Η περίμετρος της μέσης προδίδει αν η γυναίκα είναι επιρρεπής στο άγχος

Η περίμετρος της μέσης προδίδει αν η γυναίκα είναι επιρρεπής στο άγχος

Η περίμετρος της μέσης είναι ένας πολύ χρήσιμος δείκτης υγείας που συνδέεται με τις πιθανότητες για έμφραγμα, καρκίνο, πρόωρο θάνατο και όχι μόνο.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα για την εκτίμηση των επιπέδων άγχους μεταξύ των γυναικών.

 

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS), δείχνει ότι όσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης μιας γυναίκας τόσο πιθανότερο είναι να ταλαιπωρείται από το άγχος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5.580 γυναίκες ηλικίας 40 έως 59 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, ποσοστό 57,9% είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης και ποσοστό 61,3% δήλωσαν ότι βίωναν άγχος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα άγχους των γυναικών χρησιμοποιώντας την κλίμακα Goldberg Anxiety and Depression Scale, ενώ επίσης υπολόγισαν την περίμετρο της μέσης τους σε σχέση με το ύψος τους (δείκτης waist-to-height ratio – WHtR) χρησιμοποιώντας το σχετικό πρότυπο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Βάσει των μετρήσεων του WHtR, οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες.

Ο δείκτης WHtR, ο οποίος υπολογίζεται απλώς διαιρώντας την περίμετρο της μέσης (σε εκατοστά) με το ύψος (σε εκατοστά), θεωρείται πολύ χρήσιμος για την αξιολόγηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου και της κατανομής του λίπους στο σώμα. Παχύσαρκη θεωρείται μια γυναίκα εάν η περίμετρος της μέσης της είναι πάνω από το μισό του ύψους της.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι μεταξύ των γυναικών που είχαν πιο λεπτή μέση (δηλαδή χαμηλότερο WHtR) ποσοστό περίπου 56% είχαν επίσης άγχος. Στη μεσαία κατηγορία, με λίγο υψηλότερο WHtR, το ποσοστό γυναικών με άγχος ήταν 59,7%, ενώ στην υψηλότερη κατηγορία, με τη μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και τον υψηλότερο WHtR, το ποσοστό των γυναικών με άγχος έφτανε το 68,4%.

Όπως εξηγεί η εκτελεστική διευθύντρια της NAMS, ΤζοΆνν Πίνκερτον, «στην εκδήλωση του άγχους αλλά και στη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά εμπλέκονται ορμονικές μεταβολές, λόγω της επίδρασής τους στον εγκέφαλο και στην κατανομή του λίπους ταυτόχρονα».

Ενδιαφέρον θα ήταν να εξεταστεί σε επόμενη μελέτη κατά πόσο μια απώλεια κιλών και ιδίως μια μείωση του συσσωρευμένου λίπους στην κοιλιά θα μπορούσε να λειτουργήσει «θεραπευτικά» ενάντια στο άγχος.

Πηγή:omned.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΔΙΑΙΤΑ

Άλλες ειδήσεις

Αναβάλλεται η εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη  εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 στο Ξενοδοχείο Ιβερίς, συμμετέχοντας στο

Ζεμπιλιάδου: Ενωμένοι κερδίζουμε την ελπίδα για το μέλλον

Ενωμένοι κερδίζουμε την ελπίδα για το μέλλον Ο τόπος μας μπήκε σε μια δύσκολη περίοδο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι

Ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου η Φωτεινή Ζιάρα

Ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου Διοικητικών, Οικονομικών και Προγραμματισμού η κ. Φωτεινή Ζιάρα . Παρουσία του Δημάρχου Βοΐου κ. Δημητρίου Λαμπρόπουλου, της

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.