• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος του οισοφάγου: Το ύπουλο σύμπτωμα που κανείς δεν συνδέει με τη νόσο – Και άλλα 7 κοινά συμπτώματα

23 Ιουλίου 2024
Αιτήσεις για παιδικούς και ΚΔΑΠ

Αιτήσεις για παιδικούς και ΚΔΑΠ

30 Οκτωβρίου 2025
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Μακεδονικός Σιάτιστας: Περαστικά στον Χρήστο Σίμο

30 Οκτωβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: Να αρθούν τα εμπόδια στην υπηρεσιακή μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων προς υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

30 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους κατοίκους για την οδική σύνδεση Αγιόφυλλου- Δεσκάτης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους κατοίκους για την οδική σύνδεση Αγιόφυλλου- Δεσκάτης

30 Οκτωβρίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Νίκος Ζούδιαρης «Α΄ και Β΄ Ανάγνωση»

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Νίκος Ζούδιαρης «Α΄ και Β΄ Ανάγνωση»

30 Οκτωβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 03/11/2025

30 Οκτωβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Επιμελητηριο Κοζάνης εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Επιμελητηριακού Κυριάκου Καραχισαρλή

30 Οκτωβρίου 2025
Στο Δήμο Βοΐου δωρεάν για 20 χρόνια τμήμα του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες ιατροί για το Νοέμβριο

30 Οκτωβρίου 2025
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Η Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

30 Οκτωβρίου 2025
Σεμινάριο αντιμετώπισης τραυμάτων μάχης και παροχής πρώτων βοηθειώΝν στην Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)

Σεμινάριο αντιμετώπισης τραυμάτων μάχης και παροχής πρώτων βοηθειώΝν στην Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)

30 Οκτωβρίου 2025
Στο Χορηγό Βοΐου η κηδεία του Γεωργίου Παπαδόπουλου, πρώην βουλευτή

Στο Χορηγό Βοΐου η κηδεία του Γεωργίου Παπαδόπουλου, πρώην βουλευτή

30 Οκτωβρίου 2025
ΕΛΤΑ

Κλείνουν τα ΕΛΤΑ σε Βελβεντό, Σέρβια και Σιάτιστα;

30 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος του οισοφάγου: Το ύπουλο σύμπτωμα που κανείς δεν συνδέει με τη νόσο – Και άλλα 7 κοινά συμπτώματα

sierafm by sierafm
23 Ιουλίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
0
SHARES
88
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια ανάπτυξη κυττάρων που ξεκινά από τον οισοφάγο, έναν μακρύ, κοίλο σωλήνα που εκτείνεται από το λαιμό μέχρι το στομάχι και βοηθά στη μετακίνηση της τροφής από το πίσω μέρος του λαιμού στο στομάχι για τη διαδικασία της πέψης.

Ο καρκίνος του οισοφάγου ξεκινά συνήθως στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του οισοφάγου, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε κατά μήκος του οισοφάγου, όπως αναφέρει η Mayo Clinic. Είναι πιο συχνός στους άνδρες, με τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου να περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου συχνά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή συνδυασμό των δύο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Καρκίνος του οισοφάγου: 8 συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του οισοφάγου διαγιγνώσκονται επειδή έχουν συμπτώματα. Είναι σπάνιο άτομα χωρίς συμπτώματα να διαγνωστούν με αυτόν τον καρκίνο. Όταν συμβαίνει, ο καρκίνος συνήθως εντοπίζεται τυχαία λόγω των εξετάσεων που γίνονται για άλλα ιατρικά προβλήματα.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι καρκίνοι του οισοφάγου δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο, όταν είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Τα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολία στην κατάποση
  2. Πόνο στο στήθος
  3. Απώλεια βάρους
  4. Βραχνάδα
  5. Χρόνιο βήχας
  6. Εμετό
  7. Πόνο στα οστά (εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά)
  8. Αιμορραγία στον οισοφάγο. Το αίμα στη συνέχεια περνά μέσα από την πεπτική οδό, πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει τα κόπρανα μαύρα. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία (χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων), η οποία μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το να έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του οισοφάγου. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα είναι πιο πιθανό να προκαλούνται από άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα δυσκολία στην κατάποση, είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας γιατρός, ώστε να μπορεί να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί, εάν χρειαστεί.

Δυσκολία στην κατάποση

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι το πρόβλημα στην κατάποση (που ονομάζεται δυσφαγία). Μπορεί να αισθάνεστε ότι το φαγητό έχει κολλήσει στο λαιμό ή στο στήθος και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει πνιγμό. Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνά ήπιο όταν ξεκινά, και στη συνέχεια επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει και το άνοιγμα μέσα στον οισοφάγο μικραίνει.

Όταν η κατάποση γίνεται πιο δύσκολη, οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν τη διατροφή και τις διατροφικές τους συνήθειες χωρίς να το συνειδητοποιούν. Παίρνουν μικρότερες μπουκιές και μασούν την τροφή τους πιο προσεκτικά και αργά. Καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί. Οι άνθρωποι τότε μπορεί να αρχίσουν να τρώνε πιο μαλακά τρόφιμα που μπορούν να περάσουν πιο εύκολα από τον οισοφάγο.

Μπορεί να αποφεύγουν το ψωμί και το κρέας, καθώς αυτά τα τρόφιμα συνήθως κολλάνε. Το πρόβλημα της κατάποσης μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί αρκετά ώστε μερικοί άνθρωποι να σταματήσουν εντελώς να τρώνε στερεά τροφή και να στραφούν σε μια υγρή δίαιτα. Εάν ο καρκίνος συνεχίσει να αναπτύσσεται, κάποια στιγμή ακόμη και τα υγρά μπορεί να είναι δύσκολο να καταποθούν.

Για να βοηθήσει να περάσει η τροφή μέσω του οισοφάγου, το σώμα παράγει περισσότερο σάλιο. Αυτό κάνει μερικούς ανθρώπους να παραπονιούνται για πολύ παχύρρευστη βλέννα ή σάλιο.

Πόνος στο στήθος

Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν πόνο ή δυσφορία στο μεσαίο τμήμα του στήθους τους. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πίεση ή κάψιμο στο στήθος. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται συχνότερα από προβλήματα εκτός από τον καρκίνο, όπως η καούρα, επομένως σπάνια θεωρούνται ως σήμα ότι ένα άτομο μπορεί να έχει καρκίνο.

Η κατάποση μπορεί να γίνει επώδυνη εάν ο καρκίνος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να περιορίζει τη διέλευση της τροφής μέσω του οισοφάγου. Ο ιατρικός όρος για την επώδυνη κατάποση είναι οδυνοφαγία. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός λίγα δευτερόλεπτα μετά την κατάποση, καθώς η τροφή ή το υγρό φτάνει στον όγκο και δυσκολεύεται να τον προσπεράσει.

Απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του οισοφάγου χάνουν βάρος χωρίς να το προσπαθήσουν. Πρόκειται για ένα «ύπουλο» σύμπτωμα αυτού του καρκίνου, που συμβαίνει επειδή τα προβλήματα κατάποσης τους εμποδίζουν να τρώνε αρκετά για να διατηρήσουν το βάρος τους. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή τους και να αυξήσει το μεταβολισμό τους.

Πηγή oloygeia.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Previous Post

Άγριο επεισόδο: Αποπειράθηκε να σκοτώσει 14χρονη – Η οικογένειά της του επιτέθηκε με… σούβλα

Next Post

Ακίνητα: Έρχεται νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με έξτρα μπόνους στους ιδιοκτήτες κατοικιών

Next Post
Εξοικονομώ

Ακίνητα: Έρχεται νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με έξτρα μπόνους στους ιδιοκτήτες κατοικιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αιτήσεις για παιδικούς και ΚΔΑΠ
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Περαστικά στον Χρήστο Σίμο
  • Καλλιόπη Βέττα: Να αρθούν τα εμπόδια στην υπηρεσιακή μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων προς υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους κατοίκους για την οδική σύνδεση Αγιόφυλλου- Δεσκάτης
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Νίκος Ζούδιαρης «Α΄ και Β΄ Ανάγνωση»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr