• Latest
ΡΟΝΑΣ

Η Πανδημία του covid – 19 θεωρείται “ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ”, του Κ. Ιωάννη Ρόνα

26 Νοεμβρίου 2020
Άγιος Δημήτριος

Σιάτιστα: Το πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου

22 Οκτωβρίου 2025
Το πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Σιάτιστας

Το πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Σιάτιστας

22 Οκτωβρίου 2025
Μαγιάγκας

Γιώργος Μαγιάγκας: Παραιτήθηκα για πολιτικούς λόγους. Διαφωνώ με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών από τον Δήμαρχο

21 Οκτωβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για κλείσιμο των ληξιαρχείων στις Δ.Ε. δείχνει την αντιλαϊκή της τροχιά

21 Οκτωβρίου 2025
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

21 Οκτωβρίου 2025
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Μακεδονικός Σιάτιστας: Συμπαράσταση στον Μιχάλη Βοριαζίδη

21 Οκτωβρίου 2025
Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Ιερό Ευχέλαιο στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Δημητρίου Σιατίστης ενώπιον του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου

21 Οκτωβρίου 2025
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μαζὶ μὲ Ἀρχιερεῖς ἐξ΄’ Ἑλλάδος στὰ Ἱεροσόλυμα, γιὰ τὴν Χειροτονία τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Σινά κ. Συμεών

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μαζὶ μὲ Ἀρχιερεῖς ἐξ΄’ Ἑλλάδος στὰ Ἱεροσόλυμα, γιὰ τὴν Χειροτονία τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Σινά κ. Συμεών

21 Οκτωβρίου 2025
Σιάτιστα: Αναβολή στις εργασίες στο δρόμο για Μπούνο

Σιάτιστα: Επιστολή διαμαρτυρίας από δημότισσα για το έργο πλακόστρωσης στην περιοχή Μανούση

21 Οκτωβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος:  «Με Κυβέρνηση ΝΔ, η δημοσιονομική σταθερότητα κατάντησε “πάρτι πριβέ” για λίγους»

21 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Γουρουνοχαρά στη Λούβρη

Δήμος Βοΐου: Γουρουνοχαρά στη Λούβρη

21 Οκτωβρίου 2025
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023: Κάλεσμα του Δήμου Κοζάνης σε πολίτες, φορείς και συλλόγους

Δήμος Κοζάνης: Ερωτηματολόγιο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

21 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Πανδημία του covid – 19 θεωρείται “ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ”, του Κ. Ιωάννη Ρόνα

sierafm by sierafm
26 Νοεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ  COVID– 19 ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ « ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ ;»

του Κ. Ιωάννη Ρόνα φορο-συμβούλου αρθρογράφου

Η πανδημία του  COVID- 19  σαρώνει και την οικονομία μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους της.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση  επιβίωσης των επιχειρήσεων του.

Όσο αυξάνονται τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, τόσο δυσκολεύονται όλα για τις επιχειρήσεις.

Η ψυχολογική μόνο πίεση που δέχονται οι επιχειρηματίες, λόγω του πολύπλευρου φόβου, προκαλεί  η πανδημία ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή πορεία της επιχειρηματικής υπόστασης των, ώστε τελικά να μη μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή το κέρδος , για την ύπαρξη των.

Από τον Μάρτιο 2020 έχουμε επιχειρήσεις που έκλεισαν  ή περιόρισαν την δραστηριότητα τους, είτε με διαταγή του κράτους,  είτε επειδή επλήγησαν οικονομικά, εξ αιτίας, και οι δύο περιπτώσεις, των συνεπειών  του κορωνοϊού (COVID-19).

Το  πρόβλημα δεν είναι με υπαιτιότητα του μεγάλου αυτού οικονομικού κλάδου των επιχειρήσεων, αλλά συνεπεία  ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ.

Είναι όμως η πανδημία του  COVID-19  ανωτέρα βία ;

Πρέπει να εξετάσουμε τι θεωρείται  ανωτέρα βία, με βάση τον κοινό νου, αλλά και με βάση αυτά που   έγιναν  δεκτά από την δικαιοσύνη, το Εμπορικό Δίκαιο, το Αστικό Δίκαιο κ.λ.π.

Αντιγράφουμε λοιπόν, από την ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ ( ΑΝΤΙ- COVID- 19 ), που δημιουργήθηκε απ αυτή :

« Ανωτέρα βία θεωρείται κάθε τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας και ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική ανάγκη θέσπισης από την πολιτεία πλέγματος ρυθμίσεων…».

Στην Εγκυκλοπαίδεια Οικονομικών Επιστημών ( σελίδες 339 και 341 –  Εκδόσεις ΠΑΜΙΣΟΣ ) διαβάζουμε : « Παν τυχηρόν και απρόβλεπτον περιστατικόν του οποίου η αποτροπή εν τη συγκεκριμένη περιπτώσει είναι ανέφικτος, έστω και αν επιδειχθεί η υπερτάτη πρόνοια και καταβληθεί η υπερτάτη επιμέλεια, συνιστά ανωτέραν  βίαν (Χ.Ε.

Ανανιάδη)».

Κατά το Εμπορικό Δίκαιο ως ανωτέρα βία χαρακτηρίζονται και περιπτώσεις  π.χ. στις τραπεζικές επιταγές, αλλά και γενικά στις συμβάσεις.

Στον Αστικό Κώδικα αναφέρεται ότι : « … το πότε συντρέχει ανωτέρα βία αποτελεί αντικείμενο κρίσεως του δικαστηρίου…».

Το δικαστήριο λοιπόν αποφασίζει για το πότε συντρέχει ανωτέρα βία, κατά την κρίση του, όπως έκρινε, ως ανωτέρα βία π.χ. την απεργία, ας πούμε, σε πολλές περιπτώσεις, την πυρκαϊα και τόσα άλλα, Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα κρίνει ως ανωτέρα βία και τον COVID- 19.

Επομένως, για τις επιχειρήσεις, απαιτείται από το Υπουργείο των Οικονομικών , το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τουλάχιστον, να συμπαρασταθούν  ακόμα περισσότερο γενικά στις επιχειρήσεις, αλλά και στους ιδιώτες ακόμα, αναγνωρίζοντας και αυτά ότι πρόκειται περί ανωτέρας βίας  που πλήττει την κοινωνία. Είναι εμφανές  ότι ήδη έχει αναγνωριστεί, γι αυτό οι όλες προσπάθειες των.

Μεγάλη ανάσα θα δοθεί  στην επαναφορά των 120 μηνιαίων δόσεων προς τα ταμεία του κράτους, αν και  η κατάσταση αυτή αργότερα πάλι  σίγουρα θα επαναληφθεί, αν συνεχισθεί τόσο έντονα η οικονομική στέρηση. Λύση όμως θα είναι  να γίνει πράξη το κούρεμα των, για να ανασάνει η αγορά και το κράτος να εισπράξει την αναλογία του.

Οι ενισχύσεις, με τη μορφή κρατικού δανείου και με τον τίτλο «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» σε επιχειρήσεις, που κάποιες ευνοούνται εξ αιτίας της σύμπτωσης στην  πολυπλοκότητα των εγκυκλίων  που συντάχθηκαν για την υποβολή αίτησης και δικαιωμάτων, ενώ οι πολλοί είναι απ έξω, παρά την θέλησή τους να δανειστούν μ αυτόν τον τρόπο από το κράτος και αυτό φαίνεται από το σύνολο των αιτήσεων   , ως τώρα.  Δεν είναι όμως, αυτή η περίπτωση, βοήθεια στους πολλούς, αλλά σε λίγους.

Να καταργηθεί, από το 2020, το Τέλος Επιτηδεύματος και να μη  αρχίσει   από το 2021 η σταδιακή κατάργηση του, για να ολοκληρωθεί το 2023, όπως τελευταία   προβλέφθηκε  και  γνωστοποιήθηκε.

Ακόμα, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, για τον φορολογούμενο, που λαμβάνονται  υπόψη, όπου προβλέπεται, για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κ.ά, πρέπει να μειωθούν για το 2020 τουλάχιστον, σε ποσοστό 50%, αφού σχεδόν όλοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι ή η κυκλοφορία των αναφερομένων, κατά το τρέχον έτος, είναι αρκετά περιορισμένη.

Σε αντανάκλαση αυτού και τα τέλη κυκλοφορίας ή θα πρέπει να μειωθούν στο μισό ή ο τρόπος πληρωμής των να μη είναι ετήσιος αλλά τρίμηνος, βάσει του χρόνου διάθεσης κυκλοφορίας του καθενός. Τώρα, με την ηλεκτρονική διευθέτηση διευκολύνονται και οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Τέλος, για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Δυτ. Μακεδονία, που ήδη άρχισε το τσουχτερό κρύο και ο κόσμος είναι κλεισμένος, με διαταγή του κράτους, με περιορισμούς στην κυκλοφορία του, απαιτείται μεγαλύτερη δαπάνη για καύσιμα θέρμανσης.

Όμως, με κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία, τα οικονομικά είναι περιορισμένα και έτσι το κράτος πρέπει να βοηθήσει με μείωση των τιμών των καυσίμων, ιδιαίτερα του πετρελαίου  και του ηλεκτρικού, που είναι τα ακριβότερα, κατά 50%, για ένα τρίμηνο, τουλάχιστον.

Ελπίζουμε όμως σε γενναία επιδότηση που θα καταβάλλει σύντομα το κράτος  στους καταναλωτές όλων των ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είχε ανακοινωθεί αρμοδίως.

Τα αναφερόμενα, δεν είναι μόνο αυτά που θα βοηθήσουν στις οικονομικές συνέπειες του COVID-19, αλλά είναι και πολλά άλλα ακόμα. Όμως, αυτά μπορούν αμέσως να καλύψουν μέρος του προβλήματος της οικονομίας, η οποία ασθενεί βαρέως.

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Γραμμή Δημότη 15801

Next Post

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και τι οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών -Παραδείγματα

Next Post
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και τι οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών -Παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Το πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου
  • Το πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Σιάτιστας
  • Γιώργος Μαγιάγκας: Παραιτήθηκα για πολιτικούς λόγους. Διαφωνώ με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών από τον Δήμαρχο
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για κλείσιμο των ληξιαρχείων στις Δ.Ε. δείχνει την αντιλαϊκή της τροχιά
  • Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr