The Member of Parliament SYRIZA PS. Π.Ε. Kozani Mr.. Kalliopi Vetta submitted a parliamentary question to the Minister of Rural Development and Food, την οποία συνυπογράφουν 41 Deputies of SYRIZA PS, on the subject: «Οι γαλακτοπαραγωγοί και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση την ώρα που υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις γάλακτος και παράγωγών του στην αγορά».
Με την ερώτηση καταγράφεται το πρόβλημα με τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης που καταγράφονται στον γαλακτοκομικό τομέα, όπου επιπλέον προκύπτει και σοβαρό ενδεχόμενο για συρρίκνωση της παραγωγής και μεγάλες ελλείψεις στο γάλα και στα βασικά παράγωγά του.
particularly, η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής δημιουργεί με την σειρά της συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καταναλωτή, καθώς τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν αυξήσεις 25,6% σε ετήσια βάση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Alongside, η τεράστια ακρίβεια έχει προκαλέσει πτώση της εγχώριας παραγωγής με την κυβέρνηση να είναι τραγικά απούσα από την στήριξη των κτηνοτρόφων την στιγμή που εντείνεται η φυγή του αγροτικού κόσμου από την περιφέρεια και η απομάκρυνση πολλών κτηνοτρόφων από την επαγγελματική παραγωγή λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
The above developments, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι ήδη ορατές οι ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά και αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, δεδομένης μάλιστα της ανυπαρξίας κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια, όπως άλλωστε καταγγέλεται από όλες τις πλευρές.
Hence, the following questions are asked to the competent Minister:
- Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής;
- Πως θα ανασχεθεί το κύμα φυγής που παρατηρείται στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής;
- Πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος;
- Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στην τιμή παραγωγού από την αντίστοιχη στο ράφι;
- Υπάρχουν έλεγχοι που να αποτρέπουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και χρήση συμπυκνωμένου;
The question is attached.
Question
To Mr.. How do you respond to those who report that the claim for compensation has not been forwarded to the competent & Food
Theme: «Οι γαλακτοπαραγωγοί και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση την ώρα που υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις γάλακτος και παράγωγών του στην αγορά»
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, αποτυπώνεται με τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης, όπως αυτές πιστοποιούνται από τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις.
However, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον γαλακτοκομικό τομέα, where, εκτός των μεγάλων αυξήσεων, προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο για συρρίκνωση της παραγωγής και μεγάλες ελλείψεις στο γάλα και στα βασικά παράγωγά του.
Η μεγάλη άνοδος του κόστους παραγωγής δημιουργεί με την σειρά της συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καταναλωτή καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο αυξήσεις 25,6% σε ετήσια βάση στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
The above developments, έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση του αγελαδινού γάλακτος στις βιομηχανίες με περίπου 0,55 euro, while, at the checkout, η τιμή για τον καταναλωτή ανέρχεται κοντά στα 2 euro, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη πίεση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Παράλληλα υφίσταται μια διελκυστίνδα μεταξύ κτηνοτρόφων, μεταποιητών και βιομηχάνων για την πρώτη ύλη, τους ελέγχους ποιότητας και τις προσφερόμενες τιμές.
Όπως αναδείχθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων η τεράστια ακρίβεια έχει προκαλέσει πτώση της εγχώριας παραγωγής, καθώς σε ένα καθοδικό σπιράλ, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών οδήγησε σε αδυναμία ποιοτικής και ποσοτικής σίτισης των αιγοπροβάτων, με συνέπεια τον υποσιτισμό ή/και τα σφαγεία.
particularly, οι τιμές των ζωοτροφών, που αποτελούν το 70% περίπου του κόστους παραγωγής γάλακτος, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου, οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες τους για ενσιρώματα που απαιτούνται για την παραγωγή.
Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση, με την κυβέρνηση να είναι ουσιαστικά απούσα, πολλοί κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απομάκρυνση από την επαγγελματική παραγωγή, γεγονός που εκτός των άλλων, εντείνει την φυγή του αγροτικού κόσμου και την περαιτέρω ερημοποίηση της περιφέρειας.
However, as mentioned, εκτός από την μεγάλη αύξηση στο κόστος και τις τιμές, η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με εξίσου μεγάλα προβλήματα. Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και η μείωση της εγχώριας παραγωγής έχει ήδη φανεί με ελλείψεις στην αγορά, καθώς η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος το 2022 έχει μειωθεί κατά 10% in relation to 2021, εξέλιξη που προοιωνίζει ζοφερό μέλλον για την αγροτική οικονομία και την εγχώρια κατανάλωση.
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν, που εκπροσωπεί σημαντική μερίδα παραγωγών, με ανακοίνωση της στις 19 January, η οποία τιτλοφορείται «Η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό!», περιγράφει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η αδιαφορία για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι άνευ προηγούμενου.
Alongside, καταγγέλλεται από τους παραγωγούς, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει αυθαίρετα και μονομερώς σε μειώσεις στις προσφερόμενες τιμές προς τους παραγωγούς, ήδη από τον Δεκέμβριο, με ανάλογη συνέχεια να αναμένεται τους επόμενους μήνες.
in addition to, υπάρχουν καταγγελίες –ελέω της ανυπαρξίας κρατικών ελέγχων- για την επάρκεια και την χρήση της ετικέτας «αποκλειστικά ελληνικό φρέσκο γάλα», την ώρα που η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος επαρκεί μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης.
Οι βιομήχανοι, με την σειρά τους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά που εκτοξεύουν το κόστος και ναρκοθετούν όλο το στάδιο από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
End, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με ανακοίνωση του στις 12.1.23, συνάγει τα ίδια συμπεράσματα, αιτούμενος την επιπλέον καταβολή 70 εκατομμυρίων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας.
Because ο γαλακτοκομικός τομέας συνιστά κρίσιμο τομέα για την διατροφική ασφάλεια της Ελλάδας,
Because παρατηρείται μεγάλη φυγή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα, εξαιτίας των δυσβάστακτων αυξήσεων, γεγονός που εντείνει την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών,
Because οι τιμές παραγωγού απέχουν σημαντικά από τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο,
Because οι ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ήδη ορατές στην αγορά και αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα,
The competent Minister is asked:
- Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής;
- Πως θα ανασχεθεί το κύμα φυγής που παρατηρείται στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής;
- Πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής γάλακτος;
- Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά στην τιμή παραγωγού από την αντίστοιχη στο ράφι;
- Υπάρχουν έλεγχοι που να αποτρέπουν ελληνοποιήσεις γάλακτος και χρήση συμπυκνωμένου;
The questioning Members
Vetta Kalliopi
Avramakis Eleftherios
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Vagena Anna
Vardakis Socrates
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Eleftheriadou Sultana
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Igoumenidis Nikolaos
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Malama Sunday
Mamoulakis Charalambos
Markou Konstantinos
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Barkas Constantinos
Μωραϊτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Papanatsiou Aikaterini
Perk Theopistis
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Sarakiotis Ioannis
Σκούφα Μπέττυ
Syrmalenios Nikolaos
Teligioridou Olympia
Τζούφη Μερόπη
Famellos Socrates
Φίλης Νικόλαος
Christidou Rallia
Ψυχογιός Γιώργος