• Latest
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης

19 Ιουλίου 2019
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρότυπο για όλη τη χώρα – Δύο χρυσά και τρία αργυρά βραβεία

20 Νοεμβρίου 2025
ΓΡΙΠΗ

Βήμα-βήμα η διαδικασία για το Επίδομα Ασθενείας μέσω του 1555

20 Νοεμβρίου 2025

Παναθηναϊκός – Ντουμπάι μπάσκετ: Με τέτοιο Φαρίντ δεν έχει να φοβάται τίποτα

20 Νοεμβρίου 2025
μανιταρια

Μανιτάρι, ένας μύθος απόλυτα απτός… Του Γιώργου Νούτσου

20 Νοεμβρίου 2025

Δήμος Βοΐου: Εγκαινιάζεται το ΚΑΠΗ Εράτυρας

20 Νοεμβρίου 2025
ΝΔ-ΔΕΕΠ ΚΟΖΑΝΗΣ

Νέα Δημοκρατία: Χωρίς εκλογές η νέα ΔΕΕΠ ( ΝΟΔΕ) και οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο. Δείτε τα ονόματα

20 Νοεμβρίου 2025
Σέρβια: Βροχή και χαλάζι σε Νεράϊδα και Μεταξά.  Εικόνες

Αρναούτογλου: Γιατί Ήπειρος, βορειοδυτικό Ιόνιο κατά τόπους η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αυξημένη επαγρύπνηση τώρα!

20 Νοεμβρίου 2025
Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

19 Νοεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ

19 Νοεμβρίου 2025
Άγιος Δημήτριος

Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή

19 Νοεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.  Βίντεο και φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βίντεο και φωτογραφίες

20 Νοεμβρίου 2025
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο

19 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης

sierafm by sierafm
19 Ιουλίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΟΥΝΟΥΠΙ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι και τις 18 Ιουλίου, εκ των οποίων τα τρία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης που συνέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό. Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αναφέρεται στις 21 Ιουνίου 2019. Η ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι άνω των 50 ετών.

Τα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», αναφέρει ο ΕΟΔΥ και επισημαίνει ότι είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Προσθέτει ότι, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση, είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΟΥΝΟΥΠΙ
Previous Post

Συνάντηση Μ. Παπαδόπουλου – Ν. Πατσιούρα με ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδη για τον κρόκο

Next Post

«Πράσινο φως» από τον Μητσοτάκη για 2.450 προσλήψεις στην Υγεία και 1.500 στην ΕΛ.ΑΣ.

Next Post
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Πράσινο φως» από τον Μητσοτάκη για 2.450 προσλήψεις στην Υγεία και 1.500 στην ΕΛ.ΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρότυπο για όλη τη χώρα – Δύο χρυσά και τρία αργυρά βραβεία
  • Βήμα-βήμα η διαδικασία για το Επίδομα Ασθενείας μέσω του 1555
  • Παναθηναϊκός – Ντουμπάι μπάσκετ: Με τέτοιο Φαρίντ δεν έχει να φοβάται τίποτα
  • Μανιτάρι, ένας μύθος απόλυτα απτός… Του Γιώργου Νούτσου
  • Δήμος Βοΐου: Εγκαινιάζεται το ΚΑΠΗ Εράτυρας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr