• Latest
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση

Καλλιόπη Βέττα: «Ο Ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται όραμα, σχέδιο και δράση»

29 Δεκεμβρίου 2023
Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα

Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα

27 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

ΔΕΗ: Κατατέθηκε στη ΡΑΑΕΥ το αίτημα για μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου

27 Οκτωβρίου 2025
ΜΠΟΝΤΑΣ

Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: Το μήνυμα για την απώλεια του Γεωργίου Μπόντα

27 Οκτωβρίου 2025
Νέος Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ» ο Γιάννης Κούκας

Νέος Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ» ο Γιάννης Κούκας

27 Οκτωβρίου 2025
ΜΠΟΝΤΑΣ

Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας

27 Οκτωβρίου 2025
Επικοινωνία-Λόγος-Ομιλία

Επικοινωνία-Λόγος-Ομιλία

27 Οκτωβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025

27 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Σερβίων: Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου

Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού

27 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Έναρξη νέου κύκλου μαθητείας και πρακτικής άσκησης στο Δήμο Γρεβενών

27 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

27 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου του πρώην συνεταιρισμού Εράτυρας – Β΄ φάση, προϋπολογισμού 74.276,00 ευρω

Δήμος Βοΐου: Συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου του πρώην συνεταιρισμού Εράτυρας – Β΄ φάση, προϋπολογισμού 74.276,00 ευρω

27 Οκτωβρίου 2025
Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Ενημερώσεις για τηον καρκίνο του μαστού

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Ενημερώσεις για τηον καρκίνο του μαστού

27 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 28 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλλιόπη Βέττα: «Ο Ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται όραμα, σχέδιο και δράση»

sierafm by sierafm
29 Δεκεμβρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ανέμπνευστες πολιτικές και οι σπασμωδικές κινήσεις που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση στον Τομέα του Τουρισμού καταδεικνύουν έλλειψη οράματος και αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού. Όμως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Χρειάζεται πολιτικές προσανατολισμένες σε μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και θα εντάσσεται με όρους σεβασμού στο πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον κάθε προορισμού.

Ο μετασχηματισμός του Τουριστικού Τομέα με βάση τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και σύμφωνα με τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση) αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τον Τουρισμό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανάδειξη του πρωταγωνιστικού του ρόλου. Επομένως οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, να εξελίξουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν τους και να συμβάλλουν ουσιωδώς στην προστασία των εργαζομένων και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο επιχειρούν και δραστηριοποιούνται.

Δυστυχώς όμως, στον αγώνα αυτόν η κυβέρνηση τους έχει αφήσει μόνους. Αν και μιλά συνεχώς για «βιωσιμότητα», τα έργα της απέχουν πολύ από μια Βιώσιμη Πολιτική για τον Τουρισμό. Έχουμε πλέον ικανά δείγματα γραφής και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι υπουργοί της που πρώτοι από όλους δεν σέβονται το περιβάλλον της χώρας και τους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν μέσα σε αυτό.

Το υπουργείο Τουρισμού εμφανίζεται αποδυναμωμένο από διαθέσιμα κονδύλια, με τον προϋπολογισμό του να μειώνεται από 239.360.000 ευρώ το 2023 σε 167.787.000 ευρώ το 2024. Πρόκειται για τον χαμηλότερο προϋπολογισμό υπουργείου ανάμεσα στα 20 της κυβέρνησης, ενώ στο ΠΔΕ μόνο τα 79 εκατομμύρια προορίζονται για δράσεις του από το σύνολο των 3,64 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από τα προγράμματα ποιοτικής και ενεργειακής αναβάθμισης -ιδιαίτερα τα τουριστικά καταλύματα μικρότερων κατηγοριών των 4 αστεριών ή κλειδιών- ενώ και ο δανεισμός από το ΤΑΑ διοχετεύεται μόνο σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Focus Report Οκτωβρίου 2023 του Παρατηρητηρίου του ΤΑΑ «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2014-2020 / 2021-2027, το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια (επί συνόλου 161) που έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες/όμιλοι.

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής και της ακρίβειας στα αγαθά και την ενέργεια. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αλλά αρνείται να δει τι τελικά μένει «στην τσέπη» μιας τουριστικής επιχείρησης. Οι υψηλές τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος, η φοροεπιδρομή σε άμεσους και έμμεσους φόρους και ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες αφήνουν ελάχιστα καθαρά κέρδη και θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο επιβίωσης χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η μόνη, τελικά, πρόβλεψη που απέμεινε είναι το Youth Pass, που ως προεκλογικό «χαρτζιλίκι» σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών, ύψους 150 ευρώ, προορίζεται για κατανάλωση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών. Όσο για το πρόγραμμα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού «Τουρισμός Για Όλους», ακόμα περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες.

Πάντως, αυτό που σίγουρα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 είναι μια υπερβολική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων με έμμεσους φόρους. Στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο ακόμα και η βραχυχρόνια μίσθωση αντιμετωπίζεται μόνο φοροεισπρακτικά, χωρίς να επιχειρηθεί καμία θεσμική παρέμβαση, ούτε για να περιοριστεί το οξύτατο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης ούτε για να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των τουριστικών καταλυμάτων.

Την ίδια στιγμή, από το νέο «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή» που επέβαλε, η κυβέρνηση προσδοκά ετήσια αύξηση εσόδων περίπου κατά 240 εκατ. ευρώ. Έτσι, επιλέγει για μια ακόμη φορά την πεπατημένη οδό της υπερφορολόγησης του τουριστικού κλάδου και μάλιστα με οριζόντιο και άδικο τρόπο.

Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να ανασχεδιαστεί ορθολογικά, προκειμένου να επιφέρει ωφέλιμα αποτελέσματα στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς τον κίνδυνο να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργεί ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι πλέον καιρός να εργαστούμε για την ποιοτική μετεξέλιξη του ελληνικού τουρισμού σε μια δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, δημιουργικό και συμπεριληπτικό.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ερμηνεύτρια

Previous Post

Σύλληψη τεσσάρων ατόμων για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post

 Πρόσκληση  σε  Εκδήλωση  Ανταλλαγής  Ευχών   στο  Επιμελητήριο   Κοζάνης  Για το Νέο Έτος  (Τρίτη  2  Ιανουαρίου  2024)

Next Post
Επιμελητήριο Κοζάνης

 Πρόσκληση  σε  Εκδήλωση  Ανταλλαγής  Ευχών   στο  Επιμελητήριο   Κοζάνης  Για το Νέο Έτος  (Τρίτη  2  Ιανουαρίου  2024)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα
  • ΔΕΗ: Κατατέθηκε στη ΡΑΑΕΥ το αίτημα για μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου
  • Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: Το μήνυμα για την απώλεια του Γεωργίου Μπόντα
  • Νέος Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ» ο Γιάννης Κούκας
  • Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr