• Latest
ΚΑΦΕΣ

Καφές χωρίς καφεΐνη: Πόσο ασφαλής είναι;

4 Ιουλίου 2024
Σιάτιστα: Μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών με τον νευροχειρουργό Γ. Σιάσιο. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών με τον νευροχειρουργό Γ. Σιάσιο. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Ιουνίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς του φερόμενου ως αρχηγού

6 Ιουνίου 2026
Εγκαίνια Ιππικού Κέντρου Σιάτιστας στην Περιοχή Γιάνκοβης. Βίντεο και φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Εγκαινιάστηκε το Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας ( Δελτίο τύπου)

6 Ιουνίου 2026
Εγκαίνια Ιππικού Κέντρου Σιάτιστας στην Περιοχή Γιάνκοβης. Βίντεο και φωτογραφίες

Εγκαίνια Ιππικού Κέντρου Σιάτιστας στην Περιοχή Γιάνκοβης. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Η αύξηση του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα θετικό αλλά εξαιρετικά καθυστερημένο και ανεπαρκές μέτρο

6 Ιουνίου 2026
Κακο-εκπαιδεύοντας τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»

Κακο-εκπαιδεύοντας τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»

6 Ιουνίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 13 συλληφθέντες που κατηγορούνται για το νέο κύκλωμα της Κοζάνης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 13 συλληφθέντες που κατηγορούνται για το νέο κύκλωμα της Κοζάνης

6 Ιουνίου 2026
34χρονος σκαρφάλωσε στον 2ο όροφο πολυκατοικίας για να κλέψει 500 ευρώ από τη γιαγιά του

34χρονος σκαρφάλωσε στον 2ο όροφο πολυκατοικίας για να κλέψει 500 ευρώ από τη γιαγιά του

6 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν τρία άτομα που παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ για να εξαπατήσουν 38χρονο

6 Ιουνίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Ηλικιωμένος σπάμαρε με mail τον Δήμο και κατηγορείται για διαταράξη λειτουργίας υπηρεσίας

6 Ιουνίου 2026
Μαμάτσειο: Λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου Μαστού, με τη Γιώτα Σασοπούλου

Μαμάτσειο: Λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου Μαστού, με τη Γιώτα Σασοπούλου

5 Ιουνίου 2026
Λάζαρος Γκερεχτές: Συναντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής  Πέτρο Καμπούρη

Λάζαρος Γκερεχτές: Συναντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη

5 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καφές χωρίς καφεΐνη: Πόσο ασφαλής είναι;

sierafm by sierafm
4 Ιουλίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΦΕΣ
0
SHARES
35
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με την ελάχιστη περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, ο καφές χωρίς καφεΐνη προβάλλεται συχνά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ντεκαφεϊνέ και που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι επικίνδυνη.

Πρόκειται για το χλωριούχο μεθυλένιο ή μεθυλενοχλωρίδιο. Η συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τον καφέ χωρίς καφεΐνη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023, όταν διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Environmental Defense Fund (EDF), ζήτησαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να απαγορεύσει τη χρήση του μεθυλενοχλωριδίου.

Στην αναφορά τους σημείωναν ότι το χλωριούχο μεθυλένιο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο σε ανθρώπους και ζώα και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε τρόφιμα. Επί του παρόντος, επιτρέπονται συγκεντρώσεις χλωριούχου μεθυλενίου κάτω από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε κόκκους χωρίς καφεΐνη, αλλά το αίτημα για πλήρη απαγόρευση εξετάζεται.

Πώς χρησιμοποιείται το μεθυλενοχλωρίδιο στη βιομηχανία καφέ;

Το μεθυλενοχλωρίδιο είναι ένα άχρωμο υγρό με πολλαπλές χρήσεις. Στην παραγωγή τροφίμων, ο FDA επιτρέπει τη χρήση του σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι στην παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη. Ουσιαστικά, οι κόκκοι του καφέ πρώτα βράζονται σε ζεστό νερό και στη συνέχεια ξεπλένονται με μεθυλενοχλωρίδιο, το οποίο συνδέεται επιλεκτικά με την καφεΐνη.

Η ένωση μεθυλενοχλωριδίου/καφεΐνης αφαιρείται στη συνέχεια, και οι κόκκοι του καφέ ξηραίνονται και ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία, αφαιρώντας σχεδόν όλο το υπόλοιπο μεθυλενοχλωρίδιο.

Ο FDA επίσης επιτρέπει τη χρήση μικρών ποσοτήτων μεθυλενοχλωριδίου σε εκχύλισμα λυκίσκου για την παραγωγή ορισμένων μπυρών, καθώς και σε ορισμένα μπαχαρικά. Πέρα από αυτά, το μεθυλενοχλωρίδιο χρησιμοποιείται ευρέως ως βιομηχανικός διαλύτης και αφαιρετικό χρωμάτων, και μπορεί να βρεθεί σε αεροζόλ προϊόντα, σπρέι βαφής, καθαριστικά αυτοκινήτων και στην κατασκευή φιλμ καμερών.

Είναι το μεθυλενοχλωρίδιο επικίνδυνο;

Το μεθυλενοχλωρίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγων για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, η έκθεση στο μεθυλενοχλωρίδιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο και τα προβλήματα με την καρδιά, το συκώτι, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το δέρμα. Αυτή η έκθεση μπορεί να συμβεί μέσω εισπνοής ή απευθείας επαφής κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το «Health», οι ειδικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι ανησυχίες για την έκθεση στο μεθυλενοχλωρίδιο μέσω του ντεκαφεϊνέ είναι υπερβολικές. Το όριο στα τρόφιμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) και τα επίπεδα μεθυλενοχλωριδίου στον καφέ χωρίς καφεΐνη είναι πολύ κάτω από αυτό το όριο.

Τελικά είναι ασφαλής ο ντεκαφεϊνέ;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποσότητα είναι κρίσιμη. Ακόμη και όταν κάτι είναι καρκινογόνο, δεν προκαλεί πάντα καρκίνο: ο τύπος της έκθεσης, η ποσότητα στην οποία εκτίθεται ένα άτομο και άλλοι παράγοντες παίζουν κομβικό ρόλο. Στην περίπτωση του καφέ χωρίς καφεΐνη είναι απίθανο να καταναλώσει κανείς την ποσότητα που θα χρειαζόταν για να χαρακτηριστεί η κατανάλωσή του ως επικίνδυνη για καρκίνο.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την έκθεση στο μεθυλενοχλωρίδιο, υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν διαδικασίες αφαίρεσης καφεΐνης που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών. Προτιμήστε μάρκες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο Swiss Water ή τη μέθοδο με διοξείδιο του άνθρακα, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το μεθυλενοχλωρίδιο.

Σε τελική ανάλυση, ο καφές χωρίς καφεΐνη παραμένει μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Και εάν επιλέγονται προϊόντα που χρησιμοποιούν ακόμη ασφαλέστερες μεθόδους, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: Reader.gr

Tags: ΚΑΦΕΣ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 2ου ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΪΟΥ

Next Post

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Next Post
καιρος

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Μεγάλη επιτυχία στην εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών με τον νευροχειρουργό Γ. Σιάσιο. Βίντεο και φωτογραφίες
  • ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς του φερόμενου ως αρχηγού
  • Δήμος Βοΐου: Εγκαινιάστηκε το Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας ( Δελτίο τύπου)
  • Εγκαίνια Ιππικού Κέντρου Σιάτιστας στην Περιοχή Γιάνκοβης. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Π. Κουκουλόπουλος: Η αύξηση του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα θετικό αλλά εξαιρετικά καθυστερημένο και ανεπαρκές μέτρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr