• Latest
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «Να θεσμοθετηθούν ανταποδοτικά τέλη από τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά  έργα» – Κατάθεση ερώτησης – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα λάθη του monitoring

8 Ιουνίου 2026
Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

26 Ιουλίου 2026
νερο

Τα 5 καλύτερα πρωινά ροφήματα για την υγεία των νεφρών σύμφωνα με διατροφολόγους

26 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Το βαθύ κράτος της μαφίας – Δικογραφία-σοκ για 90 άτομα με εμπλοκή αστυνομικών, ιατροδικαστών και ιερέα

26 Ιουλίου 2026
Τέλος οι κάμερες ταχύτητας από τους χάρτες της Google -Ποια λειτουργία τις αντικαθιστά

Πώς, να κάνετε Google και Apple Maps να σας δείχνουν την πραγματικά ταχύτερη διαδρομή

26 Ιουλίου 2026
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ανήλικους

26 Ιουλίου 2026
πισινα

Αγωνία για αγοράκι 2 ετών που έβγαλαν λιπόθυμο από πισίνα

26 Ιουλίου 2026
Ευρώ: Πότε θα είναι διαθέσιμα τα νέα χαρτονομίσματα

Ευρώ: Πότε θα είναι διαθέσιμα τα νέα χαρτονομίσματα

26 Ιουλίου 2026
ΕΡΓΑΝΗ

Προσλήψεις εξπρές έως 2 ημερών από το κινητό μέσω ΕΡΓΑΝΗ – Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

26 Ιουλίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

ΦΣ Κοζάνη: Ανακοίνωση τριών ποδοσφαιριστών

25 Ιουλίου 2026
Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

25 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

25 Ιουλίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Παλαιόκαστρο

25 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλλιόπη Βέττα: «Να θεσμοθετηθούν ανταποδοτικά τέλη από τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά  έργα» – Κατάθεση ερώτησης – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα λάθη του monitoring

sierafm by sierafm
8 Ιουνίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»
0
SHARES
17
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Να αρθεί η ενεργειακή αδικία εις βάρος του Δήμου Σερβίων και των Ο.Τ.Α. της χώρας με τη θεσμοθέτηση και δίκαιη απόδοση ανταποδοτικών αναλογικών τελών από μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα».

Στην ερώτηση καταγράφεται το σοβαρό έλλειμμα που υπάρχει στην ενεργειακή πολιτική, αναφορικά με την θέσπιση δίκαιων ανταποδοτικών τελών από την λειτουργία μεγάλων Υδροηλεκτρικών έργων.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ν. 3468/2006 και ν. 4964/2022) εξαιρεί αδικαιολόγητα τους μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (Υ.Η.Σ.) από την απόδοση αναλογικών τελών, σε αντίθεση με άλλες μορφές Α.Π.Ε. (αιολικά, φωτοβολταϊκά) και στερεί ζωτικούς πόρους από τις τοπικές κοινωνίες που επωμίζονται το περιβαλλοντικό βάρος της μετάβασης.

Το ζήτημα είναι εκρηκτικό για την Π.Ε. Κοζάνης, που βιώνει τις συνέπειες μιας πρόχειρης απολιγνιτοποίησης χωρίς επαρκή μέτρα αντιστάθμισης. Στην ερώτηση, γίνεται μνεία στην επιστολή του Δημάρχου Σερβίων κ. Ελευθερίου προς τους Δημάρχους περιοχών με ανάλογα έργα, στην οποία ζητείται η θεσμοθέτηση ανταποδοτικού αναλογικού τέλους.

Ως γνωστόν, στον Δήμο Σερβίων υπάρχουν οι Υ.Η.Σ. Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, ενώ δρομολογούνται δύο νέα μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης με σκοπό την αξιοποίηση των υδάτων της λίμνης Πολυφύτου.

Εντούτοις, ενώ οι υποδομές αυτές παράγουν και αποθηκεύουν ενέργεια, οι τοπικές κοινωνίες αποκλείονται αυθαίρετα από την είσπραξη ανταποδοτικών οφελών, την ώρα που για τις άλλες μορφές Α.Π.Ε., ισχύουν κανονικά

Αποτελεί πρόκληση η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών από την Πολιτεία, η οποία στερεί από την Αυτοδιοίκηση πόρους απολύτως απαραίτητους για έργα υποδομής, την προστασία του περιβάλλοντος και την δημογραφική συγκράτηση και πληθυσμιακή αύξηση.

Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση της κ. Βέττα, η αδικία επιτείνεται στη νέα πραγματικότητα της ιδιωτικοποιημένης – με κυβερνητική ευθύνη- Δ.Ε.Η. , καθώς η επιχείρηση δεν λειτουργεί πλέον με όρους κοινωνικού συμφέροντος, αλλά ως Ανώνυμη Εταιρεία, εκμεταλλευόμενη φυσικούς πόρους και νερά που ανήκουν ιστορικά στις τοπικές κοινωνίες. Είναι απαράδεκτο τα κέρδη της να κατευθύνονται στους μετόχους, ενώ οι Δήμοι παραμένουν απλοί θεατές.

Όπως επισημαίνει η Βουλευτής, το πρόβλημα λαμβάνει πανελλαδικές διαστάσεις. Η πρωτοβουλία των Σερβίων αφορά δεκάδες επαρχιακούς δήμους της χώρας (Βελβεντού, Κοζάνης, Βέροιας, Δεσκάτης, Έδεσσας, Αγράφων, Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Αρταίων, Γορτυνίας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετσόβου, Νικολάου Σκουφά, Παρανεστίου, Πατρέων) που σήκωσαν ιστορικά το βάρος της ηλεκτροδότησης, στερούμενοι πολύτιμης γης και υδάτων.

Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι το «επιτελικό κράτος» και η «δίκαιη μετάβαση» είναι ένα ψέμα. Στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα επικρατεί η εξυπηρέτηση εταιρικών συμφερόντων εις βάρος της ενεργειακής δημοκρατίας, του δίκαιου επιμερισμού των οφελών και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, σήμερα, στις 15:30 θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση της κ. Βέττα προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, με θέμα: «Οικονομικός στραγγαλισμός των αγροτών της Π.Ε. Κοζάνης από τα λάθη του “monitoring” στις συνδεδεμένες ενισχύσεις» η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

Tags: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Previous Post

Μουσική Συναυλία και Τουρνουά Ποδοσφαίρου από την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης  για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησής τους»

Next Post

Δυτική Μακεδονία: 189- τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος

Next Post
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία: 189- τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο
  • Τα 5 καλύτερα πρωινά ροφήματα για την υγεία των νεφρών σύμφωνα με διατροφολόγους
  • Το βαθύ κράτος της μαφίας – Δικογραφία-σοκ για 90 άτομα με εμπλοκή αστυνομικών, ιατροδικαστών και ιερέα
  • Πώς, να κάνετε Google και Apple Maps να σας δείχνουν την πραγματικά ταχύτερη διαδρομή
  • Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ανήλικους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr