους ιδιώτες ακόμα, αναγνωρίζοντας και αυτά ότι πρόκειται περί ανωτέρας βίας  που πλήττει την κοινωνία. Είναι εμφανές  ότι ήδη έχει αναγνωριστεί, γι αυτό οι όλες προσπάθειες των.

Μεγάλη ανάσα θα δοθεί  στην επαναφορά των 120 μηνιαίων δόσεων προς τα ταμεία του κράτους, αν και  η κατάσταση αυτή αργότερα πάλι  σίγουρα θα επαναληφθεί, αν συνεχισθεί τόσο έντονα η οικονομική στέρηση. Λύση όμως θα είναι  να γίνει πράξη το κούρεμα των, για να ανασάνει η αγορά και το κράτος να εισπράξει την αναλογία του.

Οι ενισχύσεις, με τη μορφή κρατικού δανείου και με τον τίτλο «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» σε επιχειρήσεις, που κάποιες ευνοούνται εξ αιτίας της σύμπτωσης στην  πολυπλοκότητα των εγκυκλίων  που συντάχθηκαν για την υποβολή αίτησης και δικαιωμάτων, ενώ οι πολλοί είναι απ έξω, παρά την θέλησή τους να δανειστούν μ αυτόν τον τρόπο από το κράτος και αυτό φαίνεται από το σύνολο των αιτήσεων   , ως τώρα.  Δεν είναι όμως, αυτή η περίπτωση, βοήθεια στους πολλούς, αλλά σε λίγους.

Να καταργηθεί, από το 2020, το Τέλος Επιτηδεύματος και να μη  αρχίσει   από το 2021 η σταδιακή κατάργηση του, για να ολοκληρωθεί το 2023, όπως τελευταία   προβλέφθηκε  και  γνωστοποιήθηκε.

Ακόμα, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, για τον φορολογούμενο, που λαμβάνονται  υπόψη, όπου προβλέπεται, για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κ.ά, πρέπει να μειωθούν για το 2020 τουλάχιστον, σε ποσοστό 50%, αφού σχεδόν όλοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι ή η κυκλοφορία των αναφερομένων, κατά το τρέχον έτος, είναι αρκετά περιορισμένη.

Σε αντανάκλαση αυτού και τα τέλη κυκλοφορίας ή θα πρέπει να μειωθούν στο μισό ή ο τρόπος πληρωμής των να μη είναι ετήσιος αλλά τρίμηνος, βάσει του χρόνου διάθεσης κυκλοφορίας του καθενός. Τώρα, με την ηλεκτρονική διευθέτηση διευκολύνονται και οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Τέλος, για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Δυτ. Μακεδονία, που ήδη άρχισε το τσουχτερό κρύο και ο κόσμος είναι κλεισμένος, με διαταγή του κράτους, με περιορισμούς στην κυκλοφορία του, απαιτείται μεγαλύτερη δαπάνη για καύσιμα θέρμανσης.

Όμως, με κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία, τα οικονομικά είναι περιορισμένα και έτσι το κράτος πρέπει να βοηθήσει με μείωση των τιμών των καυσίμων, ιδιαίτερα του πετρελαίου  και του ηλεκτρικού, που είναι τα ακριβότερα, κατά 50%, για ένα τρίμηνο, τουλάχιστον.

Ελπίζουμε όμως σε γενναία επιδότηση που θα καταβάλλει σύντομα το κράτος  στους καταναλωτές όλων των ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είχε ανακοινωθεί αρμοδίως.

Τα αναφερόμενα, δεν είναι μόνο αυτά που θα βοηθήσουν στις οικονομικές συνέπειες του COVID-19, αλλά είναι και πολλά άλλα ακόμα. Όμως, αυτά μπορούν αμέσως να καλύψουν μέρος του προβλήματος της οικονομίας, η οποία ασθενεί βαρέως.

Tags: ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Γραμμή Δημότη 15801

Next Post

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και τι οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών -Παραδείγματα

Next Post
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και τι οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών -Παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (OPEN MALL) στις 14 και 15 Ιουλίου 2025
  • Μαζί για την Κοζάνη: Αρκετά, κ. Μαλούτα. Όσο και να προσπαθείτε να σώσετε το προσωπικό σας αφήγημα, θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τι κάνατε και κυρίως τι δεν κάνατε
  • «Λουκέτο» σε τρία πρατήρια βενζίνης για δυο χρόνια
  • ΔΥΠΑ: Νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με αμοιβή μέχρι 624 ευρώ μηνιαίως
  • Υπ. Υγείας: Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr